PHONE ZONE<>
062009<><>

BlackBerry Storm 9500

Kupina vs. Jabuka

Nakon godinu dana, konačno imamo prilike da predstavimo još jednu „kupinu” u našem i vašem omiljenom časopisu. BlackBerry 8800 (SK 5/2008) je kod nas pobrao mnogobrojne dobre kritike, ali on ni po čemu nije odskakao od svoje starije braće. Krasio ga je klasičan BlackBerry „look”, sa tastaturom koja se nalazi ispod ekrana i osobinama koje privlače uglavnom biznis korisnike. Vremena se menjaju, a Apple je svojim iPhone uređajem mnoge proizvođače bacio na muke, pa i kanadsku kompaniju Research in Motion, koja stoji iza BlackBerry telefona. Kao odgovor Appleu, krajem prošle godine nastao je BlackBerry Storm 9500, prvi BlackBerry telefon bez tastature i sa ekranom osetljivim na dodir. Zahvaljujući VIP Mobileu imali smo prilike da isprobamo ovaj telefon, te sada najmlađi operater mobilne telefone kod nas u svojoj ponudi ima čak četiri BlackBerry telefona. Da li je „jabuka” i dalje neprikosnovena na PDA/smartphone tržištu ili je došlo vreme „kupine”? Voćni obračun može da počne.

Pakovanje u kom dolazi BlackBerry Storm 9500 izgleda dosta malo, ali njegova unutrašnjost krije mnogobrojne dodatke. Pored samog telefona i punjača, tu su opširna uputstva, CD sa softverom, kabl za povezivanje sa računarom, kožna futrola za nošenje, slušalice i microSD kartica od čak 8 GB. Čim se telefon uzme u ruke, stiče se utisak da je ovaj model planiran duže vreme i da se u toku izrade mislilo na svaki detalj. Izrada je na veoma visokom nivou i nema pucketanja plastike kada se uređaj snažno pritisne u šaci. Ceo telefon obojen je u crnu boju, osim srebrne trake koja obavija prednji deo i koja upotpunjuje odličan vizuelni utisak. Najveći deo prednjeg dela zauzima ekran dijagonale 3,25 inča, ispod kog se nalaze četiri tastera, a to je trend koji je iPhone zacrtao: više ne postoji četvorosmerni kursor ili točkić, već samo najneophodniji tasteri. Pored nezaobilazne crvene i zelene „slušalice”, tu su još i tasteri ’Menu’ i ’Back’, čija će se funkcija zaključiti prema njihovim imenima. Nama pomalo nedostaje trackball, koji je postojao kod BlackBerryja 8800 i koji smo poprilično koristili za navigaciju, ali novi trendovi se izgleda ipak moraju poštovati. S leve strane iznad ekrana nalazi se taster za zaključavanje ekrana, dok je sa desne smešten taster ’Mute’. Oba su urađena u touch maniru, tj. osetljivi su na dodir. Ovo u praksi znači da će vam se desiti da slučajno otključate ekran ako telefon držite u džepu od pantalona, što nas je ponekad baš iznerviralo. SIM i memorijska kartica nalaze se ispod poklopca na poleđini, ali je moguće menjanje obe kartice jer nije potrebno vaditi bateriju. S leve strane nalazimo mini-USB port i jedan taster kome je funkciju moguće dodeliti po želji, dok je s desne strane smešten 3,5 mm audio konektor, dva tastera za podešavanje jačine zvuka i „okidač” digitalne kamere. Iako su slušalice koje dolaze uz telefon solidnog kvaliteta, 3,5 mm konektor omogućava da se koriste slušalice nekog renomiranog proizvođača i da se tako poboljša doživljaj prilikom slušanja muzike.

BlackBerry Storm 9500 se, kad je reč o hardveru, izdvaja po dvojezgarnom procesoru, koji se stara o tome da operativni sistem glatko izvršava sve naredbe korisnika, sa naročitim naglaskom na razne touch funkcije s kojima smo se više puta susreli kod HTC Touch uređaja. Količina interne memorije iznosi 1 GB, i uz karticu od 8 GB koja ide uz aparat teško je zamisliti korisnika kome će biti potrebno još slobodnog prostora. Ekran može da prikaže 65.000 boja i ima rezoluciju 360 x 480 piksela. Kvalitet prikaza je vrlo odličan, ne možemo mu naći nikakve zamerke, te bez problema može da parira ekranima kod HTC telefona koji su do sada suvereno držali tron u ovom segmentu. Kao što smo već rekli, ekran je osetljiv na dodir, mada nije nimalo nalik ekranima klasičnih PDA uređaja. Korišćena je SurePress tehnologija kod koje se ceo ekran ponaša kao jedno veliko dugme, a interakcija se izvršava tako što prstom pritisnete ekran sve dok se on malo ne ulegne i klikne, što simulira osećaj klasičnih tastera. Navikavanje je i te kako potrebno i proći će nekoliko dana dok ne savladate novi način korišćenja touchscreena. Prisutni su i svi „fazoni” koje smo videli kod iPhonea i njegovih klonova. Za zumiranje teksta treba dvaput brzo pritisnuti ekran, skrolovanje se vrši brzim pomeranjem prsta nagore ili nadole, dok se copy/paste funkcija izvršava tako što se jedan prst stavi na početak teksta, a zatim se drugi prst postavi na kraj bloka teksta koji treba kopirati. Postoji, naravno, još pregršt funkcija, pa je neophodno detaljno proučiti dokumentaciju kako bi se potpuno ovladalo ekranom. Muke nam je zadavala virtuelna tastatura, jer su njeni tasteri veoma sitni pa je brzo kucanje SMS-ova skoro nemoguće. Tanki prsti će u ovom slučaju biti od velike koristi, pa će pripadnice lepšeg pola sigurno lakše koristiti ovaj telefon.

Treba napomenuti to da ovaj telefon ima i žiroskop, pa se ekran automatski rotira prilikom pomeranja telefona, što je još jedna osobina koju je lansirao iPhone i koja je vrlo brzo stekla neviđenu popularnost. Najveće razočaranje vezano za ovaj telefon predstavlja izostanak WiFi čipa, koji je danas apsolutno neophodan, naročito kod jednog ovakvog uređaja kojem je primarna funkcija razmena velikog broja email poruka. GPS je prisutan, ali je softverska podrška loša, pa se navigacija i nije prikazala u punom sjaju. Digitalna kamera rezolucije 3,2 megapiksela ima autofokus, digitalni zum i LED blic, ali od nje ne treba puno očekivati jer su slike u noćnim uslovima prepune šuma i dosta loše. Na dnevnom svetlu to naravno izgleda mnogo bolje, ali i BlackBerry, kao i Windows Mobile telefoni, kaska za drugim proizvođačima poput Nokije i Sony Ericssona. BlackBerry Storm 9500 ima podršku za sve četiri GSM frekvencije, kao i za 3G mreže, a kvalitet zvuka prilikom obavljanja telefonskih poziva je na najvišem nivou. Baterija kapaciteta 1400 mAh izdržaće nešto više od jednog dana intenzivnog korišćenja, što je prosečna autonomija za većinu „pametnih” telefona.

BlackBerry Storm 9500 pokreće verzija 4,7 BlackBerry operativnog sistema. Njena glavna novina u odnosu na starije revizije jeste podrška za ekran osetljiv na dodir, dok izmena vezanih za najčešće korišćene aplikacija gotovo i da nema. Korisnički interfejs je doživeo znatne izmene i sada je mnogo dopadljiviji nego ranije, verovatno da bi se više svideo mlađim korisnicima koji naginju Appleovim i HTC-ovim telefonima. Od aplikacija vredi pomenuti odličan Organizer, audio plejer sa mnoštvom opcija i paket kancelarijskih programa koji ima podršku za Word, Excel, PowerPoint i PDF formate. Zamerke imamo na web pretraživač jer ne podržava flash format, i na video plejer jer nema podršku za DivX i XviD kodeke. Razmena email poruka moguća je samo uz pomoć BlackBerry Enterprise Server funkcije, pa BlackBerry Storm 9500 za softversku podršku ipak ne može da zasluži previsoku ocenu.

BlackBerry Storm 9500 je sigurno prijatno osveženje na domaćem smartphone tržištu, naročito imajući u vidu to da još nijedan domaći provajder mobilne telefonije u svojoj ponudi nema neprikosnoveni iPhone. Ako ne možete da živite bez elektronske pošte, ovaj model predstavlja pravi izbor za ozbiljnog biznis korisnika, kome će mailovi i kalendar uvek biti pri ruci uz BES funkciju. Funkcionalnost i jednostavnost sigurno su na strani BlackBerry uređaja, ali ove osobine padaju u drugi plan kod jednog telefona koji treba da zadovolji sve potrebe korisnika, kako poslovne tako i multimedijalne. S druge strane, ako tražite „all-around” uređaj, apsolutnu prednost imaju iPhone i HTC telefoni. Izostanak Wireless konekcije ozbiljan je minus na koji nikako ne možemo da zažmurimo. Na to treba dodati i dosta veću bazu programa za operativne sisteme Symbian, Windows Mobile i iPhone, mada BlackBerry ne treba prerano otpisati. Ipak, ne treba biti pregrub i treba imati u vidu to da je ovo prvi uređaj ove vrste kanadske kompanije. Stvari će se sigurno promeniti pojavom modela Storm 2, koji je najavljen za jesen ove godine. Ostaje nam da vidimo kako će on parirati novom iPhone aparatu, kao i novim članovima HTC-ove Touch porodice.

Petar MARINKOVIĆ

 
BlackBerry Storm 9500
Šta mislite o ovom tekstu?
FlyingVoiceNotes
Ozone web browser
JabpLite
Time Machine 5800

Operativni sistem:
BlackBerry OS 4.7
Ostalo:
624 MHz procesor, 128 MB RAM-a, 1 GB interne memorije, 8 GB microSD kartica, 3,25” 65k touchscreen (360 x 480), žiroskop, quad band GSM (850, 900, 1800, 1900 MHz), 3G (2100 MHz) 3,2 MPx kamera sa 2x digitalnim zumom, LED blicom i autofokusom, BlueTooth, IrDA, GPS, miniUSB konektor, 1400 mAh baterija
Proizvođač:
RIM BlackBerry
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera