PHONE ZONE<>
072010<><>

Motorola Milestone

Povratak otpisanih

Motorola Milestone
Motorola Milestone
Motorola se smatra jednim od pionira kada je reč o mobilnim telefonima. Još davne 1991. godine ovaj američki proizvođač predstavio je prvi GSM uređaj, a u godinama koje su usledile Motorola je postizala veliki uspeh svojim modelima kao što su Startac ili RAZR. Ipak, iako je imala veliki izbor „običnih” telefona, Motorola nekako kao da nije želela da se više pozabavi tržištem PDA i smartphone uređaja. Pamtimo tek poneki izlet u ovaj segment, a najviše buke u Srbiji izazvao je MPx200, telefon na preklop sa operativnim sistemom Pocket PC 2003, koji je imao i veoma primamljivu cenu. Pojavom platforme Android, američka kompanija rešila je da se aktivira na tržištu pametnih telefona, pa je sredinom prošle godine najavljen Motorola Droid, prvi uređaj sa sistemom Android 2.0. Droid je bio namenjen samo tržištu Severne Amerike, što je na drugim kontinentima među obožavaocima Motorole izazvalo poprilično negodovanje. Ipak, nedugo zatim, Motorola je objavila da će Droid zaživeti i u Evropi i da će nositi ime Milestone, što se i desilo u novembru 2009. godine. Ovog proleća Milestone je konačno stigao i u Srbiju, a mi smo imali prilike da najzad vidimo i isprobamo jedan savremeni Android telefon sa hardverskom tastaturom.

Prvo što ćete zapaziti kad u vaše ruke dospe Motorola Milestone jeste njegova težina. Sa 165 grama Milestone je sigurno jedan od „teškaša”, ali za to ima opravdanje, a to su slajder tastatura i metalno kućište, zbog koga je Milestone jedan od najkvalitetnijih Android telefona sa kojima smo se susreli. Kad je telefon zatvoren najveći deo zauzima 3,7-inčni TFT ekran, a ispod njega nalaze se četiri tastera osetljiva na dodir, kao kod Nexus One telefona. Do tastature se dolazi pomeranjem ekrana udesno. Čine je 40 tastera grupisanih u četiri reda i jedan četvorosmerni kursor za navigaciju. Na tastaturu ćete se navići već posle nekoliko minuta korišćenja i za nju imamo samo reči hvale. S leve bočne strane nalazi se microUSB port za punjenje uređaja i komunikaciju sa računarom, dok desnu stranu popunjavaju tasteri za regulisanje jačine zvuka, kao i zasebno dugme koje ima ulogu „okidača” kod digitalne kamere. Audio konektor i dugme ’Power’ nalaze se s gornje strane, dok se slot za microSD kartice nalazi ispod baterije, pa memorijsku karticu nije moguće menjati dok je telefon uključen. Nekim korisnicima će možda zasmetati debljina telefona od skoro 14 mm, zbog čega Milestone nije najidealniji za nošenje u džepu pantalona.

Iako ne radi na 1 GHz, ARM Cortex A8 procesor se kod Milestone telefona odlično pokazao, jer Android na njemu deluje tečno i stabilno. Ako patite od brojki, na Internetu se može naći uputstvo kako da overklokujete procesor Motorole Milestone, ali, prema našem mišljenju, za to i nema baš neke preterane potrebe. Interna memorija broji svega 133 MB, ali ne očajavajte, jer se uz telefon isporučuje kartica od 8 GB, a podržan je kapacitet do 16 GB, što će biti dovoljno i za najzahtevnije korisnike. Kako je Google najavio da će sledeća verzija Androida radnog naziva Froyo podržavati instaliranje aplikacija na SD kartice, količina interne memorije će kod Android telefona polako postati skoro nebitan podatak. U poslednje vreme testirali smo više telefona sa AMOLED ekranom i napominjali da ova tehnologija predstavlja budućnost displeja kod mobilnih uređaja. Iako Milestone ima 3,7” kapacitativni TFT ekran, on po kvalitetu skoro uopšte ne zaostaje za HTC-ovim telefonima sa AMOLED displejima. Kvalitet slike je izuzetan, boje su verno prikazane (čak i nijanse crne, što predstavlja glavni adut AMOLED tehnologije), a naročito pohvaljujemo nivo osvetljenosti koji doprinosi veoma oštroj slici. Motorola Milestone je, takođe, telefon čiji displej ima najveću rezoluciju među Android telefonima (854 x 480 piksela nasuprot 800 x 480 kod HTC Desire/Nexus One), što je još jedan plus za američkog proizvođača. Pošto je Motorola zamislila Droid/Milestone kao predvodnike svoje serije Android telefona, logično je da kod opcija za povezivanje nije smelo da se štedi. Pored neizostavnih WiFi, GPS i BT čipova, izdvajamo podršku za prenos podataka do fantastičnih 10,2 Mbit/s pomoću HSDPA standarda preko 3G mreže, ali ovu mogućnost, nažalost, u Srbiji nećete moći da iskoristite. Digitalna kamera rezolucije 5 megapiksela opremljena je dual blicem i autofokusom, ali ne možemo reći da je kvalitet slika bolji od onog koji postižu HTC-ovi telefoni. Šum je, čak i kad koristite blic, noću i te kako izražen, dok su slike pri dnevnom svetlu solidnog kvaliteta. Motorola Milestone može da snima video u rezoluciji 720 x 480 sa 24 frejma u sekundi, a kvalitet snimaka je na sasvim zadovoljavajućem nivou. Baterija kapaciteta 1400 mAh će kao i kod većine pametnih telefona moći da izgura do dva dana intenzivnog korišćenja.

Iako su Droid/Milestone bili najavljeni sa operativnim sistemom Android 2.0, telefon koji je nama stigao u ruke bio je opremljen poslednjom verzijom 2.1 nazvanom Eclair, te budući kupci neće morati da se zamaraju ažuriranjem softvera. Iako Motorola već duže vreme razvija svoj grafički interfejs namenjen Android sistemu po imenu MOTOBLUR, Milestone je opremljen „klot” Androidom. Ovaj potez je mač sa dve oštrice jer iako omogućava neke opcije koje je HTC-ov Sense isključio, kao što je podrška za više Exchange naloga, neke druge su ostale neiskorišćene. Zbog toga Milestone nema razvijenu podršku za društvene mreže Facebook i Twitter kao što je to slučaj kod HTC-ovog interfejsa, ali se taj nedostatak može rešiti instalacijom dodatnih aplikacija sa Android marketa. „Čisti” Android takođe ima i manji broj widgeta i odiše minimalističkim pristupom, što se nama nekako više svidelo nego natrpani Sense. Ipak, korisnici će dati konačan sud, a kako je Android otvorena platforma, svi softverski nedostaci se vrlo lako mogu rešiti, naravno ako imate živaca da odvojite vremena za potragu na Internetu. Email komunikacija, korišćenje IM servisa, kao i surfovanje Internetom predstavljaju pravo zadovoljstvo zahvaljujući hardverskoj tastaturi i odličnom ekranu. Browser ne podržava Adobe Flash, ali je to još jedan nedostatak koji će biti ispravljen u verziji 2.2 operativnog sistema Android.

Motorola Milestone bila je u našem posedu nekoliko dana i možemo da kažemo da je američki proizvođač na pravi način zakoračio u Android vode. Ne postoji nijedno polje na kom je Milestone inferioran u odnosu na telefon HTC Desire, ako izuzmemo dimenzije, koje su logično veće zbog prisustva hardverske tastature. Milestone ima nekoliko vrlina, a među njima se izdvajaju odlična izrada, hardverska tastatura i veoma kvalitetan displej. U dvoboju između modela Desire i Milestone odlučiće potrebe korisnika, tačnije to da li vam je potrebna tastatura i da li će vam nešto veće dimenzije narušiti komfor korišćenja. Kako god da odlučite, oba pomenuta telefona predstavljaju izuzetne uređaje. Zato s nestrpljenjem čekamo da vidimo kako će se pokazati budući Motorolini Android telefoni.

Petar MARINKOVIĆ

 
Motorola Milestone
Šta mislite o ovom tekstu?
MerrySpy Advanced
Arla Kokbok
Opera mini 5.0
Speereo
Mobile Dictionary

Operativni sistem:
Android 2.1 Eclair
Ostalo:
ARM Cortex A8 600 MHz, 133 MB interne memorije, 256 MB RAM-a, microSD 8 GB, 3,7-inčni TFT displej 845 x 480 (16M boja), Quad-band GSM, HSDPA, HSCSD, HSUPA, GPS, 5 MP kamera sa autofokusom i dual LED blicem, bluetooth 2.1, wi-fi 802.11b/g, microUSB i 3,5 mm audio konektor, senzor detekcije osvetljenja, Li-ion baterija kapaciteta 1400 mAh, akcelerometar, hardverska QWERTY tastatura
Proizvođač:
Motorola
Kontakt:
Telenor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera