TRŽIŠTE<>
042010<><>

SBB D3 HDTV i Turbo FlatHome 60 Mbit/s Internet

Mnogo brže i mnogo bolje

Sasvim nova dimenzija televizije i, za naše uslove, neverovatno brz Internet po razumnoj ceni

Već neko vreme SBB reklamira novi digitalni sistem televizije sa kanalima visoke rezolucije. Sada je taj sistem konačno dostupan korisnicima, uz digitalne prijemnike sjajnih mogućnosti. S obzirom na novo srce sistema koje potpisuje Cisco, ujedno je lansirana i dodatna ponuda Interneta brzine do 60 Mbit/s u download smeru. „Svet kompjutera” je za vas testirao najjači paket opreme i usluga.

Turbo FlatHome

Primenom najnovije tehnologije DOCSIS 3.0 brzine kablovskog Interneta dostižu sasvim nove granice. Radi se o tehnologiji koja može da „ujedini” više kanala. Svaki kanal za dolazni saobraćaj ima kapacitet 50 Mbit/s, dok je kapacitet odlaznih kanala 30 Mbit/s. Jedan ovakav par kanala koristi DOCSIS u veriziji 2.0, dok u verziji 3.0 može da objedini do osam dolaznih i četiri odlazna kanala. To znači da teoretski maksimum brzine veze iznosi 400/120 Mbit/s! SBB nudi dve paketa: Turbo 30 (30/1 Mbit/s) i Turbo 60 (60/2 Mbit/s), koji smo mi imali na testu.

Vezu smo ostvarivali preko Cisco EPC3212 modema koji ima USB i gigabitni Ethernet priključak, kao i dva porta za telefone, koji zasad kod SBB-a nisu u upotrebi. Mi smo tokom testiranja koristili isključivo Ethernet port.

Ljudi su često skeptični po pitanju ostvarivanja brzina koje se deklarišu u internet paketima. U slučaju SBB Turbo Interneta, možemo da kažemo da smo dostizali deklarisane brzine bez ikakvih problema. Jedino se još jednom pokazalo da Windows XP u realnom radu ne može da pređe 30 Mbit/s, verovatno zbog strukture i setovanja TCP/IP steka. Zato je za testove korišćen Windows 7, koji je koristio pun kapacitet veze. Pogledajte slike merenja protoka koje smo zabeležili.

Sam utisak koliko je to zapravo brzo govori da ako u potpunosti uposlite vezu (npr. više desetina paralelnih downloada sa premium RapidShare naloga), imate transfer od više od 6,5 MB u sekundi! CD se skida za nekoliko minuta, a prosečan kompresovan HD film za približno pola sata.

 
Dakle, tehnologija je veoma moćna, a izbor brzina zavisiće od tržišta (u Sloveniji na istoj platformi Telemach nudi 120/10 Mbit/s), jer i po sadašnjim cenama od 7490 dinara za Turbo 30 i 14.790 dinara za Turbo 60 ovo predstavlja najbolju ponudu na tržištu kada se računa po Mbit/s. Ipak, apsolutni iznos nije mali za prosečan srpski porodični budžet. Zato je ovo rešenje sjajno za firme, koje ova usluga košta samo 1500, odnosno 3000 dinara više nego fizička lica. Upravo zbog tih firmi SBB bi mogao da razmisli da pored modema ponudi i neki objedinjeni modem/ruter.

D3 HDTV

Unapređeni sistem digitalne kablovske televizije koji je SBB ponudio korisnicima obezbeđuje nekoliko poboljšanja u odnosu na klasičan D3, a u poređenju sa standardnim analognim PAL signalom nudi mnogo više. S obzirom na to da u Srbiji većina korisnika i dalje koristi analogni PAL signal na CRT televizorima (SBB ima više od 30 hiljada D3 korisnika, ostali operateri svakako manje od toga, računajući i Telekomov IP TV; postoji podatak da je samo 10 odsto prijemnika u Srbiji HD i HD Ready, tj. LCD i plazma), tokom testiranja želeli smo da uporedimo najnoviji sistem u njegovom punom svetlu sa HD programima, ali i sa PAL programima, sa različitim načinom prenosa signala (analogni i digitalni – HDMI) i sa starim sistemom. Zbog toga smo u testovima koristili, pored Full HD LG LCD prijemnika, čije karakteristike možete videti izdvojene, i sedam godina stari Samsung 29-inčni CRT sa osvežavanjem slike na 100 Hz.

 
SBB nas je snabdeo digitalnim prijemnikom Cisco 8398DVB, koji ima ugrađen disk od 320 GB i DOCSIS 2.0 modem, a od priključaka, pored HDMI izlaza, i analogni kompozitni video izlaz, dvostruki audio izlaz i komponentni video izlaz (sve RCA konektori), optički video izlaz, kao i zasad neiskorišćene USB-ove, dva Etherneta (jedan predviđen za dodatne prijemnike bez modema – MultiTV) i čitač smart kartica. Prilikom prvog uključivanja uređaj je preuzeo novu verziju softvera i sam se „uflešovao”, a nakon toga krenuo je u automatski proces prepoznavanja priključenog TV prijemnika i setovanja parametara uređaja. Uređaj je u potpunosti personalizovan za SBB-ovu uslugu, ponuđena su četiri jezika – engleski, srpski, mađarski i slovenački, a isporučuje se i uputstvo na srpskom jeziku na tridesetak stranica.

Prilikom testiranja imali smo pristup celokupnoj ponudi SBB-a: 70 kanala iz osnovne ponude (analogni signal sadrži nekih šest kanala više), 44 kanala koji se plaćaju kroz dodatne pakete, šest kanala visoke definicije (Eurosport HD, Eurosport 2 HD, Discovery HD, FashionTV SEE, History HD, National Geographic Channel HD) i četiri radio programa.

Počnimo sa analizom kvaliteta slike. Ako ste ikada videli u prodavnicama LCD i Plazma televizore sa nekim HD snimkom, verovatno ste se oduševili, ali isto tako i razočarali kada vam je pušten neki od „običnih” domaćih TV kanala. Zbog različitosti tehnologija PAL signala i modernih televizora PAL program najčešće izgleda loše, sa mnogo kvadratića, preoštrim ivicama... Stvar se može ispraviti dobrim algoritmima interpolacije koje TV može imati ugrađene, ali to baš i nije čest slučaj. Mi smo upravo puštali PAL signal preko analognog tjunera TV-a, zatim preko kompozitnog analognog video signala iz našeg uređaja i preko digitalnog HDMI izlaza, i to sve na PAL osvežavanju i rezoluciji. Svaki od ova tri koraka bio je bolji, ali ne dovoljno. Tek gledanjem običnih kanala nameštenih tako da ih Ciscov uređaj „ispegla” u 1080i (maksimalna rezolucija koju uređaj podržava je 1080i, tj. 1920 x 1080 sa preplitanjem) dobili smo zadovoljavajuće rezultate. Ko ima moderan veliki televizor, posebno LCD, ovako nešto mu je neophodno ako želi da gleda ljudsku sliku.

S druge strane, ko ima CRT televizor neće primetiti gotovo nikakvu razliku između kvalitetnog analognog signala i D3 sistema preko kompozitnog priključka. No, D3 ima druge prednosti, a kod onih koji imaju malo lošiji signal može doneti veliko poboljšanje slike. U našem slučaju od prijemnika do optičkog čvorišta SBB-a ima samo šezdesetak metara koaksijalnog kabla i maksimum pet splitera, tako da je i analogni signal dobrog kvaliteta.

Ostalo je još da pomenemo i kvalitet slike kanala visoke rezolucije. Jednostavno, nakon gledanja PAL programa imate utisak kao da je neko oprao prozor kroz koji gledate program. Vidljivo je mnoštvo detalja i slika daje utisak velike jasnoće programa koji gledate. Najveća primedba odnosi se na to što je dostupno samo šest programa, ali je to stvar koja će se u budućnosti brzo menjati.

DVR

Programi koje SBB nudi i novi kvalitet sa HD kanalima samo je jedan deo ponude. Drugi deo čine novi D3 uređaji koji podržavaju HD i koje proizvodi Cisco. Dostupni su u varijanti sa hard diskom i bez njega. Kao što smo već rekli, mi smo dobili najbolji uređaj sa diskom.

 
Prvi pogled na njegove menije i grafički prikaz doneo je malo razočarenje. Učinilo nam se da nema previše opcija i da je grafika previše krupna, bar kada se gleda na 42 inča. No, detaljnijim upoznavanjem shvatili smo dve stvari. Ovo je uređaj za mase, a ne za tehnomane. Opcija ima dovoljno, tu i tamo bi se mogla izvoljevati neka promena, no nema opcija koje bi zbunjivale korisnike. I za tehnomane ima više nego dovoljno zanimljivih mogućnosti, a grafika i treba da bude jednostavna i krupna da bi mogli da ga upotrebljavaju i stariji ljudi.

Nabrojaćemo ukratko lepe karakteristike ovog sistema. EPG (TV program za svaki od kanala) do sedam dana unapred, po kome se može vršiti snimanje emisija ili samo podsećanje da neku emisiju želite da gledate. Podela kanala i emisija po žanrovima, koja nudi laku klasifikaciju i pretragu sadržaja, kao i kreiranje liste omiljenih kanala (s obzirom na to da programi imaju svoju brojčanu oznaku i time nepromenljiv redosled). Mogućnost snimanja dva kanala istovremeno uz mogućnost gledanja jednog od njih. Slika u slici. Blokiranje kanala uz šifru, pa čak i snimljenih emisija. Snimanje serija biranjem jedne epizode. Sistem ima i neke opcije koje uskoro ulaze u upotrebu ili su u planu: igre, servisi (npr. vremenska prognoza), video na zahtev, sistem slanja poruka od strane operatera.

Najbolja opcija ovog uređaja odnosi se na premotavanje unazad živog programa. Zapravo, nakon nekoliko sekundi prisutnosti na nekom kanalu počinje njegovo automatsko snimanje na disk u maksimalnom trajanju od 60 minuta. Zbog toga je moguće u svakom trenutku zaustaviti živi program i naknadno ga pustiti (nakon što završite telefonski razgovor, na primer) ili vratiti ga unazad (čak postoji i dugme na daljincu koje vraća sedam sekundi unazad), tako da uvek možete da proverite da li je stvarno bio ofsajd... Krajnji efekat da ne propustite program možete dobiti sa bilo kakvim DVR-om, ali ovde se sve dešava automatski, bez opterećenja gledaoca da snima pa kasnije briše snimke, i upravo ta jednostavna ideja fascinira u praksi – ako zanemarite ostale prednosti ovog sistema, mogućnost pauziranja i premotavanja živog programa dovoljan su razlog za nabavku.

Za ovakav sistem, koji je inače još mlad, bilo bi čudno da nema nikakvih mana. Neke od njih će sigurno biti ispravljene, jer SBB aktivno sarađuje sa Ciscom na unapređenjima i samo vas jednog dana može obradovati preuzimanjem novije verzije softvera sa novim mogućnostima i ispravljenim greškama. Nekome će smetati daljinski upravljač, mada on radi svoj posao, nekome nedostatak nekih opcija koje je video na nekom drugom DVR-u... No, narodu nikad ugoditi.

Utisci i cena

S tehničkog aspekta, utisci su sjajni. Konačno postoji razlog za nabavku savremenog TV prijemnika na kojem, uz ovakav digitalni prijemnik, vredi gledati i običan TV program, a posebno HD kanale. O brzom Internetu da i ne pričamo.

S ekonomske strane, uvek se postavlja pitanje da li mi to treba i koliko košta. Ovakav sistem treba svakome ko ima lošu analognu sliku i ko ima ili želi moderan TV na kom će prevashodno gledati TV program. Naravno, treba i onima koji žele da uživaju. U ovom trenutku SBB nudi D3 HDTV u Beogradu i Vojvodini, ali se uskoro očekuje proširenje na druge delove Srbije.

A to koliko košta, nije baš lako reći. Svi korisnici plaćaju mesečno održavanje u koje su uključeni analogni TV kanali (820 dinara tamo gde se nudi D3 HDTV). U zavisnosti od tipa digitalnog prijemnika (D3 SD, D3 HD, D3 DVR HD) i dužine ugovora (12 meseci) ili MIX paketa koji uključuje i Internet (24 meseca) postoji priključna taksa u rasponu od 0 do 8000 dinara, a mesečno plaćanje za uređaj iznosi 800 dinara, gde je uključen paket sa 70 kanala. Na to se može dodati i sedam paketa sa ukupno 40 programa, od kojih svaki košta od 200 do 400 dinara mesečno, dok su HD kanali 350 do 400 dinara, a Arena sport od 400 do 500 dinara. Međutim, ukoliko uzmete više, dobijate popuste. Recimo, u najnepovoljnijoj varijanti svi kanali koje SBB nudi koštaju 2450 dinara mesečno, a u okviru drugih paketa i ugovora 2100 dinara. Plus održavanje, plus za DVR, sve zajedno u najnepovoljnijoj varijanti staje čak 4070 dinara, dok u najpovoljnijoj 3520, uz plaćanje Interneta...

Da skratimo priču oko cene, napravljena je čak i igra koja simulira proces izbora paketa (www.sbb.rs/Korisnicka_zona/478/Kako_do_mog_paketa.shtml), a upućujemo vas i na zvanični cenovnik (www.sbb.rs/Digitalna+televizija+–+D3/209/Cenovnik+digitalne+televizije.shtml/nav_start=0/nav_start2=0). Od pomoći će vam biti i MIX cenovnik koji, doduše, ne uključuje Turbo internet pakete.

SBB je ponudio sistem koji u našu svakodnevicu donosi dah budućnosti, a koji je u nekim zemljama već odavno sadašnjost. Da li će i u vašoj kući postati sadašnjost, zavisi od vaših želja, potreba i mogućnosti.

Dušan DINGARAC

 
 TRŽIŠTE
SBB D3 HDTV i Turbo FlatHome 60 Mbit/s Internet
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
CeBIT 2010, Hanover, Nemačka
Tanberg konferencija
Olympus Pen prezentacija
Mercator S samouslužne kase
Edit 2010 (najava)
Pobednici Vip Android izazova
Bubble Cup v.3 (najava)
Apple regionalni trening centar
FOSDEM 2010, Brisel, Belgija
Ostali događaji, ukratko

 SERVIS
Programiranje mobilnih telefona (4): Symbian

LG 42LF2510

Za potrebe testiranja HDTV-a od kompanije PiN Computers dobili smo LCD dijagonale 42 inča (107 cm) oznake 42LF2510. To je aparat rezolucije 1920 x 1080p, dinamičkog kontrasta 50.000:1 i vremena odziva 5 ms, sa digitalnim prijemnikom MPEG-4 AVC(H.264), osvežavanjem slike 50 Hz, raznim modovima uštede energije, dva HDMI i dva SCART ulaza i rotirajućim postoljem. Kvalitet slike koji daje je više nego zadovoljavajući, a sam model spada u nižu srednju klasu prošlogodišnjih modela. Dok čitate ove redove, u PiN Computers trebalo bi da stignu i novi modeli za 2010. godinu.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera