TEST DRIVE
Mercusys Halo H50G 3-pack
Krstarenje većom kućom
D. PETROVIĆ
1. januar 2022.

Više puta smo na ovim stranicama pisali o uređajima firme Mercusys. Ovaj proizvođač se čvrsto drži parole: što više, za što manje. Za relativno malo novca uvek se dobijalo više. Da razjasnimo, ne govorimo o premium uređajima. Mercusys u ponudi nema uređaje koji se mogu nositi sa „teškašima”, ali ih svakako prati sa određene distance. Ovog puta pišemo o Halo H50G, kompletu koji dolazi sa Mesh tehnologijom (802.11k/v/r). U pitanju je komplet sa tri uređaja (3-pack), a u prodaji se može naći i komplet sa dva uređaja (2-pack).

Termin „Halo” će vam možda „upaliti koju lampicu”: već smo pisali o sličnom kompletu - Halo S12 (SK 10/2020, i.sk.rs/28735). Pored fizičke sličnosti kućišta i logotipa, model H50G sa S12 nema ništa zajedničko. Iako oba kopmpleta funkcionišu u Meshu, ne mogu da se kombinuju. No, da krenemo redom sa „degustacijom”.

Mercusys je zadržao dizajn Halo uređaja kao zaštitni znak, s tom razlikom što belo mat kućište ovog puta ima dno teget boje. Oblika je kocke, sa stranicom od 88 milimetara, koja je lišena svih nepotrebnih džidža-bidža i deluje vrlo diskretno. Statusna LED na prednjoj strani se jedva primećuje, pa je čak i naziv sa gornje strane nenametljiv. Sa zadnje strane kocke je panel, prilično sabijen. Priključak strujnog adaptera koji se dobija u kutiji je na čelu kolone. Za njim idu tri gigabitna Ethernet WAN/LAN priključka, a na kraju je taster ’Reset’. Svi priključci dolaze sa auto-sensing funkcijom, što znači da bilo koji može da se koristi kao WAN.

Za razliku od Halo S12, ovaj komplet nema nikakav taster za uparivanje. Zapravo, za fizičku interakciju ima samo pomenuti taster ’Reset’. Ne postoji razlika između ova tri uređaja koji sačinjavaju komplet. Za izlaz u svet može da se koristi bilo koji, što i jeste pravi smisao Mesh tehnologije.

Ovaj komplet lokalnu mrežu uspostavlja u dva frekventna opsega. Brzine po 802.11b/g/n/ac standardima su, bezmalo, udvostručene u odnosu na osnovnu specifikaciju, te iznose 1300 megabita u sekundi za pet gigaherca i 600 megabita u sekundi za niži frekventni opseg. Proizvođač navodi da je komplet u idealnim uslovima u stanju da efektivno pokrije i do 500 kvadratnih metara. Svi znamo da u praksi to bude manje, jer idealni uslovi van „fabričkih” ne postoje. Nažalost, nema mnogo podataka o tehnologijama koje ovaj komplet nudi van Mesha, ali smo mišljenja da su standardne tu, makar u osnovnom obliku. Znamo da je Beamforming tu, a Smart Connect, kao osnov Mesha, se podrazumeva. Sama Mesh funkcija radi tipično za ovakve zatvorene sisteme. Klijenti se neometano prebacuju sa jedne jedinice na drugu, a Mesh će „krpiti” ispadanje neke od jedinica takozvanom Self-Healing tehnologijom; isto onako kako će neprimetno pokriti jedinicu koja je ispala iz sistema, tako će je neprimetno i vratiti u njega.

O hardveru nema podataka; kada je zvučniji hardver u pitanju, proizvođači obično to posebno naglase. Iz tog razloga smo mišljenja da je ovde upotrebljen prosek, ali dovoljan za povereni zadatak.

Halo jedinicama u okviru Mesha upravljamo putem Mercusys Halo aplikacije. Kao i kod gomile drugih, zahtev za lokacijom nas ni ovde nije zaobišao. Preporuka je da se prvo uključi jedinica koja će se povezati na internet, a tek kada se ona postavi, mogu da se uključe ostale dve. Proces postavljanja zaista se odvija brzo, što se ne može reći za vreme samog bootovanja uređaja. Od korisnika se (osim lokacije) za proces integrisanja traži tek nekoliko stvari, a jedna od njih je naziv lokalne mreže i lozinka. Dodatne jedinice se integrišu brzo, bez potrebe za interakcijom. S obzirom na lakoću postavljanja, ali i upravljanja (o čemu ćemo još govoriti), ovaj Mercusys komplet stavljamo u noob-proof kategoriju.

Aplikacija ima dva osnovna ekrana. Overview donosi pregled mreže. Tu možemo da ispratimo status svake jedinice, pogledamo informacije o protoku podataka, a ovde možemo i neku od jedinica da izbacimo iz Mesha. Lista sa klijentima daje informacije o protoku podataka; nekome od njih možemo dati prioritet, ali ga ne možemo isključiti iz mreže. Drugi ekran, More, koncipiran je u obliku ikonica izdeljenih na Router Settings i More Settings. Ovaj prvi deo omogućava promenu naziva lokalne mreže i lozinke, kao i kreiranje mreže za goste. Zatim, tu su Crna lista, WPS koji omogućava lakše povezivanje dodatnih mrežnih uređaja. Advanced je deo gde se mogu podešavati postavke u vezi sa IPv4, IPv6, LAN IP, DHCP Server i drugo. Drugi deo tiče se postavki Roditeljske kontrole, QoS, mesečnog izveštaja i upravljanja menadžerima. Klijentu kom damo prioritet na prvom ekranu, u QoS možemo da limitiramo protok.

Halo H50G može se koristiti u Router ili Access Point načinju rada, što zavisi od situacije i potrebe okruženja. Nismo našli podatke da li se u sistem može dodati više Halo jedinica od ove tri.

Sa Halo H50G smo zadovoljni. Uzimajući u obzir cenu, za manje zahtevne situacije Mercusys može biti odličan izbor. Vrlo lako se integriše, njime se lako upravlja, bez nepotrebnih opcija za prosečnog korisnika. Nismo našli ništa u opcijama aplikacije direktno vezano za WAN/LAN. Opet, govorimo o kompletu nižeg cenovnog ranga koji pokriva priličan prostor, donosi gigabitne portove, solidan protok bežične mreže i pun potencijal Mesha.

Osnovno: Mesh, Wi-Fi 5 (IEEE 802.11ac), 600 Mbit/s @ 2,4 GHz, 1300 Mbit/s @ 5 GHz, 3 × gigabit WAN/LAN

Ostalo: DHCP Server i Client, SPI Firewall, IPv4, IPv6, WMM, Router / Access Point, Dynamic/Static
IP/L2TP/PPTP

Dimenzije: 88 × 88 × 88 mm

Proizvođač: Mercusys (mercusys.com)

Kontakt:
Sampro (sampro.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama