TEST RUN<>
092017<><>

Avira Phantom VPN 2.9

Surfovanje u fantomki

Gde se priča o bezbednosti podataka, tu se pominje i kompanija Avira. Iako je široj javnosti najpre poznata kao proizvođač antivirusnih rešenja za kućnu i poslovnu upotrebu, iz njene kuhinje izašla je veoma upotrebljiva VPN alatka – Phantom.

Ovaj vid softverskih rešenja je u poslednje vreme strahovito dobio na popularnosti, jer su korisnici masovno počeli da spoznaju opasnosti koje im prete ukoliko bez zaštite brode online bespućima. Phantom se stara da mogućnost odliva lokalno uskladištenih podataka bude svedena na minimum. Naime, svaka konekcija se šifruje i obavlja preko dodeljenih servera, i to potpuno automatski. Nakon što korisnik aktivira zaštitu, kompletan saobraćaj se preusmerava na pomenute kriptoservere i nikakva dalja interakcija sa programom nije potrebna. Sledeća stvar na meniju je maskiranje korisnikove IP adrese, čime se postiže anonimnost, a odredišni server se „vara” da pristupate sa neke druge lokacije. Tako možete pristupati i geografski zaključanom sadržaju. U momentu pisanja teksta, na raspolaganju je bilo čak 22 različita servera ove namene iz raznih delova sveta i njihov odabir obavljate ručno ili automatski tako što programu naredite da odabere vama trenutno najbližu lokaciju. Zanimljivo je da Phantom podržava postavljenje Wi-Fi konekcija na listu za zaštitu i automatski pokreće servis kada se „zakačite” na neku od njih. Opet je na delu automatika koja je jedan od zaštitnih znakova ovog ostvarenja i u praksi funkcioniše savršeno.

Phantom je (polu)besplatna alatka koja omogućava samo 500 megabajta mesečnog protoka. Ukoliko rešite da se pretplatite (šest evra mesečno), ograničenje se skida i možete do mile volje da „cevčite” protok. Pretplata donosi i ugrađeni kill switch – sigurnosni mehanizam koji u slučaju prekida VPN konekcije automatski terminiše internet vezu. Raspoloživi serveri su prilično hitri, ali ne treba da očekujete čuda. Pored svake lokacije stoji broj definisan milisekundama, i to predstavlja njegovu brzinu odziva. Kako idete dalje od vaše lokacije, tako se ovaj broj povećava (što nije dobro) i obrnuto. Da biste stekli uvid o aktivnosti VPN konekcije, ne morate da otvarate upravljački interfejs, dovoljno je da bacite pogled na systray i, ukoliko je komandna ikonica zelena, veza je sigurna. Ipak, ukoliko vam zatrebaju podaci o potrošenim megabajtima i lokaciji servera na koji ste „zakačeni”, dvoklikom na pomenutu ikonicu podaci iskaču na ekran. Inače, Phantom smo „propustili” kroz testove brzine i dobili više nego zadovoljavajuće brojke. Da, teško ćete prići blizu originalnim brzinama, ali sa najbližim serverima možete da očekujete barem polovinu toga, uz sigurnost i anonimnost koju smo pominjali.

Program nam se svideo zbog toga što se veoma jednostavno koristi, a uključena automatika radi odlično. Ne treba da pametujete, niti da se razumete u tematiku, već samo da odaberete neki od servera sa liste i pritisnete taster Connect. S druge strane, tu je i mogućnost korišćenja programa na prenosnim uređajima (Android i iOS), odnosno na operativnom sistemu Mac OS X. Zanimljivo je da se sa jednim nalogom možete logovati na sistem sa bilo kog uređaja, pa čak i u isto vreme. Downside je cena servisa, koja na godišnjem nivou predstavlja znatnu stavku. Ipak, ukoliko želite da uštedite, možete da se opredelite za godišnju pretplatu i u tom slučaju će vam mesečni račun iznositi četiri evra. U paketu se dobija i mogućnost korišćenja programa na mobilnim uređajima.

Vladimir PISODOROV

 
Elip 0.9.19 Beta
PhotoInstrument 7.6
USB Logger
AVS Document Converter 4.0
OpenToonz 1.1
CrystalDiskInfo 7.1
Argus Monitor 3.5
Website Insight 4.1
FotoJet Designer 1.1
Screen GIF 2017.3
digiKam 5.6
Avira Phantom VPN 2.9
Šta mislite o ovom tekstu?
PatchCleaner 1.4
atomiccleaner3 Pro
WinUSB 3.3
Superstring 2.8.9
Cribr 6.1
Fisheye-Hemi 1.34
PDF to JPG 12.0
Sound Booster 1.8
Open Me Later! 1.1
Polar Projection
Win10 Widgets
winMoji 1.2
Save emails to PDF 1.1

Tip:
VPN alatka
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
14 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .avira .com /en /avira -phantom -vpn
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera