TEST RUN
PureRef 1.11
Vizuelna arhiva
Gordana RADOVIĆ
1. septembar 2021.

Ukoliko se bavite projektima koji zahtevaju mnogo slika, bilo za reference ili kompoziting, sigurno ste bili u situaciji da vam je potreban Image Board. I to, vrlo često ne jedan, nego nekoliko. Ako uz to radite na više projekata istovremeno, čuvanje, organizovanje i pregledanje slika pretvara se u košmar.

U grupi, fotografije se ređaju tako da zauzimaju najmanje mesta, a u isto vreme se pravi mali i atraktivan kolaž

Zar ne bi bio sjajno da imate jedan veliki zid, na kome su vizuelno grupisane sve slike, desetine njih recimo? Da svaku grupu možete tematski da imenujete, slike da slažete na način koji vam odgovara, a onda jednostavno zumirate grupu koja vam je potrebna? Sa PureRefom sve to je moguće...

U pitanju je neverovatno jednostavan program, a toliko koristan. Na zvaničnom sajtu odaberite vrstu instalacije koja vam odgovara, ali i sumu kojom želite da doprinesete kako bi autori mogli dalje da razvijaju i poboljšavaju program. Da nije sve u novcu, pokazuje i opcija za besplatno preuzimanje, jer autori imaju razumevanja ukoliko želite da najpre isprobate program i vidite šta on nudi. Kako biste se na početku lakše snašli, tu je kratak tutorijal. Međutim, ako stvarno želite da shvatite kako program funkcioniše, jednominutno uputstvo neće vam mnogo pomoći i zato pažljivo čitajte opis dalje.

Kada pokrenete program, na ekranu će se pojaviti omanji prozor koji je u tom trenutku potpuno prazan. Na vama je da ubacite fotografije. Najjednostavnije, to se vrši metodom Drag and Drop i to pravo sa bilo kog online servisa za čuvanje slika. Da biste to postigli, međutim, treba da napravite nekoliko modifikacija u podešavanjima. Pre svega, desnim klikom miša pozovite kontekstualni meni, odaberite funkciju Mode i potom odaberite Always on top. Na ovaj način PureRef neće „nestati” kada pređete na prozor sa slikama, već će uvek biti vidljiv i spreman da primi slike koje pregledate.

Prilikom online pretrage slika, nije neophodno da sami pronađete onu u visokoj rezoluciji: vaše je samo da kliknete na thumbnail i prevučete ga do radnog prozora. Program će sam pronaći i importovati sliku najveće rezolucije koja je u tom momentu dostupna. Isto važi i za neke od online servisa za čuvanje slika kakav je, na primer, Pexels. Samo upišite ključnu reč i prevucite sliku koja vam se čini zanimljivom.

Posle nekog vremena, slike će se nagomilati i možda ne bi bilo loše da malo organizujete zid sa slikama. Naš predlog je da prvo aktivirate režim rada preko celog ekrana, da ih pomoću scroll točkića na mišu umanjite dovoljno da sve budu vidljive, a zatim ih mišem prevučete i grupišete po srodnosti, sličnosti ili kako vam već odgovara. Mi ćemo izdvojiti nama omiljen način za uređivanje slika: Image, zatim Arrange i na kraju Optimal. U pitanju je zahvat koji će obeleženu grupu fotografija poređati tako da zauzimaju najmanje mesta, a u isto vreme napraviti mali i atraktivan, ali nadasve pregledan, kolaž. Kako bi sve bilo još bolje organizovano, nakon što napravite kolaže od svake grupe fotografija, pritiskanjem kombinacije tastera ‘Ctrl-N’ dobićete mogućnost dodeljivanja naziva grupama, ali i napisati neku zabelešku.

Ovako grupisane fotografije, možete da pregledate, zumirate koliko god vam je potrebno da biste videli neki detalj ili odzumirate, kako biste videli celu grupu ili čak celu tablu i fokusirate se na neku drugu grupu i fotografije na njoj. Sve je tu, na jednom mestu, nema foldera i podfoldera i čim vidite grupu ili njen naziv, videćete i sve članice te grupe. Dalje, opet da bi rad bio što jednostavniji, možete da prilagodite oblik i veličinu prozora upravo onoj grupi sa kojom radite. Workflow možete dodatno da ubrzate tako što ćete, umesto da šetate kursorom po meniju, koristiti prečice sa tastature. Verujte nam na reč, probali smo obe varijante.

Tabla koju ste kreirali ne mora da bude jedina koju imate i na koju ste obavezni da stavljate sve slike. Uvek možete da otvorite novu tablu, sa novim grupama i da organizujete potpuno drugačiji projekat. Kada izlazite iz PureRefa, sačuvaćete i sve table, kao i sve promene na njima, tako da vas dočekaju spremne sledeći put. Funkcija Load nudi otvaranje jedne ili više tabli koje ste ranije sačuvali.

Sve što smo naveli i sve što smo isprobali dovodi nas do momenta kada jednostavno moramo da preporučimo ovaj program. Lak, stabilan i uvek pri ruci, pogodan je i za početnike i za napredne korisnike. Na vama je samo da odaberete sa kojim programom ćete ga „složiti”, a to zavisi isključivo od konkretnih potreba.

Tip: grafički viewer

Potrebno: Windows, Linux, macOS

Veličina: 30,4 MB

Cena: besplatno

Adresa: www.pureref.com


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama