TEST RUN
Hasleo Backup Suite Free 1.9
Besplatni čuvar podataka
Vladimir PISODOROV
1. septembar 2021.

Iako je prva verzija programa svetlost dana ugledala 28. maja ove godine, Hasleov Backup Suite već je stigao do iteracije 1.9. U pitanju je alatka za, gle čuda, bekapovanje podataka, iza koje se u prethodnom periodu podigla prilična prašina. Backup Suite je za krajnjeg korisnika u potpunosti besplatan, ne opterećuje vas neželjenim sadržajem i reklamama, a na sto stavlja sveden i pregledan upravljački interfejs koji će goditi i početnicima i nešto iskusnijim korisnicima.

Program je namenjen manje iskusnim i korisnicima koji nemaju velike zahteve kada je bekapovanje podataka u pitanju

Zaista, prvi susret sa upravljačkim okruženjem oduševljava, jer se radi o dobro ispeglanom i interfejsu po kom su poređane krupne komandne ikonice. Pri levoj ivici prozora nalazi se vertikalna paleta alatki, na koju možete da gledate i kao na glavni meni. Ovde se nalaze prečice do pet gradivnih oblasti programa, dok je desni, veći deo ekrana rezervisan za prikaz sadržaja koji se u njima nalazi.

Prva na spisku je sekcija Home, u kojoj su izdvojene svega dve mogućnosti: izrada novog bekapa (New Backup) i povraćaj ranije napravljenog bekapa na početnu lokaciju (Browse image to restore). Klik mišem na ikonicu koja nudi kreiranje novog bekapa automatski vas prebacuje na drugu radnu oblast - Backup.

Ni ovde nema puno prostora za lutanje i nedoumice. Možete da odaberete izradu bekapa trenutno aktivnog sistema (System Backup) ili „pretabavanje” svih podataka sa odabrane particije ili hard-diska. U oba slučaja, stvari su više nego jasne, a pohvalno je to što proces kreiranja bekapa prati i mogućnost svojeručnog definisanja radnih parametara. Na primer, možete da odredite jedan od tri stepena kompresije (ili da je isključite), da li će nakon dostizanja određene veličine doći do podele fajla na delove (spremne za narezivanje na CD ili DVD), da li će se podaci zaštiti lozinkom i 256-bitnom enkripcijom, baš kao i da li će vas program obavestiti putem imejla o (ne)uspešnosti procesa. Za nešto naprednije korisnike na stolu se nalazi i opcija koketiranja sa parametrima za komandnu liniju u Pre i Post formatu.

Iz treće oblasti - Restore, obavlja se povraćaj prethodno sačuvanih podataka. I ovde su na raspolaganju dve mogućnosti: da se podaci vrate učitavanjem snimljenog taska ili da se „povuku” direktno iz datoteke snimljene u internom formatu DBI. Konačno, četvrta sekcija - Clone, nudi mogućnost kloniranja sistema na neki drugi disk, kompletnog sadržaja nesistemskog diska na drugi disk ili kloniranja čitave particije na neku drugu lokaciju.

Zahvaljujući preglednom upravljačkom interfejsu i odabranim funkcijama, Hasleo Backup Suite se izuzetno jednostavno koristi. To ne znači da program nema još nekog keca u rukavu i da ne nudi napredne mogućnosti. One su objedinjene i nalaze se pod skutima oblasti Tools, koja je ujedno i poslednja na spisku na vertikalnoj paleti alatki. Ukoliko bilo šta krene po zlu i više ne možete da podignete Windows, tu je alatka Emergency Disk da vas izvuče iz bule. Odavde možete da „naredite” izradu „spasilačkog diska” (po mogućstvu, pre nego što sistem izdahne), čiji sadržaj sa lica mesta može da se kopira na USB stik ili da se snimi u obliku ISO datoteke i na odredište „nareže” iz neke third party alatke za tu namenu. Tu je i Wipe Drive, koji služi za bezbedno „prepisivanje” diskova ili particija, kako ne bi bilo moguće naknadno izvlačenje podataka. Nažalost, ne možete da birate koji će se algoritam koristiti tokom procesa, kao ni koliko će prolaza biti upotrebljeno za to vreme. Na kraju, ukoliko mislite da postoji problem sa Master Boot Recordom, možete da pokušate da ga rešite koristeći alatku Rebuild MBR.

Očigledno je da je program namenjen manje iskusnim i korisnicima koji nemaju velike zahteve kada je bekapovanje podataka u pitanju. Sve se obavlja brzo, bez puno pametovanja i „na gomili”, što, priznajemo, i te kako ima svojih prednosti. Program radi pod svim verzijama Prozora, počevši od Viste, snalazi se podjednako dobro sa „običnim” hard-diskovima i solid state komplementima, a zahvaljujući funkciji čitanja „sektor po sektor”, može da žonglira i podacima uskladištenim pod egzotičnijim fajl-sistemima. Na meniju je i potpun, inkrementalni i diferencijalni sistem bekapovanja, pa zaista ne postoji nijedan razlog da ne odete na besplatnu test vožnju.

Tip: bekapovanje podataka

Potrebno: Windows

Veličina: 92,8 MB

Cena: besplatno

Adresa: i.sk.rs/358112


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama