TEST RUN<>
092017<><>

WinUSB 3.3

Windows ukrupnjavanje

Pripremu memorijskih USB stikova za transfer sistemskih fajlova koji će nam kasnije omogućiti jednostavnu instalaciju OS-a, odavno smo apsolvirali. Potrebne su vam svega tri stvari – prazna „fleška” sa dovoljno prostora, ISO datoteka željenog operativnog sistema i softverska alatka putem koje ćete obaviti transfer podataka. Rufus je program koji se u prethodnom periodu istakao jednostavnošću upotrebe i raspoloživim manevarskim prostorom, ali ni on nije svemoguć, naročito kada korisnici počnu da „fantaziraju”. Naime, šta ako na USB stik poželite da uskladištite više operativnih sistema ili imate podatke koje nikako ne želite da izgubite, a nemate vremena da ih prebacite na računar pre njegovog formatiranja? Tu na scenu stupa WinUSB...

Očigledan nedostatak programa u odnosu na konkurenciju jeste što je namenjen isključivo radu sa Prozorima i gotovo da je potpuno neupotrebljiv kada je sadržaj druge vrste u pitanju. Kažemo „gotovo neupotrebljiv”, jer su autori omogućili podršku za rad sa naročitim Live rešenjima, a tu se prvenstveno misli na antivirusne pakete i njihove Rescue diskove, od kojih je trenutno na meniju samo onaj kompanije AVG. Podrška za Linux postoji u tragovima i za sada se svodi na Ubuntu. WinUSB će biti toliko ljubazan da će ponuditi mogućnost da download ove Linux distribucije obavite iz njegovih skuta, nudeći vam izbor između najnovije desktop ili server verzije. Naravno, ako negde na lokalnom hard-disku „čuči” ISO Ubuntua i njega ćete moći da „pretabate” na odabrani USB stik. Napomenućemo da je WinUSB, kao i većina alatki iz klase, besplatan, portabilan, ali i da sve potrebno dobijate u okviru samo jedne datoteke koja je tek nešto veća od tri megabajta. To je naročito zgodno ako planirate da ga koristite „u pokretu”.

Nakon što odaberete odredišnu USB lokaciju, WinUSB će od vas zatražiti da ga uputite do materijala koji je potrebno „kopirati”. On može da se nalazi u obliku ISO „slika”, ali može da se „skine” i sa klasičnog, instalacionog DVD-a. Možete da probate da mu poturite i neku drugu instalaciju ili ISO datoteku, ali će to momentalno rezultovati upozorenjem da takva akcija nije podržana. Ako sadržaj prođe proces provere, potrebno je da upišete njegovo ime kako biste mogli da ga razlikujete u moru sadržaja koji planirate da „napakujete” na USB stik. Uz osnovne podatke o verziji, arhitekturi i uz nezaobilaznu ikonicu OS-a, odabrani item smešta se na radnu listu i postupak možete da ponovite. Downside je to što ne možete da utičete na redosled pojavljivanja instalacija, već se on određuje na osnovu redosleda učitavanja.

U sledećem koraku dobijate mogućnost formatiranja odabranog USB stika FAT32, NTFS ili exFAT fajl-sistemom. Važno je da znate da, ukoliko na stiku ima dovoljno slobodnog prostora, formatiranje ne mora da se radi, što znači da ne morate da vodite računa o podacima koji su na njemu uskladišteni (sačuvaće se automatski). Isto tako, ukoliko uspete da obezbedite dodatni slobodni prostor (brisanjem datoteka sa stika), WinUSB će vas automatski obavestiti o tome da ima dovoljno prostora da bi otpočeo kopiranje. Proces je nadalje automatizovan i programska rutina se baca na procesiranje sadržaja obrnutim redosledom od redosleda učitavanja. Batch obrada, odnosno kopiranje datoteka sa više izvora istovremeno, nije moguća, pa na okončanje obavljanja posla možete da čekate dosta dugo. Po završetku kopiranja, završava se i interakcija sa programom. USB stik je spreman za korišćenje.

WinUSB se koristi po sistemu „ključ u ruke”, i to je u većini situacija dovoljno. To ne znači da će od njega najviše koristi imati početnici, ali je sigurno da se sveden proces upotrebe prvenstveno njima „obraća”. Nama se, uz nemogućnost naknadnog odabira položaja instalacija u meniju, nije dopalo to što ne postoji način da utičete na parametre boot menija. Tu pre svega mislimo na odabir podrazumevanog operativnog sistema i na vreme „čekanja”, nakon kojeg će se njegova instalacija automatski pokrenuti. Ne mislimo da bi to narušilo svedenost upravljačkog interfejsa, ali bi dodalo potreban manevarski prostor, koji ovako nedostaje. S druge strane, pohvalno je što se stikovi izrađeni u programu ne klešu u kamen i moguće ih je jednostavno „nadograditi”. Dovoljno je da stik ubacite u slobodan USB port i na opisan način dodate još koju Windows instalaciju. Nažalost, i ovde postoji nedostatak – već uključene instalacije nije moguće uklanjati sa menija. WinUSB ih jednostavno ne vidi i tretira ih kao „zauzet prostor”.

Vladimir PISODOROV

 
Elip 0.9.19 Beta
PhotoInstrument 7.6
USB Logger
AVS Document Converter 4.0
OpenToonz 1.1
CrystalDiskInfo 7.1
Argus Monitor 3.5
Website Insight 4.1
FotoJet Designer 1.1
Screen GIF 2017.3
digiKam 5.6
Avira Phantom VPN 2.9
PatchCleaner 1.4
atomiccleaner3 Pro
WinUSB 3.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Superstring 2.8.9
Cribr 6.1
Fisheye-Hemi 1.34
PDF to JPG 12.0
Sound Booster 1.8
Open Me Later! 1.1
Polar Projection
Win10 Widgets
winMoji 1.2
Save emails to PDF 1.1

Tip:
izrada butabilnih USB stikova
Potrebno:
Windows
Veličina:
3,1 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
www .winusb .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera