INTERNET<>
082017<><>

WWW vodič

Populacija

Uslovi života ne menjaju se na isti način i istom brzinom u različitim delovima naše planete. Interaktivna mapa sveta sa naslovom World population – uneven develompent (Svetska populacija – neujednačeni razvoj) predstavlja nam četrnaest demografskih statistika koje su prikupile razne organizacije u okviru projekata Ujedinjenih Nacija. Na osnovu razlika u očekivanom životnom veku, priraštaju, smrtnosti, sredstvima uloženim u zdravstvo i procentu migracije možete da steknete bolji utisak o kretanju stanovništva na globalnom planu.

goo.gl/1P6UFG

Fontovi

Kada ste se već potrudili da nešto napišete, svakako će vam biti bitno kako izgleda to što je napisano, a to znači da je vreme da zaronite u nepregledni svet fontova. Dok Google ima sopstvenu stranu posvećenu biranju stotina fontova, sadržaj te stranice sortiran je prema imenima fontova. Tvorac sajta Find Great Google Fonts nam daje odličan vizuelni interfejs u kom na osnovu debljine slova, kao i samo izgleda karaktera ’I’ i ’O’ možete da birate kakav izgled fonta tražite. Broj rezultata zavisiće od specifičnosti vaše pretrage.

goo.gl/ojQW1D

Robo-konkurencija

Pre četiri godine, Karl Benedikt Frej i Majkl Osborn objavili su naučni rad o budućnosti zaposlenja i radnim mestima koja imaju veliku verovatnoću da će ih uskoro preuzeti roboti i računari. Odgovor na ovo jednostavno pitanje: „da li će roboti preuzeti moj posao”, naći ćete upravo na sajtu Will robots take my job. Jednostavno ukucajte željeno radno mesto i dobićete procentualnu verovatnoću automatizacije tog radnog mesta u sledećih sedam godina. Iako je sajt zasnovan na statističkim podacima za SAD i dalje je veoma informativan.

willrobotstakemyjob.com

Balončići

Sajt Blow Bubbles je veoma čudan, ali i zabavan Chrome eksperiment koji na veoma specifičan način pokazuje rasprostranjenost ovog linka po internetu. Ako preuzmete aplikaciju na svoj smartfon, tablet ili ako vaš računar ima ekran osetljiv na dodir, možete lično da šaljete balončiće u ovaj eksperiment ili da dodirujući balončiće pogledate odakle je osoba koja ga je poslala u bespuća interneta. Kako vreme prolazi balončići formiraju razne simpatične oblike, a povremeno se odvijaju čudne „mini igre”, naravno, opet sa balončićima.

blowbubbles.world

Arktik

Kad sunce bespoštedno upeče, u terapijske svrhe, pored hladnog pića i klima uređaja, treba pustiti misli da odjezde ka ledenim prostranstvima dalekog severa. Odličan sajt koji će vam pomoći u tome je prezentacija kanadske turističke organizacije Arctic Kingdom koja se specijalizuje za ture u polarnom krugu. Dok čitate o različitim ledenim destinacijama, saradnji ove organizacije sa lokalnim inuitskim stanovništvom i foto-safarijima na polarne medvede, morževe i kitove, na kratko će vam se učiniti da je oko vas temperatura malo niža.

arctickingdom.com

Beatlemania

U junu 1967. godine Beatlesi su izdali album „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Povodom pedesete godišnjice tog događaja na Google Earth je postavljena interesantna mini-turneja kroz devet legendarnih lokacija vezanih za ovu slavnu grupu. Ovo mini digitalno putovanje vodiće vas od Penny Lanea i Abbey Roada u Londonu, preko hamburškog Indra Cluba 64 i Hollywood Bowla u Los Anđelesu, sve do ašrama u Rišikešu u Indiji. Svaka lokacija praćena je fotografijom sa lica mesta i kratkim objašnjenjem značaja tog mesta za Beatlese.

goo.gl/sR3AmW

Dragan KOSOVAC

 
.rs
Platforma Ethereum
Internet privatnost i sloboda govora
Bezbednost
Strašne zloupotrebe Facebook Live servisa
Izrael i cyber bezbednost
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera