TEST PLAY<>
122008<><>

LittleBigPlanet

Zaboravite na Far Cry 2, zaboravite na Fallout 3, zaboravite na Dead Space, Fable II, Gears of War 2, Call of Duty: World at War i ostalu bratiju – stigla je igra oko koje se podigao toliki hype da to prevazilazi okvire normalnog. LittleBigPlanet je od strane mnogih relevantnih kritičara već proglašena za igru godine, a ide se čak i do konstatacija da je u pitanju najmaštovitije ostvarenje koje se na tržištu pojavilo u poslednjih nekoliko godina.

Oko čega se zapravo diže tolika prašina? Po mnogo čemu LittleBigPlanet je neuobičajena igra, a sve je počelo time što autori tvrde da se maštarenja i snovi ljudi iz celog sveta okupljaju na jednom mestu. Cilj igrača je da istraži to mesto, usput upozna najčudesnije likove, pomogne im ako treba i potom se zabavi najbolje što može. Kada bismo stvari uprostili do krajnjih granica, LittleBigPlanet bismo nazvali logičko-platformskom igrom koja od igrača ne zahteva baš previše mozganja i munjevite reflekse, ali će znati da ih ceni. U suštini, cilj svakog nivoa jeste preći od tačke A do tačke B, izgubiti što manje života i pokupiti što više kugli koje predstavljaju poene. Nivoe možete ponavljati do besvesti, sve u nadi da ćete postaviti bolji rezultat, a u avanturi može uživati i više igrača (četiri) u kooperativnom modu. Od vas se zahteva da skačete, ljuljate se po visećim objektima, gurate predmete naokolo i rešavate svakojake zagonetke. Implementirana fizika toliko je realna da imate osećaj kao da se igrate sa živim figuricama, naročito ako se u vidu ima činjenica na koji način je izvršeno modelovanje objekata i okoliša.

Svet LittleBigPlaneta podeljen je na osam velikih oblasti koje sadrže oko 50 različitih nivoa. Njihov dizajn jedna je od onih stvari koje će vas naterati da se igrom bakćete iznova i iznova. Predmeti su modelovani po uzoru na realne materijale (karton, plastika, kamen, tkanine...) i tako su kvalitetno predstavljeni da vilica ostaje da vam visi i posle nekoliko pređenih nivoa. Ova igra živi je dokaz da se za izradu hita ne mora iskoristiti najmoderniji 3D engine svekolikih mogućnosti. Ekranom ne moraju prštati svetlosni efekti k’o da ne postoji sutra, a first/third person perspektiva i te kako može biti zamenjena old school pogledom. Da, dogodovštine glavnog lika prate se „sa strane”, a pored kretanja levo-desno i gore-dole, omogućeno je shiftovanje „po dubini” – i to u tri koraka. Sjajnoj atomosferi doprinosi fenomenalna zvučna podloga, sastavljena od pažljivo selektovanih muzičkih numera, specijalnih zvučnih efekata i naracije za koju je zadužen engleski komičar Stiven Fraj.

Zvezda „predstave” je živuljkica nazvana Sack Person. Praktično, u pitanju je vrećasta (punjena) lutka koja igrača reprezentuje u svetu mašte. Njen izgled može se menjati i to na nezamislive načine – u jednom trenu to će biti neugledna slamnata igračkica, u drugom graciozna balerinica, u trećem Stormtrooper iz „Ratova zvezda”... Napredovanjem kroz nivoe zaslužićete delove odeće i različite modne predmete (kačkete, perike, majice, pantalone, naočare...), pomoću kojih se izgled „vrećaste persone” može menjati u hodu. Takođe, nailazićete na nalepnice koje se mogu lepiti po objektima na koje nailazite za vreme igranja, kao i na predmete koji se mogu postaviti u komandnu sobu iz koje se kreće u svaki nivo (predstavljena je kao kartonska kutija smeštena u Zemljinoj orbiti). Sack Person može po komandi i da gestikulira – da bude srećan, tužan, uplašen (dugmići na D-Padu), mlatara rukama i zavitlava ostale likove (tasteri ’L2’ i ’R2’), pa čak i da đuska u ritmu muzike (pokreti telom i glavom usaglašavaju se putem tehnologije Sixaxis).

Lajtmotiv LittleBigPlaneta je „Igraj – kreiraj – podeli!” Međutim, da biste napravili svoj nivo odraćete kolena od klečanja i vrlo lako propljuvati krv, pošto ceo postupak nije nimalo jednostavan (mora se voditi računa o previše parametara istovremeno). Ipak, komuna igrača nije ni najmanje uplašena ovom činjenicom, tako da kvalitetni nivoi niču kao mahovina na drvetu. Postoje primerci koji u život vraćaju neke retro hitove i junake ili iz perspektive Sack Persona dočaravaju aktuelne naslove. Ma, samo proverite You Tube i sve će vam biti jasno.

Anyhow, igranje LittleBigPlaneta predstavlja očaravajuće iskustvo, divan odmor od najezde vanzemaljskog šljama, dijaboličnih planova terorista ili zločinačkih devijacija kriminalaca, kojima smo naprosto zatrpani u poslednje vreme. Kao i uvek, kraj godine je vreme kada publisheri polude, a naslovi vredni pomena nižu se kao na traci. Ako želite kvalitetno da provedete slobodno vreme ne žaleći zašto ste za igru dali nekoliko „črvenih”, slobodno kupite ovu igru. Ne bude li vam se dopala, mainstream vas je nepovratno konzumirao...

Vladimir PISODOROV

 
Call of Duty: World at War
Quantum of Solace
Command & Conquer: Red Alert 3
Penny Arcade: On the Rain-Slick Precipice of Darkness - Episode Two
Tomb Raider: Underworld
Nikopol: Secrets of the Immortals
Spider-Man: Web of Shadows
Need for Speed: Undercover
Football Manager 2009
NHL 09
NBA 2K9
MotorStorm: Pacific Rift
LittleBigPlanet
Šta mislite o ovom tekstu?
Hot Wheels: Beat That!
My Sims Kingdom
Gears of War 2
World of Warcraft: Wrath of the Lich King
Left 4 Dead

Platforma:
PlayStation 3, PSP
Veličina:
1 BRD
Adresa:
www .littlebigplanet .com
Kontakt:
GMC-YU

92
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera