LAKI PINGVINI<>
072010<><>

Batch Image Resizer a.k.a. Baires 1.2 R1

Žvakanje slika na domaći način

Ako vas sećanje dobro služi, gotovo sigurno ćete se prisetiti programa Simple Image Resizer (SIR), o kojem smo pisali u SK 5/2010, a koji na jednostavan način omogućava paketsku promenu veličine većeg broja slika. Tom prilikom naglasili smo da su funkcionalnost i sam interfejs programa veoma jednostavni ali efikasni. Ovog puta predstavljamo vam Batch Image Resizer, skraćeno Baires, program koji radi isto što i SIR, ali koji ima i nešto što ga izdvaja od „konkurenta”. Iako zvuči neverovatno, Baires je još jednostavniji od SIR-a, a kao šlag na tortu dolazi podatak da ga je napravio Emil Beli, naše gore list.

Na zvaničnoj stranici projekta nalaze se prekompajlirani paketi za openSUSE, SLE, Fedora, Debian/Ubuntu i Arch Linux, kao i paket sa izvornim kodom. Ukoliko (kao i autor ovog teksta) koristite x86_64 distribuciju koja nije openSUSE, SLE ili Fedora, moraćete da zasučete rukave i instalirate program iz izvornog koda. Od međuzavisnosti su potrebne „samo” Qt4 razvojne biblioteke, a sama instalacija svodi se na pokretanje sledeće naredbe u direktorijumu sa izvornim kôdom:

qt4-qmake && make && sudo cp baires /usr/bin

Nakon instalacije, iz pripremljenog paketa program se smešta u odeljak Graphics menija okruženja, dok se pri pomenutoj ručnoj instalaciji pokreće izvršavanjem komande baires. Kada je pokrenut, pred korisnikom se ukazuje veoma jednostavan dijalog, na kom se ispod krajnje jednostavnog menija nalaze polja za izbor ulaznog i izlaznog direktorijuma, ciljnih dimenzija slika, opcije za smanjivanje i zadržavanje odnosa stranica, kao i prefiks, stepen kompresije (kvalitet) izlazne datoteke i dugmad za pokretanje i zaustavljanje posla. Ah, da, umalo da zaboravimo da se tok posla može pratiti na traci napretka (progress bar) smeštenoj na samom dnu prozora.

Pored predefinisanih ciljnih dimenzija moguće je dodati/ukloniti proizvoljno definisane dimenzije. Program je preveden na sedam svetskih jezika među kojima je i srpski, što i nije neko iznenađenje s obzirom na to da je autor naš čovek. U postavkama programa se, pored jezika interfejsa i upravljanja raspoloživim dimenzijama, mogu odrediti ciljni formati datoteka (podržani su JPEG, PNG, BMP i TIFF). Verzija instalirana iz paketa sadrži i uputstvo za upotrebu na osam svetskh jezika.

Valja napomenuti to da za razliku od SIR-a Baires nema mogućnost pravljenja liste pojedinačnih datoteka, već se kao ulazne slike uzimaju sve datoteke unutar ulaznog direktorijuma. Na ovaj način pojednostavljen je posao kome je program i namenjen – brzo i jednostavno smanjivanje/povećavanje gomile slika u željenom direktorijumu. Kad smo već kod brzine, Baires je na testu 388 fotografija od po 10 Mpix ukupne veličine oko 1 GB smanjio na maksimalnu širinu/visinu slike 720px u 87 odsto JPEG kompresije za 206 sekundi, što u poređenju sa SIR-om daje zanemarljivo lošije vreme (sporije 0,5 stotinki po slici). Kada uzmemo u obzir to da je reč o domaćem proizvodu, Baires iz ove trke izlazi kao pobednik.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
MeeGo 1.0
Batch Image Resizer a.k.a. Baires 1.2 R1
Šta mislite o ovom tekstu?
DeaDBeef 0.4.1
Shutter 0.86.2
OpenBox 3.4

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
1,1 MB source; 177 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .beli .ws /apps /baires /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera