VREMENSKA MAŠINA
World of Warcraft
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. mart 2023.

Jedanaestog marta, eksplozija u rudniku uglja u Ukrajini ubija osamdeset rudara, što je najveća industrijska nesreća nakon sticanja nezavisnosti. Dvanaestog marta, papa Jovan Pavle II izvinio se svetu zbog zločina koji su pripadnici rimokatoličke crkve počinili tokom istorije. Šest dana kasnije, dvesta trideset pet pripadnika „Pokreta za obnovu deset zapovesti”, apokaliptičnog kulta iz Ugande, izvršavaju masovno samoubistvo.

Broj otvaramo izveštajem sa CeBIT-a u Hanoveru, tada najvećeg sajma tehnike na planeti, koji je sa 7800 izlagača i skoro milion posetilaca te godine oborio sve rekorde. Taj sajam je pre par godina otišao u istoriju, udavljen u mengelama CES-a, MWC-a i IFA-e. Sic transit gloria mundi, što kaže naš narod. Rubriku „Tržište” otvaramo pregledom tržišta digitalnih foto-aparata, gde zaključujemo da „polako, ali sigurno, prevazilaze se glavni problemi koji su odlagali masovnu primenu digitalne fotografije”. Rekapituliramo i „četiri godine interneta u Jugoslaviji”, gde malo kukamo zbog zaostajanja u omasovljenju širokopojasnog pristupa.

Igra meseca je The Sims, revolucionarni naslov Maxisa i Electronic Arts, koji je pokrenuo lavinu koja tutnji i danas. Opisujemo i Septerra Core, Rising Sun, Battlezone II: Combat Commander, F/A-18 Simulator, Final Fantasy VIII, Dracula: Resurrection i druge. Kao specijalna poslastica, izdvaja se The Operational Art of War II: Flashpoint Kosovo, potezna strategija bazirana na NATO bombardovanju i hipotetičkoj kopnenoj invaziji.

mart 2005.

Trećeg marta, Stiv Foset postaje prva osoba koja je obletela planetu bez sletanja ili zaustavljanja radi popune goriva - putovanje od 40,234 kilometra trajalo je šezdeset sedam sati i dva minuta. Četrnaestog marta, Kina ratifikuje antisecesioni zakon, namenjen prevenciji proglašenja tajvanske nezavisnosti. Dvadeset šestog marta, serija „Doctor Who” vraća se na BBC nakon šesnaest godina pauze, sa Kristoferom Eklstonom koji debituje u ulozi Doktora.

Rubriku „Primena” otvaramo detaljnim pregledom novih biometrijskih tehnologija, koje polako preuzimaju primat nad prostim otiskom prsta. U rubrici „Test drive” donosimo pregled standardnih kulera, a pišemo i o PalmOne Tungsten T5, jednim od poslednjih predstavnika umiruće klase PalmOs uređaja. U rubrici „Internet”, bavimo se edukacijom. U tekstu naslovljenom sa „Internet ispod haube” detaljno objašnjavamo principe po kojima funkcionišu neki od osnovnih internet protokola, kao što su HTTP, SMTP, POP3 i IRC.

Fantastični Star Wars: Knights of the Old Republic II - The Sith Lords proglašavamo za igru meseca, a nalazimo mesta i za The Settlers: Heritage of Kings, Playboy: The Mansion, GTR, Seal of Evil i nekoliko drugih naslova. Grom, naravno, krade World of Warcraft, čiji su evropski serveri konačno počeli sa radom. Ta igra je na maksimalno zabavan način uspešno upropastila mnoge mlade, ali i stare generacije igrača u Srbiji - čak i danas, nakon bezmalo devetnaest godina (ako računamo US verziju), ima ljudi koji je strasno igraju.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama