TEST RUN
Windows 10 (Xbox) Game Bar • TechSmith Capture 2.0.5 • CamStudio 2.7.4 • OBS Studio 27.0.1 • Monosnap 4.14 • Wondershare DemoCreator 5.0 • Bandicam 5.2.1
Programi za snimanje video-sadržaja sa desktopa
Vladimir PISODOROV
1. septembar 2021.

Ne tako davno, programi za snimanje video-sadržaja sa desktopa mogli su da se podele u dve grupe. U prvoj su bili oni kojima su se snimale korisnikove radnje dok obavlja neki posao na desktopu i, mahom, su se koristili za kreiranje tutorijala ili u promotivne svrhe. U drugoj grupi, nalazili su se programi kojima su gejmeri beležili svoja postignuća za vreme igračkih sesija. Napredne alatke omogućavale su i „hvatanje” sadržaja sa veb-kamerica, uz nezaobilazno miksovanje sa akcijom na ekranu.

Iako postoje dobra besplatna ostvarenja, ona i dalje kaskaju za komercijalnim izdanjima...

Čini nam se da danas ovakva podela više ne važi, te da je linija između grupa sve tanja i tanja. To je rezultovalo pojavom gomile programa koji su pravi univerzalci kada je obavljanje poslova ovog tipa u pitanju. Rešili smo da napravimo presek stanja i da utvrdimo koja se to ostvarenja danas najviše koriste, ali i da li ih je moguće pribaviti u besplatnim varijantama koje su najprivlačnije prosečnim korisnicima. Takođe, akcenat nismo hteli da bacimo na specijalizovana rešenja (ima ih kao šaše), ona koja još uvek potpadaju pod podelu pomenutu na početku teksta, već su nam se u fokusu našla ostvarenja koja zadovoljavaju potrebe oba sveta.

Windows 10 (Xbox) Game Bar

Više puta do sada pisali smo o mogućnostima Microsoftove sistemske alatke za snimanje sadržaja sa desktopa, koja dolazi kao integralni deo Desetke. Nažalost, iako su programeri iz Redmonda imali svo vreme ovog sveta da ispoliraju površine i zaoble ivice, Game Bar se i dalje doima kao program u Beta fazi razvoja. Ono što nam se naročito dopalo je to što se resursima izuzetno jednostavno pristupa - dovoljno je da pritisnete kombinaciju tastera ‘Win-G’ kako bi se na ekranu pojavio upravljački interfejs. Okruženje je modularno, što znači da možete da birate koje komponente će biti vidljive, a koje ne, pa čak i da ih slobodno premeštate sa jednog mesta na drugo. Pomaže i to što je prikaz providan i na taj način ne zaklanja pogled na akciju. Sledeća dobra stvar su performanse, jer čak i pri snimanju akcije iz najzahtevnijih igara nećete osetiti štucanje i poteškoće pri radu.

Ograničavajuća okolnost može da bude to što je manevarski prostor prilikom podešavanja radnih uslova nešto skučeniji nego što bismo to voleli. Recimo, ne postoji mogućnost da se bira rezolucija izlaznog snimka, nije dozvoljeno ni biranje kodeka, dok se kvalitet snimka podešava opisno, odabirom jedne od dve postojeće stavke: Standard ili High. Isto tako, možete da odaberete da li će se video snimiti uz framerate od 30 ili 60 sličica u sekundi. Game Bar donosi mogućnost snimanja audio-komponente sa mikrofona (uz sistemske zvuke, naravno), a tu je i režim Broadcast koji će pozdraviti šminkeri koji sa ostatkom sveta, uživo, vole da dele akciju sa ekrana dok se igraju.

Po uzoru na moderne igračke konzole, Game Bar je sposoban da obavlja snimanje igračkih sesija „u pozadini”, uz maksimalnu dužinu trajanja snimka od 240 minuta. Još jedna stvar koja će vam ići na živce je to što većini pomenutih opcija pristupate iz sistemske sekcije sa podešavanjima (grupa Gaming), a ne iz samog upravljačkog okruženja programa. Ruku na srce, jednom kada sve podesite po svom ukusu, zaboravićete na podešavanja, pa ovo možda i nije toliko loše koliko se u prvi mah čini.

Iako je prvenstveno namenjen za snimanje igračkih sesija, Game Bar može da se iskoristi i za klasično snimanje akcija sa desktopa. S obzirom na to da je u stanju da „uhvati” sve sistemske, ali i zvuk koji dolazi sa mikrofona, moguće ga je iskoristiti za kreiranje tutorijala. Međutim, ovde ćete i te kako osetiti nedostatak manevarskog prostora koji donose specijalizovane alatke za ovu namenu, pa ćete snimke morati naknadno da obrađujete. Bez obzira na to, Game Bar dolazi uz svaku Windows 10 instalaciju, ne košta vas ništa i veoma dobro obavlja posao za koji je namenjen. Pored snimanja video-sadržaja, može da se iskoristi i za „čupanje” screenshotova, ali tu je ograničenje to što ne postoji mogućnost njihovog automatskog čuvanja u pravilnim vremenskim razmacima koje unapred odredite.

TechSmith Capture 2.0.5

Verujemo da su među vama retki oni koji nisu čuli za kompaniju TechSmith. Njeni programeri nalaze se iza projekta Camtasia, alatke koja se smatra svetim gralom kada je u pitanju snimanje korisnikovih radnji sa desktopa. Program pliva u profesionalnim vodama, nudi dijapazon mogućnosti koji konkurenciju ostavlja sa prašinom u ustima, ali isto tako košta preko 200 „zelenih novčanica”. Za one nešto manje zahtevne i više okrenute „čupanju” screenshotova, tu je podjednako poznati program Snagit. Međutim, ni on nije besplatan i ukoliko želite da drugujete, moraćete da odvojite bezmalo 50 evrića.

TechSmith ne bi bio to što jeste da korisnicima nije ponudio i treće, besplatno rešenje, namenjeno prvenstveno manje zahtevnim korisnicima. Tu je na scenu stupio Jing, jednostavno programče koje se pri radu oslanjalo na Adobeov Flash. Kako je potonji otišao u istoriju, bilo je potrebno pronaći zamenu, a ona dolazi u obliku potpuno novog ostvarenja Capture (www.techsmith.com/jing-tool.html, 13,5 MB).

Ovo je najjednostavniji program koji smo imali prilike da testiramo i donekle odstupa od onog što smo na početku imali u planu. Naime, Capture je prvenstveno namenjen snimanju akcija sa desktopa i koketiranje sa igrama nije mu jača strana. Dalje, ne postoji mogućnost broadcasta, ali tako nešto ovde nismo ni očekivali. Ono što jeste dostupno, a iznenadilo nas je, jeste podatak da Capture donosi mogućnost rada sa veb-kamericama čiji prikaz možete da postavite na neko od unapred predviđenih mesta. Isto tako, možete, ali ne morate, da snimate sistemske zvuke u kombinaciji sa ili bez glasa koji do mašine „doturate” preko mikrofona. Nakon što ga probudite iz sna, pritiskom na kombinaciju tastera ‘Shift-F11’ (ovo može da se promeni), program će od vas zatražiti da mišem označite oblast snimanja (ili, jednostavno, čitav ekran) i potom pritisnete taster Record. Pored video-snimaka, mogu da se izrađuju i screenshotovi, koje je nakon toga moguće obrađivati korišćenjem osnovnih alatki (na primer, za dodavanje teksta, markiranje, ucrtavanje strelica i tome slično).

Obrada video-materijala nije moguća, ali zato kraj snimanja otkriva jednu veoma nezgodnu karakteristiku programa. Snimci se pakuju u formatu MP4 i nije ih moguće sačuvati lokalno, već isključivo uploadovati u cloud. Za to se koristi TechSmithov servis Screencast, čije korišćenje je besplatno ukoliko ne koristite više od dva gigabajta skladišnog prostora i ne prekoračujete mesečni bandwith od, takođe, dva gigabajta. S obzirom na to da se pre uploada screenshotovi i video-snimci postavljaju u svojevrsnu Queue listu, možete da pribegnete triku i iz bilo kog fajl-menadžera kopirate snimke na lokaciju koja nije pod ingerencijom programa.

CamStudio 2.7.4

Na prvi pogled, CamStudio (camstudio.org, 39,8 MB) deluje neugledno, a u prilog mu ne ide ni to što je radna forma sićušna i gabariti ne mogu da joj se menjaju na klasičan način. Reč je o jednostavnoj alatki za snimanje koja se brzo poziva i još brže stavlja u pogon. Autor definitivno nije vodio računa o spoljnom izgledu, pa CamStudio deluje kao da je pisan za Windows XP...

Ovde ne postoji mogućnost „čupanja” screenshotova i sve je podređeno snimanju korisnikovih akcija sa desktopa. Pod „okularom” kamere može da se nalazi fiksna ili odabrana regija, prozor nekog programa ili sadržaj kompletnog desktopa. Materijal može da se zabeleži u AVI, MP4 ili SWF obliku, a kako je reč o old school ostvarenju, prilikom „pakovanja” može da se odabere bilo koji kodek prisutan na sistemu. Alternativno, sa zvaničnog sajta programa može da se preuzme i opcioni lossless kodek, optimizovan za rad sa ovom alatkom, pa nas čudi da ga autor nije inkorporirao u paket i na neki način ga nametnuo. Sve ovo znači da je na raspolaganju daleko više manevarskog prostora kada je u pitanju podešavanje izlaznog kvaliteta, te da se akcija obavlja na dobro poznat, vintage način. Prilikom snimanja, kao izvor zvuka, može da se koristi mikrofon ili ono što se čuje sa zvučnika uz, naravno, mogućnost njihove kombinacije. Snimanje automatski može da se prekine nakon isticanja svojeručno definisanog vremenskog intervala, dok nedostatak podrške za Broadcast CamStudio neće učiniti popularnim među igračima.

Ruku na srce, ovaj program prvenstveno je namenjen onima koji bi da izrađuju tutorijale, jer se među opcijama nalaze i one koje se odnose na rad sa pokazivačem miša. Na primer, možete da koristiti custom ikonice, pa čak i da dodatno naznačite njegov položaj na ekranu. Posebno je zgodno to što su na raspolaganju i vizuelne notifikacije koje se aktiviraju svaki put kada tokom snimanja pritisnete neki taster na mišu. Za kraj priče o ovom ostvarenju još da napomenemo da je podržano korišćenje veb-kamerice i da, praktično, jedino što nedostaje jeste podrška za snimanje igračkih sesija.

OBS Studio 27.0.1

Osim što je besplatan, OBS Studio (obsproject.com, 271,3 MB) je i open source, baš kao i njegov prethodnik. „Proizvodi” se u verzijama za Windows, Linux i macOS, ali nije reč o klasičnom programu za snimanje video-sadržaja. Naime, skraćenica OBS predstavlja oznaku za Open Broadcaster Software, što u prevodu znači da je u pitanju alatka koja će se najpre dopasti igračima. Uz pomoć ovog programa oni će biti u mogućnost da do tančina podese uslove pod kojima će se materijal „odašiljati” u svet i sa tog aspekta OBS-u teško da možemo da nađemo takmaca. Naročito kada je reč o besplatnim ostvarenjima.

Korišćenje programa, prvenstveno početnicima, može da zada prilično jake glavobolje zbog mnoštva mogućnosti, ali i upravljačkog interfejsa za koji ne možemo da kažemo da spada u vrh po pitanju dizajna. Ono što je dobro jeste to da se korisnicima na početku nudi izbor u vidu svojevrsnog automatskog konfiguratora, koji će resurse preraspodeliti prema konkretnim potrebama. Tu, pre svega, mislimo na to da li će se program koristiti za broadcast ili „samo” za snimanje. U potonjem slučaju očekuje vas i donošenje nekoliko odluka, mada sve možete da ostavite za kasnije i preko sekcije Tools završite proceduru. Pre svega, valja odabrati rezoluciju izlaznih snimaka, a to može da bude rezolucija desktopa, Full HD ili HD komplement. Iz praktičnih razloga, autori su izbor zadržali na uobičajenim formatima, ali i to je više nego što nude neka druga ostvarenja iz klase. Sledeća stvar je odabir frameratea i na tom polju OBS Studio briljira. Osim što možete da odaberete jednu od dve podrazumevane vrednosti: 30 ili 60 sličica u sekundi, moguće je izbor prepustiti i programu, tako da se preferira veći framerate kada je to moguće, ali samo ako ne dolazi do downscalea izlazne rezolucije. Na osnovu izbora, OBS Studio obaviće odabir radnog kodeka, s tim da posebno treba naglasiti to da je podržana i hardverska akceleracija na mašinama sa kompatibilnim hardverom.

Još jedno polje na kojem OBS Studio briljira je izbor dostupnih „izvora signala”. Nema tog izvora sa kog program ne može da „povuče” signal, pa čak iako se radi o internet browseru ili, na primer, VLC media playeru. Naravno, na spisku podržanih su i hardverski izvori signala, što znači da program može da se iskoristi za prebacivanje sadržaja sa analognih uređaja, ukoliko u kućištu imate hardver preko kog možete da obavite njihovo povezivanje. Kada je reč o snimanju korisnikovih akcija sa desktopa, OBS Studio može da se fiksira na aktivan prozor, internet browser, na bilo koji izvor multimedijalnog sadržaja, pa, na kraju, i na čitav desktop. Autori su otišli toliko daleko da je „u letu” moguće obaviti prevlačenje prikaza grafičkim filterima, uz postojanje ogromnog manevarskog prostora za njihovo fino podešavanje. S obzirom na to da mu je osnovna namena broadcasting, program podržava i snimanje igračkih sesija, čime je paleta mogućnosti upotpunjena, a mi smo ovog puta jedva zagrebali po površini. Tomovi teksta mogli bi da se napišu o mogućnostima OBS-a; nažalost ovog puta nemamo vremena za to i nastavljamo dalje...

Monosnap 4.14

Iako postoji i u besplatnoj verziji, Monosnap (monosnap.com, 38,9 MB) je, zapravo, komercijalni program koji se slično TechSmithovom Captureu oslanja na skladištenju materijala u cloudu (doduše, ne tako agresivno). Ukoliko se ne odlučite za neki od paketa, na raspolaganju vam stoji dva gigabajta skladišnog prostora, mesečni bandwith od četiri gigabajta i mogućnost da uploadujete čak 1000 fajlova tokom tridesetodnevnog perioda. Pritom, dobićete YouTube i Zoom integraciju, uz ogradu da video-snimci ne mogu da traju duže od pet minuta. Potonje je, praktično, jedini pravi ograničavajući faktor. Monosnap donosi i mogućnost „čupanja” screenshotova koji mogu da se skladište u JPG ili PNG obliku, ali i da se dodatno obrade pre finalnog snimanja.

Jedna od stvari zbog koje nam se program svideo jeste to što se funkcijama pristupa preko desktop vidžeta koji se postavlja ispred svih prozora i možete slobodno da ga pomerate tamo-amo po ekranu. Naravno, tu je i mogućnost komandovanja putem prečica sa tastature ili ikonice na systrayu, pa možete da odaberete šta vam se sviđa, a vidžet u potpunosti uklonite sa ekrana. U video-snimak može da se pretoči sadržaj određene regije na ekranu ili čitav desktop, uz opciju koketiranja sa onim što „vidi” veb-kamerica. Nedostatak je u tome što nije predviđeno snimanje akcije iz video-igara, pa će gejmeri morati da potraže neko drugo rešenje.

U sekciji sa podešavanjima nema puno iznenađenja, a svidelo nam se to što je moguće odabrati jednu od čak pet vrednosti frameratea: pet, deset, 15, 30 ili 60 sličica u sekundi. Dozvoljeno je podesiti i kvalitet izlaznog videa, tako što ćete odabrati jedan od tri opisna šablona: Low, Medium ili High. Na raspolaganju je i mogućnost „hvatanja” kursora miša i dodatnog obeležavanja pritiskanja njegovih tastera. Paleta sa alatkama može da se „prišije” za neku od ivica ekrana i dostupna je tokom snimanja koje može da se pauzira, a zanimljivo je da program pored direktnog uploada dozvoljava i klasično snimanje izrađenih snimaka u formatu MP4. Inače, na pomenutoj paleti alatki nalaze se i funkcije koje omogućavaju ucrtavanje strelica i linija tokom snimanja, pa je Monosnap idealan u situacijama kada je potrebno obaviti snimanje nekog tutorijala ili promotivnog videa.

Wondershare DemoCreator 5.0

Po svaku cenu smo hteli da ih izbegnemo, ali bez uključivanja u priču komercijalnih ostvarenja, ovaj pregled, jednostavno, ne bi bio potpun. Baš kao i u slučaju Monosnapa, Wondershareov DemoCreator (dc.wondershare.com, 775 MB) može da se koristi i u probnoj varijanti. Međutim, ovde nije reč o klasičnoj alatki za snimanje sadržaja/akcije sa ekrana, već multipraktiku koji može da se iskoristi i na polju produkcije, s obzirom na to da se u paketu dobija i moćan video-editor. Osim osnovnih obradnih radnji, on omogućava ubacivanje teksta, igranje sa tranzicionim efektima, naglašavanje položaja kursora miša na ekranu, pa čak i rad sa „zelenim ekranom”. No, to nam u ovom trenutku nije u fokusu.

Prilikom snimanja možete da se ograničite regijom ili da obavite snimanje sadržaja sa čitavog ekrana. Upravljačka forma, iako svedenog karaktera, izuzetno je pregledna i nudi pristup svim potrebnim funkcijama. Iznenadio nas je širok izbor radnih rezolucija, među kojima je i 2K komplement, što je i te kako pohvalno. Još bolja situacija je na polju odabira frameratea, jer je moguće odabrati neku od čak sedam vrednosti i to u rasponu od 15, pa sve do 120 sličica u sekundi. Širok dijapazon mogućnosti očekuje vas i na polju rada sa zvukom, gde možete da uključite/isključite sistemsku komponentu i mikrofon ili da ih kombinujete. Sve ovo palo bi u vodu da program ne podržava rad sa veb-kamericom, a kao posebna mogućnost tu je opciona paleta na kojoj se nalaze alatke za „crtanje” po ekranu za vreme snimanja. Pored uobičajenih stavki, na raspolaganju je i rad sa tekstom, Redo/Undo funkcija, čišćenje ekrana iz jednog poteza i tako dalje.

Snimke možete da izrađujete u AVC/H.264 ili Fast JPG formatu, koristeći jedan od tri dostupna šablona za kvalitet (Low, Arhiva-Tekst, High). Ukoliko posedujete kompatibilan hardver, možete da se oslonite i na hardversku akceleraciju. Iz DemoCreatora možete da snimate i postignuća u video-igrama, mada nam se tu nije svidelo to što je pre otpočinjanja procesa igru potrebno pokrenuti i potom je izabrati iz kontrolne forme. Ukoliko po strani stavimo pomenuti video-editor, najveća prepreka u korišćenju DemoCreatora biće njegova orijentisanost na komercijalnu stranu priče. Probna verzija omogućava desetominutno snimanje, ali i materijal koji „izlazi” sa vodenim žigom koji ukazuje na to koji je program korišćen za njegovo nastajanje. Puna verzija DemoCreatora košta neverovatnih 70 dolara, ali kako dolazi sa izuzetno korisnim video-editorom, njegovom nabavkom bićete obezbeđeni za duže vreme i opremljeni za preduzimanje radnji na polju produkcije sadržaja.

Bandicam 5.2.1

Naš dugogodišnji favorit kada je snimanje akcija sa desktopa u pitanju - Bandicam (www.bandicam.com, 111,6 MB) i dalje jaše! I ovo parče softvera moglo bi da se podvede pod besplatna ostvarenja, s obzirom na to da vas nakon isteka probnog perioda niko neće vući za rukav da ispraznite buđelar. Recimo, funkcija „čupanja” screenshotova (koja je jedna od najboljih koje smo videli, barem kada je automatizacija posla u pitanju) funkcionisaće potpuno normalno i bez ikakvih ograničenja, dok će video-snimci biti ograničeni na trajanje od deset minuta i „podvučeni” vodenim žigom. Za upotrebu u kućnim uslovima ovo može da bude sasvim dovoljno, a kada budete poželeli više, moraćete da platite 40 „zelenih novčanica”. U poređenju sa DemoCreatorom, ovo je bagatela, ali uz napomenu da Bandicam ne omogućava obradu snimljenog video materijala, to jest, da ne dolazi sa ugrađenim video-editorom.

Program nudi kompletan spektar mogućnosti kada je snimanje sadržaja u pitanju. Podrazumeva se snimanje akcije za vreme trajanja igračkih sesija, pretakanje dešavanja sa desktopa u video-fajl, pa čak i rad sa eksternim video-izvorima. Prilikom snimanja akcije iz video-igara na ekranu možete da dobijete i „brojač” frameratea, koji menja boju kada „čupate” screenshotove ili kada je snimanje videa u toku. Na snimcima može da se vidi i ono što beleži „oko” kamere, a pored sistemskog dozvoljeno je i beleženje zvuka koji dolazi sa mikrofona. Direktno iz programa, na sliku je moguće nalepiti logotip, a tu su i opcije preko kojih ćete na vizuelno upečatljiv način privući pažnju posmatrača na regiju u kojoj se nalazi pokazivač miša. Posebno je zanimljiv način na koji se naglašavaju klikovi levim i desnim tasterom na mišu, jer mogu da koriste različiti efekat. Inače, osim klasičnih, bitmap logotipa, možete da koristite i tekstualne potpise, dok se veb-kamerica može koristiti uz aktivan Chroma Key efekat. Dalje, materijal koji stiže sa veb-kamerice može da se snimi odvojeno, kao MP4 datoteka, dok je dozvoljeno izabrati i rezoluciju takvog snimka, baš kao i prateći framerate.

Osim snimanja unapred označene regije ili sadržaja čitavog ekrana, Bandicam omogućava i da se snimaju dešavanja u blizini kursora miša. Veličinu regije i u ovom slučaju moguće je svojeručno odrediti. Iako se po defaultu video-snimci beleže u formatu MP4, akciju je moguće obaviti i u formatu AVI, uz pristup brojnim opcijama preko kojih štelujete radne parametre. Kvalitet se ne bira opisno, već procentualno. U koracima od po deset podeoka, moguće je odrediti i bitrate audio-komponente, a najveće iznenađenje vas čeka u departmentu odabira frameratea. Naime, ako nas je DemoCreator iznenadio izborom, Bandicam nas je sa svojih 16 predefinisanih vrednosti (maksimalno je 480 sličica u sekundi) naprosto oduvao. Podešavanja mogu da se snime i kasnije koriste po potrebi, dok su autori na raspolaganje ostavili i sijaset šablona spremnih za različite uslove primene. Recimo, za YouTube, Twitter, PowerPoint, korišćenje u programima za nelinearnu montažu video-sadržaja i tako dalje. Jedna od specijalnosti Bandicama je i opcija da se snimanje obavi „po protokolu” u unapred zakazano vreme, a tu je i mogućnost da se za vreme snimanja „piše” po ekranu.

• • •

Moramo da priznamo da situacija nije u potpunosti onakva kakvu smo očekivali. Iako postoje dobra besplatna ostvarenja, ona i dalje kaskaju za komercijalnim izdanjima. Ako bismo morali, a moramo, da upremo prstom u alatke koje se izdvajaju od ostatka čopora, to bi na prvom mestu bio Windows 10 (Xbox) Game Bar. Na njega gledamo kao na ugrađene rutine za istu namenu u igračkim konzolama novijih generacija. Mogućnost je tu, pa je tu, lako joj se pristupa, ne opterećuje resurse sistema i veoma jednostavno se koristi. Naravno, oduševljava to što tokom godina korišćenja na prste jedne ruke možemo da izbrojimo kada smo imali nekih problema. Ostaje žal što Microsoftovi programeri nikako da prionu na posao i konačno zaokruže mogućnosti Game Bara, pa makar primarno ostao namenjen korišćenju u igrama.

OBS Studio je klasa za sebe i to je program koji objedinjuje sve aspekte korišćenja kada je snimanje video-materijala u pitanju. Ne samo da možete da koketirate sa igrama i akcijom sa desktopa, već možete i da „čupate” materijal sa eksternih uređaja, a tu je i broadcast, ukoliko vas tako nešto zanima. Toliko mogućnosti na jednom mestu i, pre svega, načina da stvari podesite onako kako to samo vama odgovara verovatno ne postoji ni u jednom drugom ostvarenju iz klase. Downside je to što da biste naučili da pravilno pritiskate dirke i OBS Studio naterate da igra po notama koje svirate, moraćete da uložite priličnu količinu slobodnog vremena. Na kraju će se sve to višestruko isplatiti, samo ne odustajte.

S druge strane, imamo komercijalne projekte koje korisnicima i u probnim verzijama imaju štošta toga da ponude, a smatramo da ni kupovina licence nije nešto o čemu ne bi trebalo da razmišljate. Wondershareov DemoCreator nas je prijatno iznenadio, jer je u pitanju moderno ostvarenje spremno na odgovori na sve izazove koje se pred njim budu pojavili. Kao šlag na tortu, tu je vrcavi video-editor koji služi za dodatnu obradu „uhvaćenog” sadržaja i to je podatak koji morate ozbiljno da uzmete u razmatranje prilikom donošenja odluke kom ćete se jatu prikloniti. Problem je cena, jer 70 dolara program gura ka profesionalnim vodama i odjednom video-editor koji toliko hvalimo postaje kamen spoticanja. Da li je moglo sve da prođe i bez njega i kako bi to uticalo na konačnu cenu?

Barem po mišljenju autora ovih redova, ukoliko odustanete od „provaljivanja” OBS Studija, prava alternativa je moćni Bandicam. Može sve što i ostatak čopora, u većini slučajeva i više od toga, lako se koristi i iza njega se nalaze godine razvoja. Kada se pogleda šta sve nudi i na koji način je to sve dostupno i prezentovano, 40 dolara, koliko je potrebno izdvojiti za punu verziju, uopšte se ne čini preprekom koju ne možete da preskočite.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama