TEST RUN
One Commander 3.1
Naše tastature dirka
Gordana RADOVIĆ
1. septembar 2021.

Varijacija na temu Total Commandera - One Commander, stiže od čoveka koji je naše gore list. Miloš Paripović radi za kompaniju u Njujorku, ali ovaj program je njegov lični projekat koji traje već godinama i vremenom postaje bolji i kvalitetniji.

Postoji problem sa dozvolama za otvaranje Office dokumenata kada je u pitanju verzija programa koja se preuzima sa Microsoft Storea

Dostupan je u dve verzije: u obliku klasične instalacije koju možete da preuzmete preko Microsoft Storea i u prenosivom obliku, koji se u vidu ZIP arhive downloaduje sa zvaničnog sajta. Kada se već budete obreli tamo, obratite pažnju na upozorenje da postoji problem sa dozvolama za otvaranje Office dokumenata kada je u pitanju verzija koja se preuzima sa Microsoft Storea. Ako vam ta prepreka ne pravi problem, slobodno instalirajte aplikaciju, međutim, mi smo se, ipak, odlučili za prenosivu iteraciju kako bismo bili sigurni da neće biti „štucanja” u bilo kom trenutku.

Kada prvi put otvorite program, dobićete priliku da odaberete temu, odnosno, izgled upravljačkog interfejsa. Odabrani layout moguće je dodatno menjati i prilagođavati trenutnim potrebama i ukusu. Posao ne morate da obavite odmah, pošto ova podešavanja možete da pozovete i kasnije, klikom miša na ikonicu u donjem levom uglu radnog prozora.

Za dizajn interfejsa teško je reći da je čist - „kreće” se po liniji između čistog i jednostavnog i funkcionalnog, ali pretrpanog. Prvi utisak je da je sve jednostavno, jer je prozor podeljen na dva veća dela gde, očekivano, imate priliku da prikazani sadržaj organizujete po sopstvenom nahođenju. Na koji način i da li će dve strane uopšte da „komuniciraju” zavisi isključivo od vaših trenutnih potreba. Kolona na krajnjem levom delu prozora sadrži pregled particija koje su trenutno dostupne, a odmah ispod je i poseban panel sa najvažnijim folderima. Oba taba sa pregledom sadržaja foldera donose dodatni skup funkcija. Jedna od njih je i pregled istorije korišćenja taba, odnosno, mogućnost da vidite sve foldere koji su bili otvoreni i vratite se na neki od njih. Još jedna zanimljiva opcija je to što One Commander dopušta da vidite thumbnail svakog fajla. To je odlična mogućnost kada su u pitanju, na primer, slike, jer sem naziva možete da vidite i samu sliku, a ukoliko to nije dovoljno, u donjem delu se otvara panel čija je veličina prilagodljiva (kao, uostalom, i svih ostalih tabova), gde možete da vidite i veći prikaz odabrane slike.

Još jedna zanimljiva opcija je Create a note, koja se zatiče u vidu ikonice u desnom ćošku taba. Potonja otvara mogućnost da napravite zabelešku vezanu za konkretan folder/fajl, da sastavite To Do listu ili bilo kakav podsetnik koji će vas čekati ako sledeći put ne budete znali šta ste ono hteli da kažete ili uradite. U istom redu ikonica nalazi se i opcija Create a file from template. Ovo je opcija za sve one koji često moraju da naprave veći broj istih ili sličnih fajlova. One Commander pamti kakve fajlove ste skoro kreirali i dozvoljava da napravite novi, koji će biti potpuno isti. Ako se, recimo, bavite programiranjem ili dizajnirate u Photoshopu, ova mogućnost može da donese znatan napredak u workflowu.

One Commander sadrži i takozvane Milerove kolone, odnosno, opciju da se u levom tabu vide folderi, desno od njih sadržaj odabranog foldera, a desno do njega sadržaj sledećeg odabranog foldera. Ovakav prikaz nije po defaultu uključen, tako da pri vrhu ekrana treba da potražite funkciju Toggle Columns Navigation, kako biste koristili prednosti ovakvog načina rada.

Skrenućemo vam pažnju i na ikonice u donjem levom uglu. Tu su podešavanja za uređivanje tema, prikazivanja tabova, uređivanje podrazumevanih opcija i, uopšte, prilagođavanja rada programa. Pored su tasteri za Help i Search, a onda ide jedna vrlo zanimljiva funkcija. Ikonica u obliku malog robota otvara panel File Automator. U skladu sa potrebama, ovde možete da dodate veliki broj fajlova, a onda da odaberete neku od velikog broja akcija (promena naziva fajlova, konvertovanje...) i „naredite” programu da posao obavi umesto vas.

Sve što smo videli i isprobali nam se dopalo. Iako stoji podatak da je One Commander i dalje program u razvoju, te da mu se smeše godine „peglanja” pre nego što bude potpuno pouzdan i stabilan, mi nismo imali nikakvih loših iskustava. Program je bio i brz i stabilan i svaki zadatak obavio je bez zastoja i nepredviđenih situacija.

Tip: fajl-menadžer

Potrebno: Windows

Veličina: 64,1 MB

Cena: besplatno

Adresa: onecommander.com


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama