TEST RUN
ImageGlass 8.2.6
Brzina kao osnovna vrlina
Gordana RADOVIĆ
1. septembar 2021.

Čak iz Vijetnama, stiže Image Glass, naizgled, klasičan grafički viewer koga odlikuje malo opcija i velika brzina rada. Opremljen je svedenim upravljačkim interfejsom, smeštenim duž gornje ivice radnog prozora i sadrži samo najosnovnije alatke: rotacija, okretanje duž horizontalne ili vertikalne ose, zumiranje, prilagođavanje slike visini ili širini ekrana, kropovanje, brisanje slike i slično. To je ono što vidite čim otvorite program, međutim, ukoliko tražite još opcija, pronaći ćete ih u kontekstualnom meniju ili ako kliknete na „hamburger” taster, to jest, na prepoznatljive tri linije.

Ukoliko odlučite da vaša mašina postane domaćin ovom softveru, nećete imati problema da pogledate bilo koji bitmap fajl

Desnim klikom otkriva se meni koji sadrži opcije za baratanje trenutno otvorenom slikom. Tu su osnovne funkcije, poput kopiranja, odsecanja, brisanja ili promena naziva, ali i nešto složenije, u vidu pregleda RGB kanala ili pristupa formi koja sadrži osnovna svojstva svake slike.

S druge strane, meni „hamburger” sadrži nešto složenije funkcije. Tu se krije, praktično, ceo interfejs koji sadrži sve opcije koje smo već pomenuli, ali i neke koje nismo. Ovde smo pronašli, recimo, funkciju za odabir boja - Colorpicker, koja je nešto drugačija od onih na koje smo, inače, navikli. Obično, tu bi bila pipeta koja bi označavala alatku za uzorkovanje boje, a kada kliknete bilo gde na bilo koji deo slike, pojavila bi se nijansa upravo te boje na krugu svih boja. Ovde se, pak, otvara panel sa nekoliko redova informacija. Informacija i ničeg više. Ne vidite boju, ne vidite Color Wheel, čak ne znate ni da li ste odabrali boju koja vam je potrebna. Međutim, za uzvrat dobijate koordinate gde ste tačno kliknuli, heksadecimalni kôd, kao i RGBA, CMYK, HSLA i HSVA vrednosti.

Proces kropovanja, takođe, podrazumeva otvaranje manjeg radnog panela. On nije uobičajena pojava, a nudi se nekoliko informacija: koordinate dela slike koji izdvajate i njegova veličina u pikselima. Tu su odmah i opcije za čuvanje nove slike koju ćete napraviti, ali i opcija za resetovanje, ukoliko želite da počnete ispočetka.

Kada su u pitanju podržani formati, ImageGlass podržava gotovo 80 različitih oblika grafičkih datoteka. To je, priznaćete, impozantno i govori o tome da ukoliko odlučite da vaša mašina postane domaćin ovom softveru, nećete imati problema da pogledate bilo koji bitmap fajl - od onih najrasprostranjenijih, pa do onih sa kojima ne dolazite u kontakt svakog dana.

Zanimljivo je i to da program donosi podršku za obradu slika (Edit Picture), čije pozivanje bi trebalo da podrazumeva otvaranje novog panela, opremljenog naprednijim funkcijama i alatkama za uređivanje slika. Međutim, autor se opredelio za drugačiju opciju. Naime, ako odaberete Edit Picture, fotografija će se otvoriti u potpuno drugom programu, podrazumevano u Paintu. Možemo samo da pretpostavimo da je to zbog toga što je računato da svaki korisnik Windowsa ima ovaj program na raspolaganju, kao i da je ovaj program opremljen opcijama za uređivanje koje autor nije želeo ili nije mogao da inkorporira u Image Glass. Srećom, u podešavanjima možete da „naredite” da se slike otvaraju u bilo kom drugom programu i na taj način ispravite ovu nesrećnu, podrazumevanu situaciju.

Preporučujemo da dobro pogledate šta sve nudi panel Settings. Tamo se nalaze, potencijalno, veoma korisna podešavanja. Kao primer, navešćemo da po defaultu nije podešeno da se nakon rotiranja slike sačuva poslednja pozicija. Međutim, ako preletite sadržaj pomenute sekcije, moći ćete da označite željenu mogućnost i time podesite da kada rotirate sliku program to „zapamti” i sliku kasnije uvek otvara u tom položaju. Slična priča je i sa funkcijom Zoom Smoothing - po defaultu, slike će pri zumiranju biti pikselizovane, ali toga možete da se rešite ukoliko aktivirate Zoom Smoothing.

Kada su performanse u realnom radu u pitanju, ImageGlass svakako je brži od podrazumevanog rešenja koje stiže sa Windowsom. Slike se brže otvaraju, ispod slike koju trenutno gledate (u vidu thumbnailova) nalazi se pregled svih slika u radnom folderu, upravljački interfejs je ubaviji nego kod Photosa... Ako bi trebalo da se odlučimo između ova dva programa za pregled slika, ImageGlass bi dobio naš glas. Ako ni zbog čega drugog, ono samo zbog brzine.

Tip: grafički viewer

Potrebno: Windows

Veličina: 40,2 MB

Cena: besplatno

Adresa: imageglass.org


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama