INTERNET
.rs: Nove eUsluge - Zakon o elektronskim komunikacijama - Automatsko prepoznavanje saobraćajnih prekršaja - DIDS 2023
eID - vaš digitalni identitet
Dušan DINGARAC
1. mart 2023.

Pretposlednjeg dana januara, na sajtu eUprave postale su dostupne nove usluge. U pitanu su elektronske usluge pod nazivom eDržavljanstvo i eSaglasnost. Prva eUsluga, eDržavljanstvo (i.sk.rs/358967), veoma je slična usluzi eIzvod, besplatna je, a dokument se isporučuje u eSanduče ili se može poručiti papirna verzija dokumenta na kućnu adresu (uz plaćanje).

eID uskoro i na na portalima CROSO, RFZO i ePorezi
 
RGZ je omogućio servis za preuzimanje podataka iz adresnog registra

Druga eUsluga je usluga MUP-a koja u sebi sadrži više usluga kojima se daju različite saglasnosti (i.sk.rs/358968). Na spisku je sedam usluga koje omogućavaju onlajn davanje izjava ili saglasnosti: Izjava/saglasnost za izdavanje lične karte maloletnom detetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za izdavanje pasoša maloletnom detetu, državljaninu Republike Srbije, Izjava/saglasnost za prijem u državljanstvo Republike Srbije maloletnog deteta i Izjava/saglasnost za prijavu prebivališta maloletnog deteta, državljanina Republike Srbije, Punomoćje za preuzimanje pasoša, Saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoletne osobe, državljanina Republike Srbije na adresu nekretnine čiji je vlasnik/suvlasnik, kao i Opoziv izjave/punomoćja/saglasnosti.

Elektronske usluge koje nudi MUP su među najkorišćenijim uslugama na portalu eUprave. Do sada je bilo više od deset miliona zahteva za sve usluge MUP-a koje se nalaze na portalu eUprava, preko pet miliona puta drugi državni organi su vršili uvid u podatke iz evidencija koje su u nadležnosti MUP-a, a građani su kreirali i platili približno osam miliona uplatnica preko usluge ePlati.

Na proleće, počeće sa radom novi informacioni sistem eAgrar. On se uvodi u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa i promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi. Za pristup sistemu potrebno je imati aplikaciju ConsentID ili kvalifikovani elektronski sertifikat. Za prvih deset dana otkako je objavljeno šta je neophodno za pristup sistemu, više od deset hiljada poljoprivrednih proizvođača preuzelo je parametre za svoj eID broj tj. ConsentID aplikaciju.

Preuzimanje eID broja je samo prvi korak, dok će u drugom koraku zaposleni u poljoprivrednim stručnim službama pomoći svima koji nisu sigurni kako da se uloguju. Trenutno je u Srbiji poljoprivredna stručna služba raspoloživa na trideset četiri lokacije.

Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, predviđeno je uvođenje eProstora i brže izdavanje građevinskih dozvola i saglasnosti za struju, vodu i drugo od institucija. Ovim sistemom biće zaštićeni i investitori i građani.

Podsećamo da je od početka februara u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu počelo izdavanje parametara za eID za pristup sajtovima eUprave. Više informacija i listu predstavništava možete da nađete na portalu eKonzulata (econsulate.gov.rs).

Poslednjeg dana januara, APR je na svom portalu predstavio aplikaciju za godišnje izveštaje pravnih lica. Sva prateća uputstva su modifikovana i prilagođena, jer je odnedavno eID identifikacija postala primarna na portalu APR-a. Istog dana, portal sistema eFaktura imao je tehničkih problema. Od podneva do pet sati popodne veb-portal nije bio dostupan. API je funkcionisao, pa su korisnici sa plaćenim knjigovodstvenim programima uspevali da razmene fakture. Do problema je došlo poslednjeg dana u mesecu, kada su svi požurili da izdaju fakture kako bi ušle u obračunski period za PDV. Dakle, kada god dođe do velikog broja aktivnih korisnika, mnogi državni sistemi (APR, CROSO, ePorezi, eFaktura) postaju nestabilni ili nedostupni. Da li to mora da se dešava i sa najnovijim sistemom koji je projektovan, takoreći, „juče”? Da li se uči na greškama i da li se sistemi projektuju i testiraju na velika opterećenja, koja su sasvim očekivana?

I, da završimo priču o državnim portalima. Ministar telekomunikacija i informisanja ponovo je najavio da će uskoro eID autentifikacija raditi na portalima CROSO, ePorezi i RFZO. Jedva čekamo da se to realizuje. Logičan sledeći korak bilo bi omogućavanje da i druge institucije koriste ovaj sistem za autentifikaciju. Pritom, mislimo na privatne kompanije, poput banaka. No, idemo korak po korak.

Vlada je usvojila Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, koji predviđa unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji i podsticanje investicija. On dodatno unapređuje zaštitu krajnjih korisnika, odnosno, građana i u skladu je sa Evropskim zakonikom o elektronskim komunikacijama (KOD).

Neke od novina koje donosi ovaj dokument su obavezno uvođenje računa za usluge u elektronskom obliku, omogućavanje uslova operatorima da pravičnije i efikasnije dele postojeću infrastrukturu, a sve u cilju pružanja još kvalitetnije i raznovrsnije usluge krajnjim korisnicima. To će uticati i na povećanje dostupnosti usluga interneta, fiksne i mobilne telefonije, kao i televizije u manjim mestima i selima.

Predlog zakona predviđa i obavezu registracije pripejd korisnika mobilne telefonije, što će podići bezbednost građana, koji će, takođe, imati mogućnost da ovu registraciju obave i onlajn, na krajnje jednostavan način i tako izbegnu čekanje u redovima.

Saobraćajne kamere su u nekoliko prethodnih godina, bar u Beogradu, nikle kao pečurke posle kiše. Bilo je polemike o nameni i mogućnostima kamera, privatnosti građana itd. Kako smo shvatili, većina kamera prepoznaje registracije vozila, neke snimaju prekoračenje brzine, dok lica detektuju, ali ne prepoznaju. A onda, početkom februara stiže pompezno saopštenje MUP-a da će kamere na pet lokacija u Beogradu početi da prepoznaju i beleže prolazak vozilom na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza. S obzirom na to da se ne prepoznaje lice vozača, na detektovan prekršaj, vlasniku vozila biće poslat zahtev za izjašnjenje ko je upravljao vozilom kada je prekršaj načinjen.

Ovaj sistem je za tri dana registrovao sto dvanaest prekršaja, a postepeno će se u njega uključivati i ostale saobraćajne kamere u gradu (u ovom trenutku preko šesto kamera). Takođe, u narednom periodu, ovaj sistem će detektovati i nevezivanje pojasa, brzinu kretanja vozila i upotrebu mobilnog telefona. Toliko nam je za sada rečeno, a šta će sve moći da radi u budućnosti, bolje da ne znamo.

RGZ je omogućio servis za preuzimanje podataka iz adresnog registra. Na portalu je moguća identifikacija preko eID, a za sada se nalazi na privremenoj adresi i.sk.rs/358969.

U okviru Programa razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima završena je prva mreža. U pitanju je selo Zagorica u opštini Topola. Mreža je dugačka samo tri kilometra i pokriveno je četrdeset domaćinstava u prvoj fazi, ali je osnovna škola dobila priključak.

Ako u nekom tržnom centru ili javnom mestu vidite štand sa natpisom Tehnološko ćoše, u pitanju je akcija Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Kancelarije za IT i eUpravu i lokalnih organizacija, poput Kancelarije za mlade Beograda. Drugog vikenda u februaru u tri tržna centra u Beogradu omogućena je pomoć penzionerima da dobiju informacije o tome kako da otvore nalog na portalu eUprave (uz konkretnu pomoć da to i učine), kako da koriste društvene mreže i da komuniciraju sa svojim najbližima preko interneta. Tokom marta, očekuje se da Srbijom krene IT karavan koji će, pre svega, promovisati i pomoći građanima da nauče kako da koriste eUpravu.

Ove godine, RNIDS organizuje konferenciju Dan internet domena Srbije sedmog marta u Centru za kulturu „Vlada Divljan” u Beogradu. Slogan ovogodišnjeg izdanja je „Razmišljaj digitalno”. Ako niste uspeli da se dokopate besplatne karte, događaj ćete moći da pratite preko sajta dids.rs. Kao zagrevanje za ovaj događaj predlažemo vam da pogledate snimak prethodnog događaja u organizaciji RNIDS-a (i.sk.rs/358972). U pitanju je godišnjica .срб domena na kojoj je, pored predstavljanja fonta Etar RNIDS, predstavljena inicijativa za razvoj otvorenih NLP/NLU resursa i alatki za srpski jezik (pominjali smo je prošlog meseca). U okviru događaja možete da vidite i fascinantni prikaz tehnologije sintetizovanja srpskog jezika, koju razvija firma Alfanum iz Novog Sada.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama