LAKI PINGVINI<>
062010<><>

Jolicloud 0.9

Oblak za Netbook

Tokom prošle godine tržište prenosnih računara preplavili su pristupačni, ali hardverski nejaki Netbook kompjuteri. Ove mašine namenjene su nezahtevnim korisnicima kojima su najvažniji nesmetan pristup raznim servisima na Internetu dok su u pokretu i mala veličina samog uređaja. Međutim, mala veličina i slab hardver povlače za sobom razna ograničenja – od ekrana niske rezolucije, koji ne može jasno da prikaže aplikacije namenjene standardnim desktop računarima, pa sve do nemogućnosti sistema da pokreće savremene operativne sisteme bez stalnih usporavanja koja ometaju rad. Ove godine popularnost polako stiču i Nettop računari, uglavnom zasnovani na Intelovoj Atom porodici procesora sa ugrađenim grafičkim adapterima i novom MicroITX formatu matičnih ploča. Iako su ovi jednojezgarni ili dvojezgarni kompjuteri, uz dovoljnu količinu RAM-a sposobni da pokrenu i 64-bitne verzije GNU/Linuxa ili Windowsa 7, njihova najčešća namena i dalje ostaje u domenu jeftine internet ili kancelarijske mašine, ukombinovane sa nekim monitorom male vidljive površine. Usled toga, kupci, kao i proizvođači hardvera i softvera najčešće ih svrstavaju zajedno sa Netbook računarima iako im je jedina zajednička crta niska ekranska rezolucija, te im namenjuju posebne operativne sisteme. Čak je i ogromni Google najavio svoj sistem za ovu grupu računara, o čemu smo pisali ranije (SK 1/2010), ali ChromeOS nije prvi operativni sistem koji se oslanja na tehnologiju cloud-computing sa ciljem da u potpunosti preseli radno okruženje unutar internet browsera. Danas postoji nekoliko GNU/Linux distribucija koje rade potpuno istu stvar, a mi vam predstavljamo Jolicloud, iz prostog razloga što iza njega stoji ekipa na čelu sa Tarikom Krimom, tvorcem web2.0 društvenog servisa Netvibes.

Na preglednoj i lepo dizajniranoj zvaničnoj strani dostupna su dva instalaciona paketa. Jolicloud Express namenjen je korisnicima Windowsa, a instalira se poput bilo koje druge aplikacije, s tim što kreira kontejner-fajl koji služi kao virtuelna particija na postojećem NTFS disku, te dodaje Jolicloud u Microsoftov boot manager. Druga opcija je Jolicloud ISO i namenjena je svima onima koji znaju da narežu ISO sliku na optički disk ili je pomoću priloženog programa pripreme za USB instalaciju, ukoliko Netbook nema ugrađen optički uređaj. Kako se ovaj sistem zasniva na Ubuntu 9.10 distribuciji, instalacija se razlikuje samo u početnom i krajnjem ekranu, pa je nećemo detaljno opisivati. Početnici mogu da pogledaju ilustrovana uputstva na zvaničnim stranama na Internetu, gde je dostupna i sveobuhvatna lista podržanih Netbook modela i spisak sistemskih zahteva koji su veoma mali. Važno je istaći to da se za razliku od ChromeOS-a, koji koristi Google nalog za prijavu na sistem, korisnički podaci kreiraju u toku instalacije i ostaju odvojeni od podataka kojima se prijavljuje na mrežni deo Jolicloud arhitekture ili na pojedinačne servise. Nekome će ovo delovati kao previše prijava u jednoj sesiji, ali je to u stvari sigurnija varijanta, a uz neki password manager lako se eliminiše potreba za pamćenjem gomile lozinki.

Pri prvom pokretanju sistema uočava se sličnost sa drugim distribucijama namenjenim Netbook tržištu. Jolicloud za pokretanje i prikaz aplikacija koristi Chromium i tehnologiju Mozilla Prism, pa je prisutno uobičajeno okruženje sa dva menija postavljena uz levu i desnu ivicu ekrana i linijom alatki u vrhu. Ono po čemu se razlikuje od ostatka konkurencije jeste okrenutost društvenim aktivnostima, usled čega ima specifičnu kontrolnu tablu (dashboard). Nakon što se u njoj kreira nov Jolicloud nalog za pristup mrežnom „oblaku”, sistem će se automatski osvežiti najnovijim zakrpama i ponuditi da se poveže sa postojećim Facebook nalogom. Takođe, zahvaljujući unutrašnjem feedu moguće je „pratiti” druge Jolicloud korisnike, pozvati prijatelje da preuzmu sistem za svoj Netbook ili Nettop računar, videti koje aplikacije se često koriste i još mnogo toga drugog. U kontrolnoj tabli smešteni su i direktorijum aplikacija dostupnih za instalaciju, kao i podešavanja vezana za korisnički nalog. Dostupne aplikacije su radi preglednosti podeljene u više grupa u zavisnosti od namene, a one najbolje ocenjene dodatno su istaknute (Featured). U pitanju su uglavnom uobičajene GNU aplikacije, ali ima i vlasničkog softvera i programa napisanih specijalno za Jolicloud. Instalacija je veoma intuitivna i obavlja se jednim klikom, nakon čega Jolicloud sam preuzima i instalira željeni program ili prizmu u pozadini. Svi potrebni drajveri i kodeci dostupni su odmah po instalaciji sistema, tako da ih ne treba posebno preuzmati, a autori tvrde da je njihov OS na prvom mestu po broju prepoznatog mrežnog hardvera i širini podrške za raznolike Netbook modele.

Instalirani programi pokreću se iz menija okruženja, koji je uvek prisutan uz levu ivicu ekrana. U nekoliko uobičajenih grupa (Internet, Office, Graphics...) lako se pronalaze editori teksta, programi za chat, browseri ili multimedijalni plejeri, a startuju se jednim klikom. Pokrenute aplikacije zauzimaju ceo ekran kako bi njihov sadržaj bio što više vidljiv na malom ekranu, a one ranije pokrenute skrivaju se u taskbar u obliku ikone, što sprečava zakrčivanje radne površine. Iako se prilikom instalacije nudi izbor srpskog jezika, sam interfejs još nije preveden do kraja, pa će korisnici biti prinuđeni da koriste engleski iako su neki programi i podešavanja dostupni u prevodu.

Iako se ne radi o finalnoj verziji, Jolicloud je izuzetno stabilan i brz sistem. Odmah po instalaciji nudi pristup najpotrebnijim aplikacijama i omogućava laku i brzu instalaciju velikog broja drugih sa Interneta. Podržava veliki broj kodeka i formata, uključujući vlasničke MP3, AAC, MPG, DivX, WMV, RAR, PDF i druge. Spisak podržanih modela Netbook računara je impresivan, ali sistem u suštini funkcioniše na bilo kom računaru jer se radi o optimizvanoj Ubuntu distribuciji. Ukoliko imate Netbook u džepu ili Nettop kod kuće, preporučujemo da ovom programu pružite šansu.

Nikola BULJ

 
Ubuntu 10.04 Lucid Lynx
Jolicloud 0.9
Šta mislite o ovom tekstu?
Back In Time 0.9.26
Lyx 1.6.5

Platforma:
Jolicloud
Licenca:
Open Source, meštovita
Veličina:
ISO 701 MB
Cena:
OS je besplatan
Adresa:
www .jolicloud .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera