LAKI PINGVINI<>
072010<><>

Shutter 0.86.2

Nabildovani slikar

Napraviti sliku desktopa, prozora, jednog dela ili cele radne površine postalo je poprilično banalan zadatak koji se svodi na pritisak tastera ’Print Screen’. Dostupne aplikacije za ovu namenu više su nego dovoljne za posao kojem su namenjene, ali šta ako nam treba nešto više od pukog slikanja? Kada programer naiđe na ovakvu dilemu, pa se još udruži sa dobrim dizajnerom GUI-ja i svoj rad zajednoobjave kao open-source, tada dobijamo rešenje problema. Bez potrebe za dodatnim programima, brzo i jednostavno, slikanje i naknadnu obradu u okviru jedne aplikacije omogućava projekat koji se odskora naziva Shutter, a život je započeo kao GScrot.

Preuzimanje i instalaciju ovog programa poželjno je da izvršite upotrebom odgovarajućeg menadžera softvera za vašu distribuciju, pošto Shutter zahteva da bude zadovoljena poduža lista međuzavisnosti. Nakon instalacije i pokretanja očekuje vas glavni prozor aplikacije i od tog trenutka kreće serija prijatnih i zanimljivih detalja i rešenja. Gornji deo radnog prozora sadrži standardne padajuće menije i traku sa prečicama do najbitnijih alata, dok je najveći deo površine predviđen za smeštanje snimljenih slika. Program funkcioniše na principu sesije, sa prvim tabom koji prikazuje umanjene aktivne snimke, a potom u posebnim tabovima razdvaja pojedine slike, tako da i sa većom količinom slika ne dolazi do prenatrpanosti i gužve.

Od standardnih opcija Shutter nudi sve što bi se od programa ovog tipa moglo očekivati, a i više od toga. Moguće je slikanje definisane regije, prozora, radne površine, a pored toga, moguće je uhvatiti sliku određenog menija ili tooltipa ili cele web strane. Ono što Shutter izdvaja od ostalih programa iz ove branše, a slobodno možemo reći i svrstava u višu klasu, jesu mogućnosti koje će najviše odgovarati onima koji prave veliki broj slika ekrana za potrebe raznih uputstava, dokumentaciju i slično. Kao što smo rekli, u toku rada program čuva sve snimke u okviru sesije, tako da ne morate stalno snimati promene. Kada završite sa prikupljenjem potrebnih snimaka, možete iskoristiti dodatne opcije za izmenu i obradu slika, a tu Shutter jednostavno daje svoj maksimum.

Pored standardnih mogućnosti svojstvenih programima za obradu grafike kao što su odsecanje i smanjivanje slike ili izvoz u veliki broj formata, ono što je najbitnije za aplikaciju pravljenu sa idejom da se olakša izrada tutorijala jeste veliki broj alata za obeležavanje, isticanje ili modifikaciju dela slike. Tako je ovde moguće uokviriti deo slike, zamutiti ga, osenčiti ga markerom ili cenzurisati i dodati efekat pikselizacije. Posebno je korisna opcija dodavanja automatske numeracije i teksta, a kod svih alatki moguće je dodatno podešavati parametre kao što su boja ili debljina linije. Ukoliko vam ovo nije dosta, ponuđen je i ogroman broj gotovih ikonica i klipartova kojima se slika može obeležiti i ukrasiti, a program je sposoban da uveze i sve grafičke elemente okruženja koje koristite (ikonice, ambleme, kursore, emotikone...). Na kraju možete na celu sliku primeniti i neki od ponuđenih plugin efekata kao što su dodavanje ivica, vodenog žiga, senke, distorzije... Takođe, moguće je i pripremljen materijal direktno iz programa poslati na definisani FTP server ili hosting servis (od tri podržana). Program radi stabilno i bez ikakvih problema i jedina opasnost može da nastane ukoliko se zanesete i preterate sa dodavanjem efekata.

Shutter je zaista odlično zamišljen i izvanredno odrađen proizvod koji svakako treba probati. Ukoliko vam se svidi, na sajtu projekta možete naći uputstva kako da svoju trenutnu „Print Screen” aplikaciju zamenite ovim zaista korisnim i kvalitetnim programom. Sve preporuke.

Goran STRIČIĆ

 
MeeGo 1.0
Batch Image Resizer a.k.a. Baires 1.2 R1
DeaDBeef 0.4.1
Shutter 0.86.2
Šta mislite o ovom tekstu?
OpenBox 3.4

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
2,5 MB paket; 12,4 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
shutter - -project .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera