TEST PLAY<>
122008<><>

NHL 09

Čini se da je izdanje NHL 08 iz prošle godine donelo prekretnicu u segmentu hokejaških simulacija na igračkim platformama. EA Sports je igračima na konzolnim sistemima nove generacije na prvom mestu ponudio sve ono što su godinama unazad očekivali – naprednu grafiku, dobro izvođenje, zanimljivu karijeru... S druge strane, tačka preokreta dogodila se prošle godine sa odlukom da se PC verzija igre jednostavno portuje sa konzole PlayStation 2, što je dovelo do toga da kvalitet ostvarenja za računar bude znatno ispod onog za Xbox 360 ili PlayStation 3. Premda ovogodišnji opis NHL-a baziramo na PC verziji, paralelno ćemo se pozabaviti i konzolnim izdanjem zbog toga što se toliko razlikuju.

Dakle, NHL 09 u PC izvedbi predstavlja port sa PlayStationa 2. U slučaju „dvojke” kvalitet igre više je nego zadovoljavajuć, ali sistem koji napreduje, kakav je PC, jednostavno zaslužuje mnogo bolje. Već pet godina zaredom NHL je skoro identičan na kompjuteru, uz sitnija poboljšanja, poput realističnijeg leda u hali, novih komentara i tako dalje. Grafika je stoga potpuno zastarela, što potvrđuje i nedostatak podrške za wide ekrane, igrivost je na nivou NHL 08, pa je tako zapravo jedini novitet mod Be a Pro, u kom kreirate hokejaša „od nule” i zatim ga vodite kroz čitavu njegovu karijeru. Ovaj mod svakako je više nego interesantan i doprinosi tome da se snažnije povežete sa likom kojim upravljate, te da sve uspone i padove proživljavate zajedno s njim i trudite se da budete što bolji kako biste jednog dana zaigrali u za vas najboljem NHL timu.

Veštačka inteligencija protivnika predstavlja pravi izazov tek na višim nivoima težine, i to čak i ako niste posebno iskusan igrač. Postoji veliki skup caka i „rupa” unutar sistema koji vam omogućava da sve hokejaše suprotne ekipe „izbacite iz igre” a golmana lako matirate. Nesreća je i u tome što je većina ovih „fazona” nastala još u prošlogodišnjoj verziji, pa će svi koji su je igrali sasvim sigurno odabrati najviši nivo težine kako bi proživljavali donekle neizvesne mečeve.

Unapređenja u konzolnoj verziji igre su brojna – grafika je poboljšana, veštačka inteligencija kompjuterski vođenih likova je još bolja nego prethodnih godina, a promenjena je i mehanika igre (dobru odbranu znatno je teže izvesti, ubačen je jedan potpuno nov potez...). Ipak, prava novina leži u modu Be A Pro. Za razliku od PC verzije, ova sekcija na konzolama naredne generacije omogućava neverovatno detaljno kreiranje vašeg idealnog hokejaša, kao i početak od apsolutne nule – iz AHL ekipe. Tokom igranja dobijaćete iskustvene poene, koje možete koristiti za unapređivanje statistika igrača. Biće vam potrebno zaista mnogo truda i rada da biste postigli ono što želite, ali će osećaj kada to i uradite tim pre biti znatno bolji. Ukoliko ste navikli na standardno izvođenje mečeva, u modu Be A Pro moraćete da se dodatno privikavate na novine koje ova opcija donosi. Kamera je donekle drugačija, a i biće vam potrebno neko vreme da prihvatite činjenicu da možete kontrolisati samo svog igrača, a ne čitav tim, kao što je slučaj u drugim modovima igre. Ukoliko zaradite isključenje ili trener smatra da niste trenutno bitni ekipi, neke delove utakmice moraćete da odgledate sa klupe, bez aktivnog učestvovanja u napadima. Kako biste prekratili vreme, trener će vam pružati korisne savete oko toga kako da unapredite svoju igru.

Drugi, znatno poznatiji mod – Dinastija iznova donosi mogućnost upravljanja kompletnim NHL timom tokom deset sezona, uključujući treninge, potpisivanje ugovora, angažovanje novih igrača, trenera i slično. Velika pažnja posvećena je i najsitnijim detaljima, pa se može reći da je Dynasty zapravo menadžerska simulacija u jednoj sportskoj simulaciji. Kao i uvek, mečeve možete pasivno posmatrati i gledati kako vaš tim napreduje, ako niste baš najbolji sportista, ili uzeti palicu u ruke i sami pomoći ekipi da postigne što više golova.

U multiplayer modu, pored standardnih modova igre 1na1 i 2na2, pravi dragulj predstavlja povezivanje više Be A Pro karaktera, pa tako sa svojim prijateljima, među kojima svako poseduje svoje virtuelno „ja”, možete kreirati sopstveni hokejaški tim i potom učestvovati u ligama širom sveta.

Kada govorimo o PC verziji igre, iskreno se nadamo da će se EA Sports konačno dozvati pameti i odlučiti da više ne portuje PlayStation 2 izdanje na PC. Možda zbog apsolutne zastarelosti te konzole naredne godine, možda zbog olakšanog portovanja sa Xbox 360 ili PlayStationa 3, tek, dok se to ne ostvari, svejedno je da li igrate NHL 06 ili NHL 09, pa nema potrebe da trošite dodatni novac i prostor na hard disku.

Ako pričamo o izdanju za konzole novije generacije, vrlo je moguće da se radi o jednoj od najboljih sportskih simulacija uopšte, a ako bi to nekome od fanova drugih sportova zasmetalo, onda ćemo se ograničiti samo na hokej – ovo je igra koju su fanovi najbržeg sporta na svetu čekali godinama.

Milan ĐUKIĆ

 
Call of Duty: World at War
Quantum of Solace
Command & Conquer: Red Alert 3
Penny Arcade: On the Rain-Slick Precipice of Darkness - Episode Two
Tomb Raider: Underworld
Nikopol: Secrets of the Immortals
Spider-Man: Web of Shadows
Need for Speed: Undercover
Football Manager 2009
NHL 09
Šta mislite o ovom tekstu?
NBA 2K9
MotorStorm: Pacific Rift
LittleBigPlanet
Hot Wheels: Beat That!
My Sims Kingdom
Gears of War 2
World of Warcraft: Wrath of the Lich King
Left 4 Dead

Platforma:
PC, Xbox360, PS3, PS2
Potrebno:
Pentium 4 2,2 GHz ili ekvivalent, 1 GB RAM-a, 3D grafička kartica 128 MB
Poželjno:
Pentium Core 2 Duo 2,4 GHz, 2 GB RAM-a, 3D grafička kartica 512 MB
Veličina:
1 DVD
Cena:
4999 dinara
Adresa:
www .easports .com /nhl09
Kontakt:
Extreme CC

70
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera