TEST RUN<>
092017<><>

CrystalDiskInfo 7.1

Besplatni Hard Disk Sentinel

Već smo rekli da je Hard Disk Sentinel program za nadgledanje stanja hard-diskova koji se preporučuje svima – i kućnim i profesionalnim korisnicima. Donosi ogroman broj korisnih featuresa, naširoko je rasprostranjen i, na kraju dana, nije toliko skup. Ipak, mnogi će pokušati da uštede koji dinar tako što će do željenih informacija doći alternativnim putem, korišćenjem besplatnih ostvarenja iz klase. Jedno od njih je i CrystalDiskInfo.

Program, nakon pokretanja, automatski detektuje dostupne drajvove i obavlja njihovo skeniranje. Rezultati se izlistavaju u glavnoj radnoj formi, u obliku za koji možemo da kažemo da je na granici preglednosti. Health Status i temperatura su izdvojeni i predstavljeni povećim, obojenim ikonicama. Nažalost, stanje hard-diska (u većini slučajeva) dobija se samo opisno, za razliku od Hard Disk Sentinela, gde obavezno postoji i procentualna vrednost na osnovu koje se korisnik upoznaje sa trenutnim stanjem. Desno od ikonica nalazi se svojevrsni sažetak o posmatranom hard-disku. Tu se nalaze oznaka firmwarea, serijski broj diska, veličina bafera, vrsta komunikacione magistrale, brzina rotiranja ploča, podržani standardi i featuresi i tome slično. Naravno, možete da steknete uvid i u to koliko je disk časova proveo radeći, koliko puta je prošao kroz sekvencu uključivanja/isključivanja, kao i koliko puta je obavljeno upisivanje/čitanje podataka. Ispod toga se nalaze izlistani S.M.A.R.T. parametri postavljeni u uobičajenu tabelu koja nudi uvid u Current, Worst, Treshold i Raw vrednosti, što je i uobičajeno za Hard Disk Sentinel. Inače, prebacivanje sa jednog na drugi hard-disk obavlja se preko toolbara koji je smešten ispod pull-down menija. Dok ne parkirate pokazivač miša iznad nekog od unosa, nećete moći da vidite o kojem se tačno hardu radi. Po defaultu se ovde postavlja samo health, temperatura, te koje particije se vezuju za dotični hard-disk. Izbor iz pomenutog pull-down menija, preko sekcije Disk, već je druga priča.

CrystalDiskInfo može da se pokreće zajedno sa operativnim sistemom, a imate kontrolu i nad odloženim startom, te definisanjem vremenskog intervala, posle kojeg će se vršiti skeniranje parametara. Zanimljivo je što se osvežavanje podataka može obavljati i isključivo ručno, a ovim postupkom ne moraju da budu obuhvaćeni svi detektovani diskovi, već samo oni koje odaberete. Program će, naravno, na systray „izbaciti” ikonice za svaki od prisutnih diskova u kojima će posebno naznačiti trenutnu temperaturu diskova. Ništa nije moglo da prođe bez alarm funkcije kojoj je okidač temperatura (sami definišete granicu za uzbunu), odnosno promena health statusa. Upozorenje možete da dobijete u vidu zvučne poruke ili na mail, a možete da odaberete i da se ceo event ovekoveči kreiranjem naročite LOG datoteke. Važno je pomenuti i to da program nudi pristup opcijama za podešavanje AAM (Automatic Acoustic Management) i APM (Advanced Power Management) parametara diskova.

Većini manje zahtevnih korisnika, CrystalDiskInfo može da posluži kao zamena za komercijalni Hard Disk Sentinel. U programu se nalazi gotovo sve što je potrebno za bazično nadgledanje rada hard-diskova, bilo da su oni na kompjuter „nakačeni” klasično ili preko USB konekcije. Takođe, ova alatka se sasvim dobro snalazi i sa SSD komplementima, nudi se u x86 i 64-bitnoj varijanti, odnosno u portabilnom obliku. To sve, u kombinaciji sa podatkom da je program besplatan, čini CrystalDiskInfo više nego poželjnim na mestu prve zamene.

Vladimir PISODOROV

 
Elip 0.9.19 Beta
PhotoInstrument 7.6
USB Logger
AVS Document Converter 4.0
OpenToonz 1.1
CrystalDiskInfo 7.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Argus Monitor 3.5
Website Insight 4.1
FotoJet Designer 1.1
Screen GIF 2017.3
digiKam 5.6
Avira Phantom VPN 2.9
PatchCleaner 1.4
atomiccleaner3 Pro
WinUSB 3.3
Superstring 2.8.9
Cribr 6.1
Fisheye-Hemi 1.34
PDF to JPG 12.0
Sound Booster 1.8
Open Me Later! 1.1
Polar Projection
Win10 Widgets
winMoji 1.2
Save emails to PDF 1.1

Tip:
iščitavanje parametara hard-diskova
Potrebno:
Windows
Veličina:
9,4 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
crystalmark .info /software /CrystalDiskInfo /index -e .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera