TEST DRIVE
Manhattan SuperSpeed USB-C to Dual HDMI Multiport Adapter i USB-C 11-in-1 Triple-Monitor Docking Station with MST
Na dokovima Njujorka
T. STANČEVIĆ
1. januar 2022.

Prenosni računari najčešće imaju vrlo bazičan skup priključaka koji je dovoljan za većinu korisnika. Za napredne primene, odnosno, za povezivanje više spoljnih uređaja, potrebni su nam takozvani habovi (engl. hub - čvorište) koji signal sa USB priključka „račvaju” na nekoliko drugih. Predstavljamo dva haba brenda Manhattan koji dodaju četiri ili čak jedanaest novih portova.

Oznake Manhattan uređaja su uvek vrlo dugačke, ali i sasvim opisne, tako da već iz naziva SuperSpeed USB-C to Dual HDMI Multiport Adapter znamo šta je u pitanju, a ono što nije stalo u naziv jeste da su tu i dva USB 3.0 porta, kao i RJ45 Ethernet priključak. Za korišćenje ovog haba sa laptopima koji imaju samo jedan USB-C priključak, a naročito sa onim kod kojih se taj priključak koristi i za punjenje baterije, tu je i „prolazni” USB-C izlaz preko kog laptop može se puni kroz ovaj hab. Jedino što još treba da naglasimo u vezi sa ovim habom jeste to da je UHD (4K) rezolucija podržana samo na jednom HDMI izlazu, dok je drugi ograničen na FHD rezoluciju, a što je posledica propusnog opsega USB 3.0 interfejsa.

Drugi hab nas podseća na zaboravljenu kategoriju uređaja koji su nazivani docking station, a predstavljali su „produžetak” laptopa koji se posebno kupovao i donosio dodatne priključke koji su već hardverski podržani u laptopu. Takva „sidrišta” obično su imala specifično priključivanje na laptop i mogla su da se koriste samo sa konkretnim laptopom ili, eventualno, sa više modela istog proizvođača. U tom smislu, Manhattan sa oznakom USB-C 11-in-1 Triple-Monitor Docking Station with MST je univerzalan uređaj i može da se koristi sa bilo kojim laptopom sa USB-C priključkom. Donosi čak 11 priključaka koje nećemo ni nabrajati ovde, imate ih u specifikaciji. „MST” na kraju naziva znači multi-stream transport, što znači da slika može da se sa jednog USB-C izlaza pošalje na tri monitora (svaki sa svojim sadržajem). Propusni opseg uslovljava da ako koristite jedan, dva ili tri monitora, maksimalna rezolucija bude UHD (4K), FHD ili 720p.

Ovaj hab podseća na docking station i u tom smislu može da se lepo smesti ispod zadnjeg dela laptopa i tako ga malo nakosi ka korisniku. Međutim, većina modernih laptopa ima usisne otvore za hlađenje sa donje strane. Na ovom habu postoji gumena traka koja sprečava klizanje, a ostavlja i nešto prostora između laptopa i haba, ali mišljenja smo da će, ipak, negativno uticati na učinak rashladnog sistema i da je bolje ovaj hab pozicionirati iza laptopa.

Gornja površina haba krije i poklopac koji se podizanjem pretvara u stalak za telefon (ne i tablet, jer stalak nije dovoljno prostran za uređaje sa ekranom većim od, recimo, 6,5 inča). Ulazni USB-C kablić je tačno toliko dugačak da se izvije prema mobilnom telefonu. Kabl je pomalo krut, ali vremenom će da „legne”. Telefon neće dugo moći da napaja hab i zato je za duži rad dobro što postoji prolazni USB-C, preko koga ćete obezbediti napajanje. Upotreba ovog haba sa mobilnim telefonom zavisi od toga koliko sam telefon podržava ovakvu simbiozu. Mi smo hab testirali sa telefonom iz Samsungove Galaxy serije koja ima dobru podršku, jer i sam Samsung ima DeX uređaj. Bez problema smo preko haba na telefon priključili monitor, tastaturu i miša i koristili telefon kao i svaki kompjuter. Nema mnogo toga što ne možete da uradite sa ovom kombinacijom, a što možete na, na primer, nekom laptopu bez posebnog grafičkog čipa. Ponekad zaboravljamo koliku procesorsku snagu nosimo u džepu.

Manhattan SuperSpeed USB-C to Dual HDMI Multiport Adapter

Osnovno: USB-C 3.0; 2 × HDMI (UHD/FHD + FHD), 2 × USB-A 3.0, 1 × RJ45 (1 Gbit/s LAN), 1 × USB-C (PD 65 W)

Ostalo: dimenzije 152,5 × 54,5 × 13,5 mm, kabl 30 cm

USB-C 11-in-1 Triple-Monitor Docking Station with MST

Osnovno: USB-C 3.0; 1 × DisplayPort 1.2, 1 × HDMI 1.4, 1 × D-sub (VGA), 1 × RJ45 (1 Gbit/s LAN), 2 × USB 3.0 (PD 7,5 W), 1 × USB 2.0, čitač mikro-SD kartica, čitač SD kartica, 1 × USB-C (PD 100 W)

Ostalo: dimenzije 260 × 87 × 25 mm, kabl 20 cm

Proizvođač: Manhattan (manhattanproducts.us)

Kontakt: KimTec (kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama