AKTUELNOSTI<>
032010<><>

Tržište mobilnih operativnih sistema

Džepni ratovi

Tuča za veće parče kolača na tržištu sistemskog softvera za (buduće) mobilne računare

Vreme je da se stvari nazovu pravim imenom. Takozvani pametni mobilni telefoni sve su pametniji i od sada ih možemo zvati „mobilnim računarima”. A svakom računaru, je li, potreban je operativni sistem. Tu negde se nalazi osnovna zajednička crta svih dešavanja na svetskom (mobilnom) tržištu poslednjih meseci. Pored nekih novih „igrača” koji su gotovo preko noći postali značajni, ostaje još mnogo onih koji se sa zakašnjenjem uključuju u trku a, naravno, takođe žele svoj deo kolača.

Podaci o tržišnom učešću pojedinih softverskih platformi za (pametne) mobilne telefone za 2009. godinu kažu da je Symbian i dalje prisutan na 46 odsto uređaja (ali 2007. godine imao je čak 64 odsto). Slede Blackberry sa 20 odsto, Apple iPhone OS sa 14 odsto, Microsoft Windows Mobile sa 11 odsto i Google Android sa 4 odsto. Međutim, ta slika tržišta mobilnih računara sasvim u ovoj godini će sigurno biti potpuno drugačija.

Google, Android

Poslednjih meseci Google Android pokreće sve veći broj novih modela mobilnih računara, što primećujete i na našim stranicama. Proizvođačima koji su od početka prigrlili ovaj operativni sistem (HTC, pre svih) pridružuju se i novi. Odavno posustala Motorola napravila je veliki came back modelom Droid (Milestone u Evropi), koji je u prvom mesecu prodaje završio u rukama čak 525.000 korisnika. Takođe, veliki zamah Androidu daje i model iz samog Googlea. Toliko očekivano (i toliko puta demantovano) mobilno čedo iz Googlea pod nazivom Nexus One u prvom mesecu prodaje otišlo je, ipak, u samo 80.000 primeraka. Poređenja radi, prvi Apple iPhone je u prvih trideset dana našao sebi kupca čak 600.000 puta.

Očekuje se da se u prvoj polovini ove godine pojavi više od 30 novih telefona sa Androidom, ali ne najavljuju ih samo HTC, Motorola i Samsung, već i Sony Ericsson, LG, Garmin-Asus, Acer, Alcatel, pa čak i Dell. Iz Googlea tvrde da se dnevno proda 60.000 raznih uređaja sa Androidom (to je više od 20 miliona godišnje)!

Apple, iPhone OS, Flash

Izostanak podrške za Flash u iPadu najveća je zamerka ovom Appleovom najnovijem proizvodu, mada su objektivne kritike ovog uređaja moguće tek kada počne da se isporučuje kupcima. Iz Applea tvrde da je, jednako kao kod iPhonea, glavni razlog za izostanak Flasha njihov zaključak da bi implementiranjem istog trajanje baterija kod Appleovih uređaja sa iPhone OS-om (iPhone/iPada) bilo drastično smanjeno(!?). Takođe, Stiv Džobs (Steve Jobs), prvi čovek Applea, izjavio je da je Adobe suviše lenj i da njegova firma ne želi da ih čeka. Čak je i Google, koji je pokrenuo čitavu Android lavinu pa tako postao veliki konkurent Appleu (a sada i na polju hardvera), na istom stanovištu sa Appleom. Fleš podršku za Android Adobe mora da nudi kao posebnu aplikaciju, što ovih dana i čini. I Apple i Google uzdaju se u otvoreni standard HTML5koji bi u budućnosti mogao potpuno da izbaci Flash sadržaje sa web stranica. Na tu temu je i nedavno startovanje projekta „Feather” na YouTubeu (koji je vlasništvo Googlea), što omogućava video striming bez Flash plug-ina u browseru.

Nokia, Symbian, Intel, MeeGo

Telefon marke Puma?!
Jeste, i to je najavljeno. Na uređaju dominira kontura kuguara, ali ispod je Sagem. Najzanimljivije je da na poleđini ima solarni panel, uz zvanični podatak da mu treba 60 minuta osunčanosti da prikupi energiju za 17 minuta razgovora. Ekran je rezolucije 320 x 240, osetljiv na dodir, kamera je 3,2 megapiksela, ima FM radio, A-GPS... Pored solarnog dopunjavanja baterije, čini se da će ga krasiti vrlo, vrlo specifičan „sportski” softver, sa funkcijama i za rekreativce i profesionalce raznih sportova. U prodaji bi trebalo da bude početkom aprila.
 
Jedna od kompanija koja očigledno posustaje u poslednje vreme je i Nokia... Iako je i dalje proizvođač mobilnih telefona broj jedan u svetu, finska kompanija se sigurno oseća ugroženo, pre svega upravo po pitanju operativnog sistema Symbian, koji su sami pomalo zapostavili, iako je prisutan na oko 330 miliona (uglavnom Nokia) telefona u svetu. Prvi potez koji je pokazao oprez u Nokia taboru jeste odluka da satelitske navigacione mape za Symbian postanu besplatne.

Pre nekoliko meseci je najavljena, a ovih dana i ozvaničena saradnja Nokije i Intela na polju sistemskog softvera za mobilne uređaje. Ove dve firme jednostavno su spojile svoja dva projekta, oba zasnovana na Linuxu. Tako su Intelov Moblin i Nokia Maemo (vidi tekst o Nokiji N900 u prošlom broju) postali – MeeGo.

Istovremeno, Symbianov kôd je postao open source, što verovatno znači da će Nokia prestati da ga unapređuje, već će prepustiti entuzijastima da produže vek postojećoj bazi Symbian uređaja dok se ne pređe (dovoljno) na MeeGo.

Microsoft Windows Phone 7

Windows Mobile 7 neće se zvati tako. Microsoft je 15. februara najavio Windows Phone 7. Što se tiče samog OS-a, reakcije stručne javnosti uglavnom su pozitivne (dobra funkcionalna i grafička rešenja dosta slična softveru u Zune HD-u), Međutim, dometi ovog OS-a potpuno su nepoznati, jer će se prvi uređaji s tim softverom pojaviti tek krajem godine. Kašnjenje u odnosu na konkurenciju je poprilično. Čudi nas i odluka o promeni imena, upravo zbog priče sa početka ovog teksta: u vreme kada telefoni postaju mobilni računari, Microsoft se odriče reči „mobile” i uzima samo „phone”(!?)... Jedno od objašnjenja moglo bi biti i govorkanje da se Microsoft priprema na proizvodnju mobilnih telefona (što se ne pominje prvi put), ali se svi analitičari slažu da je to iz više razloga malo verovatno. Autoru ovog teksta i to ne bi bilo iznenađenje.

• • •

Ostali igrači na tržištu, pa čak i oni veći, izgleda da se ne zanose time da uđu na ovo softversko tržište, ali reaguju na neke druge pretnje. Tako su Samsung, LG i Sony Ericsson, u saradnji sa svim vodećim mobilnim operaterima oformili tzv. Wholesale Applications Community, nešto što bi trebalo da reši problem distribucije aplikacija na višestruke, do sada specifične platforme. Doduše, ova inicijativa trenutno je na nivou potpisanog „pisma o namerama”, tako da ćemo nekakvu konkretizaciju malo sačekati.

Tihomir STANČEVIĆ

 
 AKCIJE
Zaštita dece na Internetu: akcija „Klikni bezbedno”

 AKTUELNOSTI
Tržište mobilnih operativnih sistema
Šta mislite o ovom tekstu?
„Šetnja sa dinosaurusima – spektakl u areni”

 PRIMENA
MapSoft 3DPhoto i PhotoSoft Viewer

 NA LICU MESTA
Kingston konferencija
Asus konferencija
Ostali događaji, ukratko

 KOMPJUTERI I FILM
„Alisa u zemlji čuda”

 SERVIS
Dijagnostika računara
Programiranje mobilnih telefona (3): Windows Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera