TEST DRIVE
Prestigio Solutions VCS Windows Hello Camera, Speakerphone Alpha i 13MP UHD Camera
Fini razgovori
Bojan JOVANOVIĆ
1. jul 2022.

Prestigio je brend belorusko-kiparske korporacije Asbis, koja je nastala pre više od trideset godina i koja se sve vreme uspešno probija na tržištu. Vremenom, Prestigio je, praktično, postao „A.C.M.E.”, proizvodeći razne gedžete, od telefona i tableta, preko zvučnika i GPS navigacija, do pametnih otvarača za vino. Nedavno se iskristalisala i nova linija u ponudi kompanije, pod nazivom Solutions VCS (video conferencing systems) u vidu kancelarijskih periferija, od kojih ćemo sada predstaviti dve veb-kamere i jedan zvučnik, tj. spikerfon.

Interesantna stvar kod uređaja Prestigio Solutions VCS Windows Hello Camera, ali i ostalih iz linije, jeste jednostavnost naziva. Nema kukica i kvačica, cifara koje treba odgonetati, niti, daleko bilo, pretencioznih naziva. Jednostavno, kamera koja služi za to i to.

Konkretno, ovo je kamera koja je kompatibilna sa Windows Hello sistemom prepoznavanja lica i automatskim prijavljivanjem na Windows 10 i Windows 11 mašine. Ova pljosnato-duguljasta veb-kamerica opremljena je infracrvenim senzorom kojim se osigurava da je pred njom stvarno ljudsko biće, a ne fotografija. Sistem radi bez nekog naročitog podešavanja niti potrebe za instaliranjem specijalizovanih drajvera, naravno, dokle god ste uključili naslovnu funkciju na svom računaru.

Kamera je, inače, opremljena sa dva mikrofona i, zahvaljujući njima, sposobna je da eliminiše pozadinsku buku tokom video-konferencija. Maksimalna rezolucija joj je standardnih 1080p, odnosno, 1920×1080 piksela, te u toj rezoluciji snima 30 sličica u sekundi. Možda to deluje sasvim prosečno, naročito kada uporedimo sa Logitechovim modelima sličnog cenovnog ranga, ali se treba podsetiti da je po sredi uređaj namenjen poslovnom okruženju i sa specifičnom funkcijom prepoznavanja lica.

Sve u svemu, ovo je vrlo pristojna kamerica, koja, pritom, izgleda neobično, a ima i fer cenu.

Konferencijskih spravica, tj. spikerfona, ne manjka čak ni na našem tržištu. Naravno, kako je tehnologija prešla sa kablova na Bluetooth rešenja, tako su i proizvođači to morali da isprate. Speakerphone Alpha je upravo takvo jedno rešenje - spikerfon vrlo modernog dizajna koji je sposoban da „pokupi” zvuk u krugu od čak pet metara. Najveća prednost ovog uređaja u odnosu na konkurentske jeste kompatibilnost. Pre svega, koristi Bluetooth 4.2 konekciju da komunicira sa drugim uređajima, a samim tim nije ograničen na jedan tip uređaja, niti određeni operativni sistem. Čak i da vaš konferencijski PC nema Bluetooth, u kutiji, pored punjača, dobijate i mali adapter za USB.

Osim bežičnog prenosa signala i punjenje je moguće obavljati potpuno bežično, što će ceniti korisnici koji žele minimum kablova (tj. nula) u svojim kancelarijama. Naravno, sa Speakerphone Alpha dobijate i standardni USB-C kabl sa strujnim adapterom, ali i 3,5-milimetarski kabl, ukoliko želite da se i audio-komponenta povezuje kablom. Baterija je vrlo solidna sa svojih 2200 miliamper-časova kapaciteta i može da neometano radi osam sati pri najjačoj glasnoći zvuka.

Na spikerfonu ćete naći sve potrebne tastere za kontrolu glasnoće zvuka, isključivanje mikrofona, javljanje/prekidanje veze, kao i taster za Bluetooth sinhronizaciju. Gornja polovina prstena rezervisana je za nekoliko LED indikatora glasnoće zvuka i status baterije.

Što se zvuka tiče, zaista nemamo zamerki. Ovaj spikerfon je sposoban da proizvede vrlo glasan i jasan zvuk, što je, naravno, bitno kod konferencijskih poziva. Sagovornici neće zvučati kao „iz tunela”, niti će faliti punoće zvuka, zahvaljujući pristojnom basu, te ova spravica može da se koristi i kao klasičan bežični zvučnik. Doduše, cena od preko 200 evra za model Speakerphone Alpha, ipak, ostavlja je u domenu profesionalnog hardvera za kancelarije i u rangu je sličnih proizvoda, a veoma konkurentna spikerfonima izvikanih proizvođača.

Na kraju, pogledaćemo još jednu Prestigiovu kameru, koja, takođe, ima vrlo neupadljiv naziv - 13MP UHD Camera. Tačnije, naziv ovog uređaja vam odmah stavlja do znanja tehničke karakteristike - snimanje videa u UHD (4K) rezoluciji sa senzorom od 13 megapiksela.

Prestigio reklamira ovu kamericu kao uređaj kome je potrebno minimalno ili čak nikakvo podešavanje da bi proizveo veoma kvalitetnu sliku. Kamera ima očekivane mogućnosti doterivanja slike, poput korekcije balansa bele boje, kao i adaptivnu osvetljenost u odnosu na pozadinsko osvetljenje. Kao i Windows Hello kamera, i ova je opremljena sa dva mikrofona i dinamičkom redukcijom buke tokom razgovora (naravno, ukoliko ne koristite neki eksterni mikrofon).

Kvalitet izrade kamere definitivno je ono što je ističe. Metalni delovi, čvrsta plastika i USB-C kabl koji se može isključiti iz nje čine ovo vrlo izdržljivim proizvodom. Sama kamerica se rotira za 360 stepeni i ima zglob kojim ju je moguće nakriviti u svim pravcima, doduše, za svega nekoliko stepeni. Postolje ima i univerzalni navoj za montiranje na tronožac.

Cenovno, kamera je u vrlo kompetetivnom rangu, barem kada su u pitanju veb-kamere koje snimaju u 4K rezoluciji. Na našem tržištu joj je cena za oko 50 evra niža od Logitech Brio kamere, suverenog vladara u ovoj kategoriji. Iako nema baš sve funkcije pomenutog modela, trenutno je bolja kupovina ukoliko baš želite rezoluciju od 4K na veb-kamerici, a imate relativno ograničen budžet.

Prestigio Solutions VCS Windows Hello Camera

Osnovno: rezolucija
1920 × 1080 @ 30 fps

Ostalo: 2 mikrofona, infracrveni senzor,
poklopac za privatnost

Prestigio Solutions VCS Speakerphone Alpha

Osnovno: baterija 2200 mAh (8 sati rada)

Ostalo: Bluetooth USB adapter, 3,5 mm kabl, punjač, touch kontrole

Prestigio Solutions VCS 13MP UHD Camera

Osnovno: rezolucija
3840 × 2160 px @ 30 fps

Ostalo: 2 mikrofona, redukcija buke, domet 4 m

Proizvođač:
Prestigio (prestigio.com)

Kontakt: Asbis (asbis.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama