TEST RUN<>
092017<><>

OpenToonz 1.1

Stay Tuned...

Ovo je još jedna odlična alternativa skupim programima za animiranje. OpenToonz nije počeo kao besplatan program, jer se može nadovezati na komercijalni program za animaciju Toonz, koji datira još iz devedesetih, a koji je korišćen za animaciju čuvenog filma „Princeza Mononoke”. Što nam govori da ima dugu tradiciju i radni staž, pa je puštanje OpenToonza besplatno među narod bilo poprilično iznenađenje.

U martu 2016. godine program je izašao kao open source, međutim, kritičari mu nisu bili mnogo naklonjeni, pre svega zbog lošeg interfejsa i generalnog izgleda starog i zanemarenog programa. Zameralo mu se što interfejs nije napredovao u tih 20 godina. Pored toga što je snažan program, jedino čime može da se pohvali jeste to što je besplatan.

Sada je, po izlasku verzije 1.1, mnogo toga izmenjeno i unapređeno. Iako je OpenToonz i dalje komplikovan i ne baš user friendly program, ova verzija je doprinela modernijem utisku i donela novitete. Jedan od razloga hejtovanja prošlogodišnje verzije je konstantno i potpuno nepredvidivo „krešovanje” u radu, koje je u ovih godinu dana ispravljano upravo uz pomoć korisnika koji su prijavljivali prekide u radu. Verzija 1.1 nam nudi neometan rad, iako vam preporučujemo da uključite opciju Autosave na svakih nekoliko minuta. Zlu ne trebalo.

Sam interfejs je modernizovan. Prethodna verzija je previše podsećala na pravi rad starovremenskih animatora, a od prečica i pomagala u radu ni od korova. Osavremenjeni interfejs je prvo što ćete primetiti kada otvorite OpenToonz.

Postoji čak osam Soba (Rooms), odnosno načina na koje su organizovani prozori i alatke unutar glavnog prozora. U zavisnosti od toga na šta ste navikli ili šta radite baš u tom trenutku, birate izgled okruženja. Soba X-sheet, na primer, uopšte ne predviđa uvid u animaciju, već je podređena uređivanju lejera i frejmova, dok je soba Drawing podređena crtanju: vidimo samo prostor za animiranje i Style editor, i tako redom. Nije neophodno sačuvati dosadašnji rad pri prelasku iz jedne u drugu Sobu – prelazak je vrlo elegantan. Mi smo uglavnom koristili Basic sobu, koja pruža najbolji uvid u većinu raspoloživih alatki.

Kao i svaki program za animiranje, i OpenToonz sadrži glavnu paletu alatki (Select, Edit, Paint Bucket, Brush...). Ako kliknete da proširite tu paletu, otkriće vam se još pregršt alatki – Pinch, Pump ili Bender. Naša omiljena je svakako Iron Tool, koji predstavlja alatku za „peglanje” pojedinih detalja na crtežu. S desne strane je X-sheet tabela sa neizbežnim lejerima, koji se u ovom slučaju nazivaju Levels, i frejmovima. Ne možemo da zamislimo animaciju bez ovih komponenti, ali novi OpenToonz nam nudi veliki broj alatki i pribora za rad u okviru same tabele, to jest X-sheeta.

Pre svega, tu su sada zgodno postavljeni tipovi novih nivoa. To su vektorski, raster i karakterističan OpenToonz Raster Level. Kada vam je potreban novi nivo, u zavisnosti od njegove namene i budućeg sadržaja biraćete i tip novog nivoa. Vektorski su predviđeni za crteže koji će biti animirani, pa su kao takvi zgodni za izmenu, dok se raster nivoi uglavnom koriste za importovanje statičnih delova, na primer pozadine, ili ukoliko ste lik nacrtali na papiru, sken možete da ubacite kao raster level. Njima ne možete baš mnogo manipulisati ali pomenućemo da u ovoj novoj verziji možete raster nivoima dodeljivati različite boje, to jest sav sadržaj tog nivoa obojiti u željenu nijansu.

Kad smo kod boja, programeri su odlučili da boju nazovu Style. Ne dajte se zbuniti, ako tražite paletu sa bojama ili Color Picker, umesto toga možete naći samo Style Editor, koji, da budemo potpuno iskreni, ne sadrži samo obične boje, već i nekoliko tekstura.

Noviteti u vidu efekata su Soap Bubble i Bokeh efekat. Soap Bubble vam dozvoljava da napravite oblik koji će podsećati na balon od sapunice. Ne zvuči preterano revolucionarno, ali taj mali efekat može naći i širu primenu. Drugi efekat daje priliku da se pozadina animacije zamagli i time likovi budu istaknuti u prvi plan.

Ono što najviše zameramo OpenToonzu jeste nemogućnost eksporta. Naravno da rad možete sačuvati, bilo samo scenu ili sve, ali samo u svom TNZ formatu. Ono što vam je stvarno potrebno kada završite animaciju ili bar jedan njen deo, jeste način da to eksportujete u neki video-format. E to OpenToonz ne može. Bar ne oslanjajući se samo na sopstvene snage. Potrebno je instalirati FFmpeg biblioteke i tek kada ih povežete sa OpenToonzom, odnosno obavestite ga gde se FFmpeg nalazi na vašoj mašini, možete ekportovati u MP4 video-format i tako konačno dobiti krajni proizvod u obliku video-klipa.

Ovo nije jedina mana OpenToonz animatora. Sem komplikovanog eksporta, pomenuli smo i da interfejs još uvek nije naklonjen korisnicima. Ima još mnogo mesta za usavršavanje kada je u pitanju prilagođavanje interfejsa i samog toka rada. Ipak, ne može se pobeći od toga da ovaj program nudi mnogo mogućnosti i da je jednostavno nemoguće sve njih postaviti tako da budu pregledne na prvi pogled. OpenToonz je moćan program i zahteva poprilično predznanje da bi se njime rukovalo.

Ako ostavimo mane na stranu, a nije ih teško ostaviti, ovo je vrlo moćna mašina za animaciju. Možda je počeo kao zastareli program, izbačen u svet jer ga posle 20 godina više niko nije želeo, ali u ovih poslednjih godinu dana prešao je poveliki put i mnogo uznapredovao. Verujemo da će se taj trend nastaviti jer nemamo zamerke na mogućnosti programa, već samo na onaj deo koji se odnosi na lakoću rukovanja. U svakom slučaju, instalirajte, probajte, nemate šta da izgubite. Na kraju krajeva, OpenToonz je besplatan.

Gordana RADOVIĆ

 
Elip 0.9.19 Beta
PhotoInstrument 7.6
USB Logger
AVS Document Converter 4.0
OpenToonz 1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
CrystalDiskInfo 7.1
Argus Monitor 3.5
Website Insight 4.1
FotoJet Designer 1.1
Screen GIF 2017.3
digiKam 5.6
Avira Phantom VPN 2.9
PatchCleaner 1.4
atomiccleaner3 Pro
WinUSB 3.3
Superstring 2.8.9
Cribr 6.1
Fisheye-Hemi 1.34
PDF to JPG 12.0
Sound Booster 1.8
Open Me Later! 1.1
Polar Projection
Win10 Widgets
winMoji 1.2
Save emails to PDF 1.1

Tip:
izrada 2D animacija
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
96,4 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
opentoonz .github .io
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera