TEST DRIVE
Falcom MXQ-4K 4GB Max, Amiko A6N, Redline Expat Z2020
Tri kutije za zimske čarolije
Vladimir PISODOROV
1. januar 2021.

Na nikad mirujućem tržištu IPTV prijemnika pogonjenih Androidom, međ’ nama običnom rajom poznatih i kao multimedijalnih boksova, vlada nikad veća gužva. Licitira se gigabajtima, (ultra)visokim rezolucijama i niskim cenama, pa je sve teže izabrati „kutiju” koja će vam praviti društvo tokom turobnih zimskih dana. Izabrali smo tri primerka iz, naizgled, različitih klasa za koje smatramo da su vredni pažnje...

Falcom MXQ-4K 4GB Max

U kompaniji Falcom, očigledno nisu odoleli trendu navođenja svih giga-mega karakteristika koje uređaj, navodno, poseduje u samom nazivu. Za MXQ-4K 4GB Max, tako, već iz naziva zaključujemo da raspolaže sa četiri gigabajta radne memorije, da podržava ubavu 4K rezoluciju i ima „Max-imalne” performanse. Ono što nas je prijatno iznenadilo jeste to koliko dobro ovaj uređaj izgleda i deluje u praksi. Pored kompaktnih dimenzija i zaobljenih ivica kućišta, gornjim delom dominira RGB LED traka čiji kontroler podržava na desetine različitih programa koji dodatno mogu da se prilagođavaju korisnikovim potrebama. Što je najlepše od svega, uređaj podržava dodeljivanje profila različitim oblastima primene, pa kutijica drugačije „svetli” kada gledate filmove, slušate muziku, igrate igre ili se jednostavno nalazi u stanju mirovanja. Fancy izgledu doprinosi sićušni displej s prednje strane, na kom se za vreme rada „ispisuje” časovnik, identifikacija internet konekcije...

Kada su priključci u pitanju, MXQ-4K 4GB Max s leve strane ima čak dva USB porta, od kojih je jedan 3.0 i čitač TF memorijskih kartica. Pozadi su, pored otvora za priključivanje strujnog adaptera, HDMI izlaz, LAN i optički priključak za zvuk, ali i 3,5-milimetarski audio/video otvor, za koji se u pakovanju ne nalazi odgovarajući kabl. Uređaj podržava i klasičnu (2,4 gigaherca) i modernu (pet gigaherca) Wi-Fi konekciju, pa način na koji ćete da „izađete u svet” zavisi samo od vas.

„Ispod haube”, nalazi se Android 9.0, nažalost, ne u njegovoj famoznoj TV varijanti. To znači da je izgled glavnog menija u velikoj meri customizovan i odudara od ustanovljenog šablona u klasi. Dobra stvar je što se dobija gomila preinstaliranog softvera, ali i to što o raspoloživom prostoru ne treba da brinete - na raspolaganju je čitavih 32 gigabajta skladišne memorije. Među softverskim alatkama koje dobijate nalaze se aplikacije za servise YouTube, Netflix, Amazon Prime Video, a tu su i komplementi za gledanje slika, slušanje muzike i surfovanje internetom, fajl-menadžer, baš kao i customizovana verzija Kodija - TVMC, napakovana plug-inovima koji omogućavaju instant uživanje u svakolikom sadržaju. Naravno, sve što vam nedostaje možete da sideloadujete ili da „povučete” sa Google Playa, za koji je instalirana pristupna aplikacija.

S obzirom na to da se radi o nelicenciranom uređaju, postoje neke stvari na koje moramo da vam skrenemo pažnju. Dobra je ta da MXQ-4K 4GB Max snimke sa YouTubea „vuče” u rezoluciji 4K, dok je loša to što ovo nije moguće kada su u pitanju servisi Netflix i Amazon Prime Video (između ostalih). Dodatna nepovoljnost je u tome što ne postoji podrška za Googleov standard Chromecast, mada je tu njegova zamena, Miracast.

Daljinski upravljač kompaktnih je dimenzija, ali je proizvođač uspeo da na mali prostor smesti gomilu dodatnih tastera, pa čak i kompletan, izdvojeni numerički deo. Za komunikaciju sa uređajem koristi se klasična IC veza, a daljinski ima mogućnost „učenja” i odvojene tastere za kontrolu TV prijemnika. Pored odvojenih tastera za YouTube i Netflix, tu je i prečica do TVMC-a, kao i mogućnost da se na ekranu pojavi kursor kojim „rulate” koristeći kursorske tastere u krugu.

Falcom MXQ-4K 4GB Max je uređaj koji brzinom munje odgovara na sve komande korisnika i nema nikakvih problema sa reprodukovanjem sadržaja u rezoluciji 4K. Za 75 evra, koliko otprilike košta na našem tržištu, dobijate zaista mnogo, ali ima i nekoliko nedostataka. Oni su, mahom, softverske prirode i manifestuju se povremenim glitchevima u radu, ali i nedorađenim upravljačkim interfejsom u nekim segmentima. To je stvar koja bi nadogradnjom upravljačkog softvera mogla da se reši, ali ono što ćemo sledeće pomenuti ne može. Naime, kako je u pitanju nelicenciran uređaj, izgubićete mogućnost uživanja u video-sadržaju visoke rezolucije na pojedinim servisima, zbog čega ćete gledati ka (često) skupljim, a hardverski inferiornijim modelima, čiji su proizvođači su „legli na rudu” i obezbedili sva potrebna prava. Konačno, u paketu je neimenovani HDMI kabl dužine 80 centimetara koji odmah možete da bacite u kantu za đubre i kupite neki sa pedigreom.

Amiko A6N

Kompaktnih dimenzija i slične spoljašnjosti kao Falcom MXQ-4K 4GB Max, Amiko A6N ostavlja solidan prvi utisak. Ovaj model, nažalost, ne dolazi sa programabilnom RGB LED trakom na „krovu” kućišta, a i prednji displej prikazuje nešto manje podataka (časovnik). S desne strane nalaze se dva „obična” USB 2.0 porta i čitač micro-SD kartica, dok se pozadi, osim HDMI, LAN i priključka za strujni adapter nalazi optički izlaz za zvuk, ali i priključak za produžni kabl za IC daljinski upravljač koji dolazi u pakovanju sa ostatkom opreme, što znači da A6N možete da postavite daleko od pogleda, a da i dalje zadržite kontrolu nad njim.

A6N je Androidbox namenjen manje zahtevnim korisnicima i ima svega jedan gigabajt radne memorije i osam gigabajta skladišnog prostora. Isto tako, srce sistema čini Android Nougat 7.1.2, u custom obliku, što će u velikoj meri predstavljati rampu kada je u pitanju instaliranje aplikacija najnovijeg datuma. Sve ovo ne utiče previše na brzinu rada, pa A6N omogućava da letite kroz menije, ali i da obavite tečnu reprodukciju sadržaja zabeleženog u 4K rezoluciji. Kao i kod prethodnika, da biste bili u mogućnosti da nesmetano uživate u UHD prizorima, biće potrebno da priloženi „kratkorepi” HDMI kabl odmah zamenite nekim koji omogućava reprodukciju u maniru „4K@60 fps”.

Broj preinstaliranih programa manji je nego kod prethodnika, ali se do novih lako stiže, jer je proizvođač za to omogućio čak dva načina: preko internog App Storea, za koji nije potrebna nikakva registracija i Google Playa. Treba napomenuti da je ovde Kodi zamenjen Plexom, da su preinstalirane aplikacije za servise Netflix i YouTube, ali i da ćete odmah po uključivanju biti u mogućnosti da gledate slike, slušate muziku, reprodukujete video-zapise (MX Player), baratate fajlovima i surfujete internetom. Kako se radi o nelicenciranom uređaju, A6N neće se proslaviti kada je u pitanju kvalitet streamovanog sadržaja sa servisa kakvi su Amazon Prime Video i Netflix, ali s druge strane, snimci sa YouTubea nesmetano se vrte u rezoluciji 4K. Isto tako, Chromecast nije podržan i menja ga, očekivano, Miracast.

Prilično nas je iznenadilo to što je proizvođač u paket uključio full size daljinski upravljač (i par odgovarajućih AAA baterija), koji ima mogućnost „učenja” i odvojenu sekciju za kontrolu TV prijemnika. Ne samo da se dobija izdvojen numerički deo, već je na raspolaganju gomila funkcijskih tastera koje bez dodatnih podešavanja možete da koristite od samog starta. Očekivano, tu je i režim rada koji simulira upotrebu miša.

Za uređaj u cenovnom rangu od 90 evra, Amiko A6N ne donosi dijapazon funkcija koje smo očekivali. Na brzinu rada i kvalitet prikaza nemamo nikakve zamerke, ali korišćenje dve generacije starog operativnog sistema, od onog prihvaćenog standardom, smatramo priličnim nedostatkom. To će naprednijim korisnicima proizvesti određene probleme, pa pre kupovine treba dobro razmisliti da li korišćenje po principu as is zadovoljava vaše potrebe ili ne.

Redline Expat Z2020

Kada je cena u pitanju, Redline Expat Z2020 spada u red jeftinijih Androidbox uređaja - kod nas košta oko 45 evra. Zbog nešto oštrijih ivica kućišta ne deluje prefinjeno kao prethodna dva modela, mada ga kružna LE dioda plave boje na „plafonu” donekle izvlači. Nažalost, boju i ritam treperenja nije moguće podešavati kao kod Falcomovog modela.

S desne strane kućišta nalaze se dva USB 2.0 porta i čitač micro-SD memorijskih kartica. Pozadi su već standardni HDMI, LAN i optički izlaz za zvuk, a kao kod modela MXQ-4K 4GB Max postoji i 3,5-milimetarski analogni audio/video izlaz. Za njega se u paketu ne dobija odgovarajući kabl, pa ćete morati sami da se snađete. Uređaj je opremljen i klasičnim Wi-Fi adapterom na 2,4 gigaherca. Iako na prednjoj strani postoji „prozor”, proizvođač nije ugradio kontrolni displej.

Mašinu pokreće četvorojezgarni Cortex A7 procesor, kome društvo prave dva gigabajta radne memorije i pristojnih 16 gigabajta skladišnog prostora. Iako je deklarisan kao 4K uređaj, Expat Z2020 maksimalno dobacuje do 30 frejmova u navedenoj rezoluciji iako bi hardverski sigurno mogao da „overi” i referentni framerate od 60 sličica u sekundi. Radi se o jedinom nelicenciranom uređaju koji na testu nije uspeo da reprodukuje 4K sadržaj sa YouTubea (1080p je maksimum), a pretpostavljate da je slična situacija i kada se radi o streaming servisima poput Netflixa, Amazon Prime Videa i sličnih. Uređaj pokreće do neprepoznavanja modifikovani Android Pie 9.0, prijatan na oko i veoma lak za upotrebu. Sem gomile preinstaliranog IPTV sadržaja (prilagođenog turskom tržištu - odatle nam ovaj box stiže) i osnovnih aplikacija za gledanje slika, surfovanje internetom, slušanje muzike i slično, dodatnih sadržaja je malo (YouTube i Netflix se, ruku na srce, podrazumevaju) i moraćete da se snađete sami. Na sreću, ostavljena su dva načina za stizanje do aplikacija: preko Google Playa i alternativnog RedStorea, za koji nije potrebna registracija.

Daljinski upravljač je minijaturan, mada ima izdvojenu numeričku tastaturu i funkcijske tastere. Može da emulira rad miša, napaja se preko dve AAA baterije koje dolaze u pakovanju i nema mogućnost „učenja”.

Falcom MXQ-4K 4GB Max

Osnovno: Amlogic S905X čipset, četvorojezgarni procesor, 4 GB DDR3 RAM, 32 GB ROM, Mali-G31 grafika, 1 × USB 2.0 + 1 × USB 3.0, 1 × HDMI, Wi-Fi 2,4 / 5 GHz, Bluetooth, Android Pie 9.0, optički izlaz za zvuk, 3,5-milimetarski audio/video izlaz, LAN port, izlazna rezolucija 4K@60 FPS

Ostalo: podrška za HDMI-CEC, podrška za H.265 HEVC, RGB LED traka sa višeprogramskim kontrolerom, IR daljinski upravljač sa 32 tastera sa mogućnošću „učenja” komandi, čitač TF kartica

Proizvođač: Falcom

Kontakt: Optibox
(www.optibox.rs)

Amiko A6N

Osnovno: četvorojezgarni Cortex-A53 procesor brzine do 2 GHz, 1 GB DDR3 RAM, 8 GB ROM, petojezgarna Mali-450 grafika, 2 × USB 2.0, 1 × HDMI 2.1, Wi-Fi 2,4 GHz, Android Nougat 7.1.2, optički izlaz za zvuk, LAN 10/100 port, izlazna rezolucija 4K@60 FPS

Ostalo: podrška za HDMI-CEC, podrška za H.265 HEVC, IR daljinski upravljač sa 49 tastera sa mogućnošću „učenja” komandi, čitač micro-SD kartica, eksterni IR senzor za daljinski upravljač

Proizvođač: Amiko
(www.amikostb.com)

Kontakt: Optibox
(www.optibox.rs)

Redline Expat Z2020

Osnovno: četvorojezgarni Cortex-A7 procesor, 2 GB DDR3 RAM, 16 GB ROM, 2 × USB 2.0, 1 × HDMI, Wi-Fi 2,4 GHz, Android Pie 9.0, optički izlaz za zvuk, LAN 10/100 port, 3,5-milimetarski audio/video izlaz, izlazna rezolucija 4K@30 FPS

Ostalo: IR daljinski upravljač sa 31 tasterom, čitač micro-SD kartica

Proizvođač: Redline (redline.com.tr)

Kontakt: Optibox
(www.optibox.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama