PHONE ZONE<>
052008<><>

BlackBerry 8800

Kupina konačno u Srbiji

Prvi BlackBerry uređaj ugledao je svetlost dana 1997. godine, i od tada telefoni kanadske kompanije Research in Motion beleže veliki uspeh, naročito na tržištu Severne Amerike. BlackBerry telefoni od samog svog početka bili su najviše okrenuti email servisu, pa zbog toga predstavljaju pravo rešenje za ljude koji su često u pokretu i kojima je elektronska pošta primarni vid komunikacije. Pored standardnih PDA funkcija (adresar, kalendar, to-do lista), glavni aduti BlackBerryja su aplikacije koje se oslanjanju na tehnologiju BlackBerry Enterprise Server (BES). Svaki BlackBerry uređaj poseduje PIN koji se koristi prilikom logovanja korisnika na BES, a konekcija se uspostavlja preko GPRS/EDGE veze. Glavna funkcija ove tehnologije jeste da korisnik bude obavešten o novoj email poruci (takozvani Push email), kontaktu ili unosu u kalendar gotovo istovremeno kad dođe do te promene, što korisnicima koji su veoma često van kancelarije znatno olakšava posao i umanjuje potrebu za stalnom proverom elektronskog sandučeta kad čekate neku važnu elektronsku poruku. Treba posebno naglasiti da korišćenjem ovog servisa niste ograničeni na jedan email nalog, već možete koristiti više njih, uključujući i popularne servise kao što su Gmail, Yahoo, Hotmail, a postoji i podrška za Microsoft Exchange. Još jedna velika prednost jeste enkripcija svih podataka koji se šalju između klijenta i servera, pa nema bojazni da će vaše važne poruke pročitati neko ko to ne bi trebalo da vidi.

Zahvaljujući najmlađem provajderu mobilne telefonije kod nas, Vip mobileu (a odskora i Mobilnoj telefoniji Srbije), i građani Srbije su u prilici da koriste napredne BlackBerry usluge. Za svaku pohvalu je ponuda od čak tri BlackBerry telefona, koji ujedno čine i poslednje modele koje je kanadska kompanija predstavila u protekle dve godine. BlackBerry Pearl 8100 je nešto stariji model, predstavljen 2006. godine, dok su modeli Curve 8310 i 8800 debi doživeli pre nešto više od godinu dana. Nas je najviše zanimao model 8800, jer je on jedini telefon iz porodice BlackBerry koji poseduje i GPS. Očekivanja pre testiranja bila su nam veoma visoka, imajući u vidu veliku halabuku koji u svetu vlada zbog ovih uređaja, a finalne utiske možete pročitati dalje u tekstu.

Na kutiji se pored slike i oznake uređaja nalazi i Vodafone nalepnica, što i nije toliko čudno imajući u vidu da Vodafone i Mobilkom Austria veoma blisko sarađuju u mnogim zemljama. Samo pakovanje izgleda prilično skromno, ali samo na prvi pogled, jer se unutra nalazi sve što vam je potrebno: punjač sa adapterima za britanske, evropske i američke utičnice, CD sa softverom za sinhronizaciju, dokumentacija, slušalice. Imajući u vidu da ovaj telefon poseduje i GPS, možda je tu moglo da se nađe mesta za neki stalak kako bi korisnici lakše koristili navigaciju tokom vožnje, ali nećemo da cepidlačimo. BlackBerry 8800 po izgledu nimalo ne odskače od starije braće i dizajna koji su kanadski inženjeri zacrtali pre nešto više od 10 godina. QWERTY tastatura punog formata poseduje 35 tastera i nalazi se ispod ekrana, a tu su još i četiri tastera, pozicionirana levo i desno od trackballa. Da, dobro ste pročitali, u pitanju je kuglica pomoću koje se kreće kroz menije, skroluje prilikom surfovanja Internetom, i čije je korišćenje pravo uživanje i osveženje nakon brojnih drugih neinventivnih rešenja u vidu džojstika ili četvorosmernih kursora. Sa leve strane uređaja nalazi se 2,5-milimetarski audio konektor, mini-USB konektor i push-to-talk dugme, dok su sa desne strane tasteri za regulisanje jačine zvuka. Slot za microSD memorijske kartice i GSM karticu nalaze se sa zadnje strane i potrebno je podići poklopac, ali nije potrebno vaditi bateriju, tako da je moguće menjanje obe kartice dok telefon radi.

 
Srce sistema čini Marvell Xscale procesor na 312 MHz, koji predstavlja odličan balans između performansi i autonomije. BlackBerry 8800 poseduje 64 MB fleš memorije, od kojih operativni sistem zauzima nešto manje od polovine, pa je kupovina dodatne microSD memorijske kartice skoro obavezna, mada u današnje vreme ne predstavlja veliki izdatak. Ekran dijagonale 2,5 inča i rezolucije 320 x 240 piksela nije nas toliko impresionirao. Iako je slika solidne oštrine, HTC nas je u dobroj meri „razmazio” kvalitetom ekrana svojih PDA uređaja, pa moramo primetiti da u ovoj kategoriji BlackBerry 8800 ipak zaostaje. Još jedna zamerka odnosi se na izostajanje Wireless modula. U današnjem svetu čak i u Srbiji WiFi hot-spotova ima u znatnom broju, stoga nam je neshvatljiv potez inženjera Research in Motiona koji su izostavili ovaj skoro obavezan detalj. Iako se konekcija sa BES servisima ostvaruje preko više nego brze EDGE veze, treba imati u vidu da ova usluga nije nimalo jeftina ni kod nas ni u svetu, i da bi podrška za WiFi bežični pristup značajno rasteretila vaš mesečni račun, naročito ako ste stanovnik Beograda, gde postoji veliki broj hot-spotova na javnim mestima.

BlackBerry 8800 je quad-band telefon, što znači da podržava sve četiri frekvencije za telefoniranje koje se koriste u svetu. Kvalitet i jačina zvuka prilikom obavljanja telefonskih poziva za svaku su pohvalu, kao i ugrađene aplikacije za obavljanje poziva i adresar. Nekim korisnicima možda će zasmetati odsustvo kamere, ali njima i nije namenjen ovaj model, već model Curve 8310, koji poseduje kameru od dva megapiksela, ali nema GPS modul. Kad je reč o GPS-u, za navigaciju je zadužen dobro poznati čip SirfStar III, koji je prisutan u skoro svim PDA uređajima sa internim GPS adapterom, ali njegove mogućnosti, nažalost, nismo mogli da isprobamo jer softver koji ide uz uređaj nije imao mapu Srbije. Ipak, budući da ogroman broj proizvođača softvera za navigaciju polako i našu zemlju uključuje u svoju ponudu, pitanje je dana kad će i ovaj problem biti otklonjen. Baterija kapaciteta 1400 mAh prijatno nas je iznenadila, jer je ovaj uređaj uspeo da izdrži nešto više od dva dana pri normalnom korišćenju. U specifikacijama uređaja navedeno je impozantno stand-by vreme od čak 22 dana, ali nismo imali priliku da taj podatak isprobamo u praksi.

Prvi put smo dobili priliku da se sretnemo sa BlackBerry OS-om, i moramo priznati da smo prijatno iznenađeni. Iako možda nema najlepši korisnički interfejs među operativnim sistemima namenjenim telefonima i PDA uređajima, BlackBerry OS će se izboriti sa svakim poslovnim zahtevom koji mu zadate, a ni mukotrpni multitasking mu nije slaba tačka. Bez problema možete „čekirati” elektronsku poštu dok vam u pozadini svira omiljena pesma i dok čitate neki PDF dokument. Rukovanje mnogobrojnim email nalozima u kombinaciji sa BES servisima vrlo je lako uz ugrađeni email klijent, a za adresar, kalendar i ugrađeni multimedijalni plejer takođe imamo samo reči hvale. Tu je i bogat skup dodatnih aplikacija kao što su najpopularniji instant messaging klijenti (Gtalk, Yahoo, MSN), TeleNav softver za navigaciju, PDF čitač i mnogi drugi. Kad se sve sabere, BlackBerry OS zaslužuje veoma visoku ocenu i može da stane rame uz rame sa operativnim sistemima Symbian i Windows Mobile.

Naša velika iščekivanja sa početka ovog testa u potpunosti su ispunjena, i možemo reći da je i nas BlackBerry „kupio” svojom funkcionalnošću i jednostavnošću korišćenja. Ako vaš posao u velikoj meri zavisi od email servisa, a često niste pri kompjuteru, i još ste stanovnik Srbije, možete konačno da odahnete. Zahvaljujući Vip mobileu, „kupina” je konačno stigla i kod nas, i sada i vi možete bezbedno da šaljete email poruke sa bilo kog mesta. Čak i ako email ne igra značajnu ulogu u vašem životu, BlackBerry 8800 može mnogo toga da ponudi kao PDA uređaj, ali i kao telefon, jer njegov operativni sistem može sve što mogu i najveći konkurenti, u ovom slučaju Nokia i HTC telefoni, pa ga ne treba otpisati prilikom izbora sledećeg „pametnog” telefona. Ako pružite šansu BlackBerry proizvodima, garantujemo da nećete zažaliti.

Petar MARINKOVIĆ

 
BlackBerry 8800
Šta mislite o ovom tekstu?
WaveSecure Lite
SlideIT
BiBUnit
VibrateCall

Operativni sistem:
BlackBerry OS
Ostalo:
Marvel Xscale 312 MHz, 64 MB fleš, microSD, QVGA TFT 65k (320 x 240), quad band GSM (850, 900, 1800, 1900 MHz), BlueTooth, IrDA, GPS (SirfStar III), baterija 1400 mAh
Proizvođač:
RIM BlackBerry
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera