SK LABS
M5Stack Atom S3
Atom je, zapravo, mali
D. PETROVIĆ
1. maj 2023.

Još u decembru smo najavili (i.sk.rs/n3549) neke novitete iz kompanije M5Stack, a jedan od noviteta je i Atom S3. Ovaj maleni uređaj dobili smo od proizvođača, pa da napišemo koji red o njemu. Kada smo pisali o M5Stack Core2 (SK 1/2023, i.sk.rs/31850), rekli smo da se M5Stack filozofija zasniva na mogućnosti slaganja uređaja jednog na drugi (stack). Na taj način se kombinacijom različitih mikrokontrolera, ekrana, senzora i aktuatora može dobiti veći broj posve različitih uređaja. Ni Atom S3 ne odstupa od ovog principa.

Ovo je neverovatno mali uređaj, dimenzija 24×24×13 milimetara i težine tek nekih 6,8 grama. Sposoban je da izvršava razne zadatke i da se koristi as is, bez dodataka. Naime, Atom donosi bezmalo sve što treba da bi se koristio kao kontrolni uređaj, ili deo većeg sistema kao nezavisna jedinica (node). Srce maleckog Atoma čini ESP32-S3FN8 mikrokontroler iz Espressifove kuhinje. O ESP32-S3 pisali smo i ranije (SK 6/2022, i.sk.rs/31175). Xtensa 32-bitna LX7 dva jezgra kucaju na 240 megaherca, a na raspolaganju su im 384 kilobajta ROM-a, 512 kilobajta SRAM-a i 16 kilobajta SRAM-a za RTC. Dimenzije Atoma uslovile su odustajanje od dodatne fleš memorije. Preko metalne 3D antene, Atom može da se poveže na lokalnu mrežu na 2,4 gigaherca, po 802.11b/g/n standardu, uz prenos podataka do 150 megabita u sekundi, a podržava Station, SoftAP i Station+SoftAP način rada. Bluetooth je tu u verziji 5.0, zajedno sa Bluetooth Mesh, što je jako zgodno za varijantu primene sa mrežom sličnih jedinica koje će komunicirati između sebe. Ni Bluetooth brzine prenosa podataka nisu zanemarljive, idu i do dva megabita u sekundi.

Atom za svoje dimenzije donosi podosta periferija. Prvo što upada u oči jeste maleni, 0,85-inčni LCD sa rezolucijom od 128×128 tačaka, koji se sa ESP32-S3 povezuje putem SPI interfejsa. Ovaj ekran nosi oznaku N085-1212TBWIG06-C08 i o njemu nema nekih podataka, ali potvrđujemo da je prikaz jako dobar. Atom se, zapravo, sastoji iz dve PCB u formi sendviča, gde manja PCB, odmah ispod ekrana nosi MPU6886, MEMS MotionTracking uređaj u šest osa visokih performansi, kao 6DOF uređaj. Ta oznaka odnosi se na šest definicija slobode (Definition Of Freedom). MPU6886 kombinuje troosni akcelerometar i žiroskop, sa velikom preciznošću i osetljivošću. Sa ESP32-S3 se povezuje putem I2C, a dodaćemo da smo njega dobili i na maloj dodatnoj pločici M5GOBottom2 u kompletu sa M5Stack Core2. Pod haubom su još zelena LED i IR LED (infrared transmiter/blaster).

Za povezivanje sa računarom koristi se USB-C priključak, a napominjemo da ESP32-S3 ima direktan USB port preko kog može da se programira. Atom se uglavnom i napaja preko USB-C (može i preko headera), a za regulaciju napona zadužen je SY8089, step-down regulator, sposoban da isporuči i do dva ampera struje. Ispod USB-C je priključak PORT.A Grove, čija četiri pina daju pristup GPIO1 i GPIO2, te naponskim pinovima. Na kraju, tu su dva reda headera (4p i 5p), preko kojih se Atom može slagati u najboljem maniru svoje veće braće. Preko njih se dobija pristup GPIO 5, 6, 7, 8, 38 i 39. Sa strane je taster za resetovanje Atoma, a zanimljivo je i to da se korisnički taster, zapravo, krije ispod ekrana. Tačnije, ovom malom kockicom možete poslati određene komande na server ili drugom uređaju, pritiskajući ekran na više načina (kratak, dug pritisak).

Atom S3 dolazi sa fabričkim firmverom, koji kombinacijom pritisaka ekrana prolazi kroz nekoliko predefinisanih funkcija, kojima se, zapravo, proveravaju funkcije samog Atoma. To su WiFi Scan, I2C Scan, UART Monitor, PortA PWM, PoartA ADC, IR Send i IMU Test. M5Stack predlaže programiranje Atoma korišćenjem UIFlow2.0 online softvera, a s obzirom na to da govorimo o, ipak, jako poznatom komadu hardvera, ESP32-S3 može da se programira preko Arduino IDE, a tu su još ESP IDF, CircuitPython i MicroPython. UIFlow je, rekosmo u ranijem tekstu, editor koji koristi blokove kao vizuelnu prezentaciju programiranja, dok iza svega, zapravo, stoji Python.

UIFlow smo koristili u verziji 2.0, koja je još uvek u izradi, ali jedina trenutno podržava ovaj Atom. UIFlow je vizuelno pomalo doteran, ali funkcionalno je manje-više isti. I dalje razlikujemo tri osnovna dela. Levi deo je sa odabirom hardvera, kao i funkcijama Atoma. Zameramo mu to što su ikonice generičke, bez pojašnjenja, bar kao „hover”; iako se u principu zna na šta se koja ikonica odnosi, smatramo da je ovo propust. Središnji deo donosi traku sa skupovima blokova izdeljenih prema nameni, poput Variables, Math, Loops, Logic i drugo. Svaki od skupova dalje otvara svoje blokove, koje prostim prevlačenjem pakujemo gde treba. Desno je programski editor koji prikazuje linije kôda u Pythonu, a koji može da se dodatno doradi. Ostaje još gornja traka koja upravlja prikazom dela koji upravo opisasmo. Recimo, deo sa Pythonom može da se ukloni u desnu stranu. Donja traka donosi odabir uređaja, zatim Run i Download.

UIFlow je jako zanimljiv editor, jako intuitivan, preko kog lako može da se nauči Python. Vizuelno slaganje blokova u mnogome uprošćava programiranje, pa, čak, i jako kompleksnih projekata. Što se tiče Atoma, napomenućemo da postoji i Lite verzija, bez ekrana. Ova o kojoj je sada reč radi savršeno. Mala bela kockica sposobna da se poveže sa internetom, uz Bluetooth, a tu su i ekran, korisnički taster, mogućnost proširivanja, IR LED i drugo. Vidimo je kao deo mreže uređaja koji mogu da izvršavaju razne zadatke. Nedostatak baterije ne dozvoljava Atomu da se razmaše u toj meri da ima veću autonomiju i da može da se koristiti kao daljinac. Možda će i to biti u nekoj od narednih iteracija. Do tada, pratite nas i dalje.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama