LAKI PINGVINI<>
072010<><>

DeaDBeef 0.4.1

Muzički plejer kojem nećete reći ne...

Nikad nije lako naći pravo parče softvera za određenu namenu, ali na GNU/Linux sistemima to je prava poslastica, a pojavljivanje novih programa na sceni, njihovo instaliranje i korišćenje ravno je oduševljenju deteta po dobijanju nove igračke... Pitanje je samo hoće li „nova igračka” zadovoljiti sve vaše standarde i potrebe. Ipak, svakako da ćete novi program probati barem iz radoznalosti, a čak i ako nije po vašem ukusu, uvek se možete vratiti na svoju već proverenu šemu. Programa za reprodukovanje muzike na GNU/Linuxu ima sasvim dovoljno – Audacious (SK 10/2007), Amarok (SK 1/2009), Qmmp (SK 1/2010) i svako može da nađe odgovarajući, ali ako ste u potrazi za nečim minimalističkim a ipak bogatim opcijama i mogućnostima, svakako da treba pomenuti i probati DeaDBeef, muzički plejer za sve ukuse.

DeaDBeef je „lagani” muzički plejer novijeg datuma na GNU/Linux sceni, što nikako ne znači da je lošijeg kvaliteta i sa manje mogućnosti od već ustoličenih programa iste namene. Naprotiv, DeaDBeef je program koji je pisan u programskom jeziku C (sem nekih pluginova koji su pisani u C++), što mu samo po sebi na neki način obezbeđuje laganost i neopterećivanje sistemskih resursa prilikom korišćenja, a sve to uz savršen osećaj. Takođe, DeaDBeef ne koristi nijedan pozadinski zvučni sistem (xine, gstreamer) i ako izuzmemo korišćenje FFMPEG plugina za reprodukciju egzotičnih formata kao što je WMA, on sve radi manuelno i sam. Korisnički interfejs programa koristi GTK+ biblioteku, tako da se DeaDBeef fenomenalno uklapa u Gnome okruženje, ali se uz malu asistenciju programčeta gtk-kde4 (SK 5/2010) takođe savršeno vizuelno integriše i u KDE4.

DeaDBeef možete instalirati na više načina zavisno od GNU/Linux distribucije koju preferirate. Na Arch Linuxu možete ga instalirati iz AUR repoa koristeći yaourt. Ako ste korisnik Ubuntu Linuxa, program možete instalirati iz zvaničnog ppa repoa podržanog od strane autora ovog programa. Prvo je potrebno da dodate DeaDBeef ppa repozitorijum na listu svojih repozitorijuma:

sudo add-apt-repository ppa:alexey-smirnov/deadbeef

Nakon dodavanja ppa repoa, treba osvežiti listu repozitorijuma:

sudo aptitude update

a sam proces instalacije možete odraditi koristeći menadžer paketa ili pokretanjem u terminalu komande:

sudo aptitude install deadbeef

Ako koristite neku drugu GNU/Linux distribuciju, a za nju ne postoje već gotovi paketi na zvaničnoj internet prezentaciji programa, DeaDBeef možete instalirati i iz izvornog kôda, a sam proces instalacije i spisak potrebnih međuzavisnosti detaljno je opisan na wiki sranicama zvanične prezentacije programa.

Po pokretanju programa sačekaće vas jasan i minimalistički uređen grafički interfejs. Na samom vrhu prozora DeadBeef prikazuje numeru koju trenutno slušate, a odmah ispod nalazi se meni programa, zajedno sa „dugmićima” za baratanje trenutnom numerom, na koje ste već navikli u svim programima iste namene. Veći deo prozora programa zauzima plejlista. O svakoj numeri na listi prikazane su određene informacije (bend, album, broj numere, trajanje numere), a postoji i mogućnost da korisnik sam odabere i uredi koje će se informacije na listi prikazivati. Plejlista se ponaša bukvalno samo kao jedan tab u programu, slično tabovima u Firefoxu, tako da u svakom trenutku možete otvoriti više unapred uređenih plejlisti i na taj način lakše baratati omiljenim pesmama.

DeaDBeef poseduje i zavidnu bazu pluginova, koje možete isključivati ili uključivati prema potrebi iz menija za podešavanje programa. Program može da se podesi i tako da svoju ikonicu smešta u sistemsku kasetu, odakle možete baratati osnovnim funkcijama vezanim za numeru koja se reprodukuje, što je svakako jedna od zahvalnih opcija. Kao manu, sa stanovišta nezahtevnog korisnika, naveli bismo to što program nije preveden na srpski jezik, ali to ne predstavlja preveliku prepreku za kvalitetno reprodukovanje omiljene muzike, a i uveliko se radi na lokalizaciji programa.

U svakom slučaju, ako ste zainteresovani da probate nešto novo i osvežavajuće, svakako da je DeaDBeef prva stanica na tom putu, jer on to zaslužuje kao jedan mlad projekat koji obećava!

Nemanja TOBIĆ

 
MeeGo 1.0
Batch Image Resizer a.k.a. Baires 1.2 R1
DeaDBeef 0.4.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Shutter 0.86.2
OpenBox 3.4

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
1,1 MB source
Cena:
program je besplatan
Adresa:
deadbeef .sf .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera