TEST RUN
Image Eye 9.2
Fokusiran na prikaz
Gordana RADOVIĆ
1. septembar 2021.

Iako se pod Desetkom nalazi alatka za pregled slika - Photos, mnogo je korisnika koji nisu zadovoljni podrazumevanom opcijom i traže neke druge, bolje ili bar drugačije programe iz ove klase. Jedna takva opcija dolazi iz švedske radionice FMJ-Software i predstavlja kombinaciju skandinavskog minimalizma i praktičnosti. Program je lagan, zauzima jako malo prostora na hard-disku, ne opterećuje mašinu, a fotografije se na ekranu prikazuju gotovo istog trena nakon klika mišem.

Sjajna stvar kod ovog programa je to što na prvi pogled upravljačkog interfejsa uopšte nema

Sjajna stvar kod ovog programa, a ujedno i ono što ga izdvaja od ostalih izdanaka iz klase, je to što na prvi pogled upravljačkog interfejsa uopšte nema. Kada mišem kliknete na odabrani fajl, na ekranu će se pojaviti samo slika i ništa više. Nema paleta alatki, nema padajućih menija, tastera, čak ni rama oko slike - prikaz je oslobođen bilo kakvih dodataka. Iako opcija Full Screen postoji, ona nije podrazumevana, tako da ćete sliku videti prilagođenu visini ekrana. Preko tastera ‘Space’ obavlja se listanje sadržaja koji se nalazi u istom folderu kao prikazana slika, dok se pritiskom na kursorske strelice obavlja rotiranje prikaza u koracima od po 90 stepeni.

Međutim, samo zato što se nikakav interfejs ne nazire golim okom, to ne znači da ga nema, a još manje da ne postoji pregršt funkcija kojima lako možete da pristupite i iskoristite ih. Sve što treba da uradite jeste da na trenutno otvorenu sliku kliknete desnim tasterom miša. Pojaviće se kontekstualni meni sa, uglavnom očekivanim, opcijama kada je u pitanju grafički viewer. Na raspolaganju je i nekoliko neobičnijih i naprednijih mogućnosti, pre svih, komplement Spawn. Uz njenu pomoć moguće je otvoriti dodatnu sliku u novom prozoru. Na taj način, možete da radite sa nekoliko slika u isto vreme ili da ih „listate” nezavisno jedne od druge. Kao što smo pomenuli, slike se otvaraju tako što se njihova veličina prilagođava visini ekrana, ali to možete da promenite. Ukoliko vam više odgovara da se slike otvaraju, recimo, u punoj veličini ili u skladu sa širinom ekrana, možete podesiti da to uvek bude tako.

Od nešto naprednijih funkcija, tu je meni Image Adjustment. Tako, Image Eye nudi osnovne opcije za afterdeveloping: preko slajdera doterujete kontrast, jačinu osvetljenosti i oštrinu, a možete da izmenite i naglasite boje (plavu, crvenu i zelenu). Pored slajdera, tu je i rotacija slike (nažalost, samo u koracima od po 90 stepeni) i invertovanje svih boja.

Na raspolaganju su sve zgodne i praktične funkcije koje krase dobar program za pregledanje slika: kopiranje, brisanje, premeštanje, „hvatanje” screenshotova i slično. Meni View nudi još dobro poznatih opcija: rotiranje, zumiranje, okretanje slike po horizontalnoj ili vertikalnoj osi...

Funkcija Index otvara stilizovani prozor u kome vidite sve slike koje se nalaze u istom folderu. Ova opcija ne razlikuje se mnogo od otvaranja foldera u File Exploreru, međutim, ima svojih prednosti. Kao što smo pomenuli, prozor je atraktivnije dizajniran, sve slike otvaraju se samo jednim klikom (svaka u posebnom prozoru), dok je u svakom momentu na raspolaganju i nešto više informacija o tehničkim karakteristikama samih datoteka.

Primetićete da su sve funkcije bazične, međutim, Image Eye ni ne pretenduje da bude sledeći Photoshop, on samo „želi” da vam pomogne da što lakše i brže vidite slike. Ako tome dodamo da program podržava oko 30 tipova grafičkih fajlova, te da je za krajnjeg korisnika potpuno besplatan, ne možemo da tražimo dlaku u jajetu. Možda ih i ima, a ako ih nađete, javite, ali, evo, mi ne želimo - program nam se dopada.

Ako bismo ga uporedili sa Windowsovim podrazumevanim rešenjem, iako je to nezahvalna rabota, morali bismo reći da ga Image Eye šije za bar dve klase. Iako Photo ima mnogo više mogućnosti, one nisu neophodne za pregled slika, a ako ćete se upuštati u bilo kakvu obradu fotografija, to sigurno nećete raditi iz okruženja Microsoftovog čeda. S druge strane, Image Eye je brži, svedeniji, zahvalniji za korisnika i mašinu, pa preporučujemo svakome od vas da ga bar isproba, ako ne i odmah postavi za default pregledač.

Tip: grafički viewer

Potrebno: Windows

Veličina: 5,74 MB

Cena: besplatno

Adresa: www.fmjsoft.com/imageeye.html


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama