LAKI PINGVINI<>
072010<><>

MeeGo 1.0

Mobilna evolucija

U prošlom broju počeli smo priču o minimalističkim distribucijama za netbook i nettop računare. Ovo je savremena klasa ličnih računara koja se fokusira na mali utrošak energije, nečujnost u radu i malu veličinu. Međutim, iako Intel Atom procesori sa integrisanom tehnologijom Intel GMA ne mogu da se porede sa višejezgarnim desktop procesorima i najjačim grafičkim adapterima, oni ipak nisu za bacanje. Ove mašine su više nego dovoljne za kancelarijske poslove, surfovanje Internetom i multimediju, pa je jedini ograničavajući faktor u radu – mala veličina ekrana na uređajima ovog tipa. Da bi se postojeća radna površina što bolje iskoristila, razvojni timovi širom sveta smišljaju nove pristupe funkcionisanju desktopa.

Brojne distribucije GNU/Linux sistema namenjene netbook tržištu koriste Ubuntu Remix meni, koji omogućava specifičan način prikaza podešavanja i aplikacija na ekranu male dijagonale. Međutim, kako je to uobičajeno u slobodnom GNU svetu, izbor uvek postoji. Najbolji predstavnik distribucija koje su krenule sopstvenim putem i donele jedinstveno korisničko okruženje jeste Moblin. U pitanju je distro u vlasništvu velikog Intela, a cilj mu je bio potpuno prilagođavanje specifičnom hardveru koji pokreće prenosive računare, te jednostavna i zabavna interakcija sa korisnikom. Ceo interfejs bio je predstavljen kroz kartice (Tabs) sa simboličnim jezičcima u vrhu ekrana. Upotreba ovakve navigacije kroz različite delove sistema omogućila je da ostatak ekrana bude posvećen sadržaju, čime se u potpunosti koristila raspoloživa površina. S druge strane, Moblin je, kao i JoliCloud (SK 6/2010), omogućavao povezivanje sa različitim korisničkim profilima na Internetu, praćenje feedova i uopšte nesmetanu društvenu komunikaciju u pokretu. Zašto govorimo o ovom sjajnom projektu u prošlom vremenu? Zato što su Intel i Nokia odlučili da udruže snage i spoje potencijal koji donosi Moblin sa veoma sličnom platfomom – Maemo.

MeeGo je projekat otvorenog koda kojim rukovodi Linux fondacija, a predstavlja spoj platformi Moblin i Maemo. Prvenstveno je namenjen netbook ili nettop tržištu, ali podržava i multimedijalne telefone, računare za automobile, kućne multimedijalne centre i slične namenske uređaje. Može se instalirati na bilo koji računar sa Intel Atom ili Core2 procesorom, a zahteva podršku za SSSE3 instrukcije. Potrebno je preuzeti IMG fajl sa zvanične prezentacije i snimiti ga na kompakt disk ili flash memoriju (napomena za korisnike Windowsa: prebacivanje IMG slike na USB uređaje vrši se specifičnim programima za tu namenu, od kojih bismo vam preporučili Windows Disk Manager). Sama instalacija veoma je jednostavna i nema potrebe da je detaljnije opisujemo na ovoj stranici.

 
Korisnički interfejs vrlo je sličan onom koji je imao Moblin. U vrhu ekrana nalazi se stilizovana linija alatki koja se automatski sakriva kako bi se ostavilo što više prostora za rad. Na njoj se nalaze prečice do najčešće korišćenih aplikacija i važne informacije o sistemu (status mreže, bluetooth, vek baterije itd.). Osnovni ekran, istovremeno i prvi koji se ugleda nakon pokretanja sistema, zove se MyZone i predstavlja presek svih aktivnosti korisnika. U gornjem levom uglu prikazuje se isečak iz kalendara, sa zakazanim sastancima i obavezama. Ispod njega nalaze se prečice za omiljene aplikacije, koje korisnik sam postavlja i uklanja po želji. Ostatak ekrana iskorišćen je za prikaz nedavno otvaranih fajlova sa računara, kao i najnovijih statusa sa povezanih internet profila poput Facebooka, Twittera, Last.FM-a i sličnih.

Multitasking je omogućen kroz Zones panel. Uprkos bombastičnom imenu, u pitanju je običan menadžer virtuelnih radnih površina koje se stvaraju i nestaju prema potrebi. Na ovaj način uspešno se izbegava zbrka koju bi izazvala pojava više prozora odjednom na ekranu male površine. Sve ostale aplikacije takođe su prilagođene nesmetanom i ugodnom radu na ciljanom hardveru. Email Express je veoma jednostavan i automatski prepoznaje većinu web mail servisa prilikom pravljenja novog naloga; Status panel omogućava povezivanje sa korisničkim profilima na Internetu i osvežavanje statusa; People panel predstavlja sjajno osmišljen instant messenger program, a Internet panel je, sasvim očekivano, web browser aplikacija. Krajnje je zanimljiv media player, koji istovremeno emituje multimedijalne sadržaje, prikazuje fajlove kojima je nedavno pristupano, te omogućava pretragu biblioteke sadržaja u realnom vremenu. Sa poslovne tačke gledišta, iako MeeGo izgledom i funkcijama očigledno nije namenjen poslovnim korisnicima, najkorisniji je kalendar. U pitanju je veoma pregledna aplikacija sa mogućnošću sinhronizacije sa nekoliko cloud servisa tog tipa na Internetu.

Pristup fajl sistemu, direktorijumima i dodatnim uređajima kao što su flash memorije ili mp3 plejeri vrši se kroz Devices panel. Povezivanje na mrežnu infrastrukturu i udaljene uređaje moguće je na više načina. MeeGo podržava BlueTooth tehnologiju, sve tipove bežičnih mreža (WiFi), te dobri, stari mrežni kabl. Cela distribucija zamišljena je sa pokretljivošću kao osnovnim ciljem (otud sufiks Go u nazivu), tako da sinhronizacija i zabava u pokretu nikada neće biti problem. Priča se, naravno, tu ne završava, ali za prvo predstavljanje sasvim je dovoljno. Bacite pogled na slike i razmislite da li vam je potrebna promena korisničkog okruženja. Ukoliko posedujete prenosivi računar ili desktop sistem zasnovan na arhitekturi Atom koji vam služi za druženje i zabavu, obavezno isprobajte MeeGo. Prva verzija tek se nedavno pojavila nakon dužeg razvojnog perioda. U pitanju je distribucija o kojoj će se i te kako pričati u budućnosti, pa nema razloga da ne budete među prvima koji će je isprobati.

Nikola BULJ

 
MeeGo 1.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Batch Image Resizer a.k.a. Baires 1.2 R1
DeaDBeef 0.4.1
Shutter 0.86.2
OpenBox 3.4

Platforma:
MeeGo
Licenca:
OpenSource, GNU GPL v2
Veličina:
776 MB IMG
Cena:
program je besplatan
Adresa:
meego .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera