PHONE ZONE<>
042010<><>

Blackberry Bold 9700

Smela poslovna kupina

Blackberry Bold 9700
Blackberry Bold 9700
Pametni telefoni svakog dana dobijaju sve više poklonika, čemu u prilog govori i tvrdnja da je prošle godine prodato čak 23 miliona smartphoneova više nego 2008. Pored džinovskih kompanija poput Googlea, Applea i Nokije uspeo je da se ugura i kanadski Research in Motion, poznat po svojim BlackBerry telefonima. Kupina je 2009. godinu završila na drugom mestu, sa 34,5 miliona prodatih primeraka i udelom od 20,8 odsto kada je reč o pametnim telefonima. Lider je i dalje neprikosnovena Nokia sa svojim Symbianom, ali finski gigant polako posustaje i beleži pad više od 5 odsto u godini iza nas. Blackberry, takođe, svakim danom beleži sve veći broj poklonika i u Srbiji, a sva tri domaća operatera u svojoj ponudi imaju Kupine, što jasno govori da Blackberry nije samo hit u Severnoj Americi. Nakon modela Blackberry Storm 9500 (SK 6/2009) koji je imao tešku ulogu da se suprotstavi iPhoneu i njegovim klonovima, RIM se vratio na stare staze i predstavio „klasičan” BB telefon sa QWERTY tastaturom smeštenom ispod ekrana. Zahvaljujući kompaniji Vip Mobile imali smo prilike da testiramo novi model oznake Bold 9700 i da utvrdimo gde je njegovo mesto u moru smartphone uređaja.

Pored standardnih dodataka u vidu dokumentacije, slušalica i potrebnog softvera, Bold 9700 u svom pakovanju sadrži i microSD karticu od 2 GB, kvalitetnu kožnu futrolu i razne varijante adaptera za strujne utičnice, što će naročito obradovati korisnike koji često putuju. Bold 9700, kao i njegovu stariju braću, odlikuje odlična izrada. Korišćena je plastika visokog kvaliteta, a telefon je skladan i odlično leži u ruci. Dominira crna boja, koju prekida srebrna boja koja krasi sve bočne ivice osim gornje. Tu su pozicionirani tasteri za zaključavanje telefona i aktiviranje silent moda. Ova dva tastera na prvi pogled nećete uočiti jer su urađeni u touch maniru i utapaju se u crnu plastiku, što nam se veoma dopalo. Većinu BB telefona u prošlosti karakterisala je „kuglica”, u vezi s kojom su vladala podeljena mišljenja. Po nama, to je bio odličan potez jer je prilično olakšavao navigaciju, ali se na Internetu može pročitati da je trackball veoma podložan prljanju – nakon nekog vremena prostor oko kuglice napuni se prašinom i trackball polako krene da „izdaje” korisnika. RIM je odlučio da kod modela Bold 9700 implementira touchpad, koji nas je prosto oduševio, iako nam je bilo potrebno izvesno vreme da se na njega naviknemo. Touchpad i četiri funkcijska tastera nalaze se ispod ekrana, a za njima sledi i QWERTY tastatura. Ona broji 35 tastera, od kojih je samo ’Space’ nešto većih dimenzija. Na tastaturu nismo imali zamerki, ali ne možemo reći da je kod nas izazvala wow efekat kao što je to uradio touchpad. Bočne strane kriju audio i microUSB konektore, kao i tastere kojima se reguliše jačina zvuka ili se „hvataju” slike. Težina samo 122 grama veliki je plus, a zahvaljujući malim dimenzijama koje iznose 109 x 60 x 14,1 mm Bold 9700 će komotno stati u džep bilo kojih pantalona.

Kanadskoj kompaniji smo tokom prethodnih susreta sa Blackberry telefonima često imali šta da prigovorimo kada je reč o hardveru. Često su izostajali wireless, BT i GPS čipovi, ali ovog puta to nije slučaj. Procesor radne frekvencije 624 MHz uparen je sa 256 RAM-a, dok je korisniku za smeštanje podataka ostavljeno 256 MB interne memorije. Ekran je sa 2,6 inča, koliko je iznosila dijagonala kod modela Bold 9000, smanjen na 2,44 inča, ali vam razlika od četiri milimetra neće toliko smetati. Za kvalitet prikaza imamo samo reči hvale. Bili smo oduševljeni odličnim osvetljenjem, uglovima gledanja i kontrastom, a ekran je čitljiv i jasan čak i pri jakom dnevnom svetlu. Displej je sposoban da prikaže rezoluciju 480 x 360 piksela uz 65 hiljada boja, što nimalo ne umanjuje odličan ukupni utisak. Kamera od 3,2 megapiksela razočarala nas je, jer pravi prilično loše fotografije. Možemo dati prelaznu ocenu fotografijama koje su nastale na dnevnom svetlu, ali je šum i te kako izražen kad slikate noću, iako telefon ima autofokus i LED blic. Ruku na srce, ne verujemo da iko kupuje Blackberry telefon zbog kamere, ali je kanadski proizvođač baš mogao više da se potrudi. Baterija kapaciteta 1500 mAh predstavlja jedan od najjačih aduta telefona Bold 9700 jer će izgurati skoro tri dana čak i sa popriličnim korišćenjem bežičnih konekcija, što je za svaku pohvalu. Zvuk prilikom obavljanja telefonskih poziva bio je kristalno jasan, a kako je Bold 9700 quad-band GSM telefon, možete ga koristiti bilo gde na planeti.

Bold 9700 pokreće verzija 5.0 BlackBerry OS-a, koji nije doživeo preterane izmene u odnosu na starije verzije, barem kada je reč o izgledu korisničkog interfejsa. Početni ekran na svom donjem delu ima poseban deo gde se nalaze prečice do najčešće korišćenih programa (SMS, email, kontakti, kalendar, web browser), dok gornji deo krasi statusna traka gde se mogu videti najvažnije informacije o telefonu: stanje baterije i bežičnih konekcija, broj nepročitanih SMS i email poruka i tako dalje. Glavni meni, kao i kod svakog telefona, sadrži ikone svih dostupnih programa, i tu se završava grafički deo interfejsa. Svaka dalja navigacija vrši se preko tekstualnih menija, koji nikako ne deluju atraktivno. Ovo je i najveći problem Blackberry OS-a, jer on deluje obično, nalik telefonima sa kojima smo imali prilike da se sretnemo pre više godina. S druge strane, operativni sistem je neverovatno brz i na svaku vašu komandu odgovoriće istog trenutka, čime se ne mogu pohvaliti ni drugi operativni sistemi „pametnih” telefona. Ipak, u jeku zanimljivih GUI-ja punih animiranih prelaza između ekrana, BlackBerry OS neće biti popularan kod mlađe populacije, ali hoće kod poslovnih korisnika koji ipak brzinu stavljaju na prvo mesto, dok im je vizuelni doživljaj sasvim sporedan. Konfigurisanje email naloga vrši se veoma brzo, nevezano za to koji servis koristite (Exchange, GMail, Hotmail ili neki drugi POP3/IMAP servis), a pohvale imamo i za office aplikacije koje će zatrebati svakom poslovnom korisniku. Utisak prilikom surfovanja narušava sitan ekran, ali sam web browser solidno obavlja svoj posao ako izuzmemo nedostatak Flash plugina. Sve pohvale upućujemo na račun audio/video plejera, koji podržava sve popularne formate. Blackberry Maps softver koji koristi GPS neupotrebljiv je u našim uslovima jer nema mapa za Srbiju, ali ne očajavajte – tu su Google Maps, kao i Garminov softver, mada ovaj drugi nismo imali prilike da isprobamo.

Na prvi pogled bilo je jasno da Blackberry Bold 9700 nije telefon za svakog i da nije konkurencija trenutno popularnom iPhoneu i drugim telefonima sa ekranima osetljivim na dodir. Ako tražite „all-in-one” spravicu, ne verujemo da ćete se odlučiti za ovaj model, jer on i nije namenjen širokim narodnim masama. S druge strane, biznis korisnici sigurno će uvideti sve vrline ovog telefona, a to su brz operativni sistem koji je izuzetno lako koristiti, odlična integracija sa popularnim email servisima i impozantna autonomija. Research in Motion se na pravi način vratio na stare „staze” i kanadska kompanija zasluženo zauzima svoje mesto – tik uz Nokiju.

Petar MARINKOVIĆ

 
Blackberry Bold 9700
Šta mislite o ovom tekstu?
Fring za Android
SMS Bubbles
Alarmed
SportyPal 1.21
RaeMote
Gravity

Operativni sistem:
BlackBerry OS 5.0
Ostalo:
procesor na 624 MHz, 256 MB fleš memorije, 256 MB RAM-a, microSD, 2,44” TFT 65k (480 x 360), quad band GSM (850, 900, 1800, 1900 MHz), Bluetooth, 3,2 MPx kamera sa LED blicem i autofokusom, 802.11b/g, IrDA, GPS, quad-band GSM, HSDPA, baterija 1500 mAh
Proizvođač:
RIM BlackBerry
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera