TEST DRIVE
Razer Opus X
Bežična simfonija
Danilo LUKINOVIĆ
1. januar 2022.

Slično svom arhikonkurentu iz Švajcarske, Razer u poslednje vreme predstavlja sve više uređaja koji su vizuelno nenametljivi, ali ostavljaju utisak kvaliteta, elegancije i ozbiljnosti. Nešto kao Apple, samo bez „bagaža”. Razer, doduše, ima svoju „ekscentričnu” stranu, ali o tome ćemo kada nam se takav njihov proizvod nađe na testu.

Razer u poslednje vreme predstavlja sve više uređaja koji su vizuelno nenametljivi, ali odaju utisak kvaliteta, elegancije i ozbiljnosti

Bežične slušalice sa mikrofonom (headset), pod nazivom Opus X, predstavljaju tipičnog predstavnika „nove politike” kompanije i na njima bi moglo da piše „Sony”, „AKG” ili „Audio-Tehnica” i niko se ne bi začudio. Opus serija sadrži dva modela. Osnovni, bez sufiksa, je „jači” i skuplji i podržava THX, naprednu tehnologiju suzbijanja okolne buke i povezivanje kablom putem 3,5-milimetarskog konektora. Opus X je nešto svedeniji i očito „gađa” mlađariju različitim bojama (bela, roze i „timska” drečavo zelena) i akcentom na mobilnom igranju, a ograničen je na Bluetooth 5.0 vezu.

Plastika od koje su slušalice izrađene je visokog kvaliteta i odlične završne obrade. Blago zrnasta mat površina odbija većinu prljavštine, ali testirani primerak bele boje zahtevao je intervenciju krpice u toku i na kraju testiranja. Headset je lagan i udoban, čemu pomažu čvrsti, ali ne i tvrdi sunđeri, obloženi veštačkom kožom. Školjke su cirkumauralne i obujmiće većinu ušiju, pritom ne izazivajući prekomerno znojenje. Školjke se rotiraju za devedeset stepeni radi lakšeg transporta, ali u pakovanju ne stiže vrećica ili kutijica za nošenje.

Komande su jednostavne i svode se na taster za uključivanje, povezivanje i izbor režima za suzbijanje buke, te „klackalicu” za kontrolu jačine zvuka i šaltanje kroz multimedijalni sadržaj. Dva interna mikrofona služe za razgovor i kao senzori za aktivnu kontrolu buke. Sasvim su upotrebljivi za razgovor, pa čak i igranje. Ne treba očekivati čuda, doduše, jer ostavljaju utisak da govorite iz tunela. Eliminacija buke radi u dva režima: uključen ili „puni” koji će ograničiti okolnu buku, te „Attention”, koji će se isključiti čim detektuje da vam se neko u blizini obraća.

Kvalitet zvuka sasvim je dobar. Neće vas „izuti iz cipela”, ali je ceo zvučni spektar prisutan, iako malo sužen, bez primetnih izobličenja. Postoji i takozvani „Gaming mode”, koji treba da ograniči latencije, uz blago povećanje potrošnje struje. Kako je kapacitet baterije ograničavajući faktor i kod mobilnog uređaja na kome se korisnik igra, baterija će svakako potrajati dovoljno dugo. Za slušanje muzike i multimedijalnog sadržaja tokom nekoliko časova dnevno, baterija će potrajati nekoliko dana. Punjenje se obavlja uz pomoć priloženog USB-C kabla.

Razer Opus X predstavlja moderan bežični headset, koji je za stepenicu iznad većine bubica i služiće dobro za uživanje u multimedijalnom sadržaju i igranje na mobilnim uređajima. Zvuk je sasvim pristojan i uporediv sa sličnim modelima poznatijih proizvođača. Nenametljiva elegancija proširuje krug potencijalnih korisnika. Za headset sa aktivnom eliminacijom buke, cena je sasvim u redu, barem u razvijenim zemljama gde varira između sto apoena, što je osnovna cena, do 80 apoena na rasprodajama. Kod nas je standard, očigledno, viši, jer je cena ovog modela oko 15 hiljada dinara.

Slušalice: prečnik zvučnika 40 mm, frekventni opseg 20-20000 Hz

Mikrofon: dva omnidirekciona mikrofona

Ostalo: Bluetooth 5.0 veza, aktivno suzbijanje buke, gaming režim

Proizvođač: Razer (razerzone.com)

Kontakt: ComputerLand (computerlandshop.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama