TEST PLAY<>
122008<><>

MotorStorm: Pacific Rift

Nakon odigranog demoa (još može da se preuzme sa PSN-a), izlazak full verzije igre nismo čekali s velikim nestrpljenjem. Ista aroma zapakovana u nešto drugačiju ambalažu i naizgled ne baš sjajnu grafiku nije učinila da nam voda pođe na usta. U glavi autora ovih redova već se rađala ideja o tekstu koji će Pacific Rift žigosati kao bezobrazno osmišljen ekspanzioni paket, a onda mu je šaka konačno dopalo zvanično izdanje.

MotorStorm: Pacific Rift daleko je od običnog expansion packa i u svojim nedrima krije mnogo više nego što se to na prvi pogled može pomisliti. Naravno, poređenje sa Pureom je neizbežno, pogotovo u grafičkom departmentu, ali čini nam se da su momci i devojke iz Evolution Studiosa još jednom napravili hit. Odmah moramo napomenuti to da je grafika odlična (osnovni endžin samo je blago modifikovan), ali da za pola koplja zaostaje za onom viđenom u Diznijevom ostvarenju. Čini nam se da su staze neujednačeno urađene, da su povremeno korišćene nešto „razmrljanije” teksture, te da ekranom ne dominira upotreba specijalnih efekata (malo blura podiglo bi stvar na znatno viši nivo). Pazite, da se dobro razumemo, grafika uopšte nije za potcenjivanje i nedostaje joj samo završni touch da bi bila vrhunska.

O čemu se radi? Pre svega, iz Monument Valleya preselili smo se na pusto ostrvo negde u Pacifiku gde je nekada postojala fabrika šećera (heh, kakav zaplet). Gusto rastinje, pećine, voda, planinski prelazi i lava samo su deo onog što vas očekuje. Da bi-ste učestvovali na „Moto-Festivalu” potrebno je osvajati renking poene (nagrađuju se prva tri mesta) i „otključavati” kartice za pristup drugim eventovima. Slična mehanika korišćena je i u originalu. Međutim, eventi su sada podeljeni u četiri kategorije – Earth, Air, Fire i Water, a samo broj bodova koje imate ograničava vas gde ćete se takmičiti. Vozila su podeljena u osam kategorija, pošto su pridodati Monster Truckovi, koji praktično predstavljaju najjače zveri na „putu”. U zavisnosti od trke, moći ćete da birate omiljeno prevozno sredstvo, ali je taj izbor na početku uglavnom sužen na dve do tri grupe. Inače, staza ima čak 16, dok je na jednoj konzoli dozvoljeno igranje do četiri ljudska igrača istovremeno (ekran se deli na ravne časti). Online obračuni ograničeni su na učešće do 12 ljudskih igrača. Lepo!

Gameplay je ostao manje-više na svome. Jednostavne komande (gas, kočnica i boost je sve što treba da vas zanima), mnoštvo različitih puteva kojima se može voziti i 15 bezobzirnih AI vozača pobrinuće se da vam dugo drže pažnju. Ipak, autorski tim potrudio se da implementira i mnoštvo novina koje Pacific Rift razlikuju od originala. Pre svega, komande su nešto „labavije”, a algoritam zadužen za detekciju oštećenja gotovo da je na nivou Burnout Paradisea. Ono što nam se nije svidelo jeste podatak da se fatalni sudari dešavaju prečesto – kroz šoferku ćete veoma često izletati, makar vozili i nekog od V8 teškaša. Novina ima i kad je po pitanju odvijanja samih trka. Nekad ćete stazu morati (opciono) da završite za određeno vreme, biće trka u kojima je dozvoljeno „zaginuti” samo naznačen broj puta, tu su i eventi u kojima je potrebno prolaziti kroz checkpointe pre nego što istekne vreme, ili klasični eliminator obračuni gde poslednjeplasirani vozač biva izbačen iz takmičenja nakon isteka naznačenog vremenskog intervala. Dalje, prolazak kroz vodu kao rezultat ima usporavanje vozila, ali i hlađenje boost skale, dok se uletanje u magmu negativno odražava na njeno stanje – počeće da raste. Isto tako, novina je to što protivnička vozila koja eksplodiraju na stazi proizvode svojevrstan shockwave koji vas može izbaciti sa putanje ili čak prevrnuti. Istu stvar i vi možete uraditi oponentima.

Akcija je furiozna, vremena za razmišljanje ne da nema, nego ćete non-stop sedeti na ivici stolice u iščekivanju sledeće krivine ili nepremostive prepreke na stazi. Staze koje su smeštene u zelenišu naročito su teške, pošto bukvalno ne vidite gde bi put trebalo da vas povede. Kada se u jednačinu ubaci podatak da je za uspešno kompletiranje trka potrebno odabrati putanju koja odgovara odabranom vozilu, dobićete rešenje da je potrebno utrošiti prilično truda ne bi li se igra privela kraju. Dobra vest je što Pacific Rift ima relativno blag leaning curve, ali i da vas brzo očekuje pravi pakao. Ne mislite li da ima dosta novih igara kod kojih je težina prenaglašena?

Originalni MotorStorm je „trojkina” launch igra i kao takva zauzima posebno mesto u srcima njenih vlasnika. PacificRift je logičan sled stvari, od kog smo, ipak, očekivali više. Mnogo toga jeste urađeno, ali naša igračka duša je očekivala još. Zašto, recimo, nisu ubačeni promenljivi vremenski uslovi? U igru definitivno vredi uložiti novac, ali joj ne možemo dati više od 84 „bobice”, baš koliko je i prethodnik zaslužio – ne bi bilo fer. Ako vas zanima vrhunsko arkadno offroad iskustvo, Pacific Rift je, uz Pure, nešto najbolje što možete trenutno naći u ponudi.

Vladimir PISODOROV

 
Call of Duty: World at War
Quantum of Solace
Command & Conquer: Red Alert 3
Penny Arcade: On the Rain-Slick Precipice of Darkness - Episode Two
Tomb Raider: Underworld
Nikopol: Secrets of the Immortals
Spider-Man: Web of Shadows
Need for Speed: Undercover
Football Manager 2009
NHL 09
NBA 2K9
MotorStorm: Pacific Rift
Šta mislite o ovom tekstu?
LittleBigPlanet
Hot Wheels: Beat That!
My Sims Kingdom
Gears of War 2
World of Warcraft: Wrath of the Lich King
Left 4 Dead

Platforma:
PlayStation 3
Veličina:
1 BRD
Adresa:
www .us .playstation .com /PS3 /Games /MotorStorm _Pacific _Rift
Kontakt:
GMC-YU

84
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera