TEST DRIVE
Samsung The Sero (QE43LS05TAU)
TVertikalan
Zoran OLUIĆ
1. januar 2021.

Neko je u Samsungu prepoznao potrebu savremene mladeži za velikim ekranom na kome je moguće gledati vertikalno snimljene video-klipove sa mobilnih telefona. Rešenje: masivno postolje sa elektromotorom koji okreće panel za devedeset stepeni u zavisnosti od toga šta želite da gledate.

Snimate vertikalne video snimke mobilnim telefonom? Samsung misli na vas i kada ste pred televizorom...

Dizajn televizora veoma podseća na Bang & Olufsen televizore. Futuristički industrijski dizajn i napredne mogućnosti uvek su činile njihove modele neobičnim, a cena egzotičnim za domove običnih ljudi. Njihov Beovision 1 model je mogao da prati gledaoca tako što se zarotira u njegovom pravcu ako se pomeri u bilo koji kraj sobe. Dok su neki drugi modeli (Harmony) imali mogućnost raspakivanja, poput transformersa.

The Sero je napravljen od veoma kvalitetnih materijala. Robustan je i veoma masivan. Postolje je osmišljeno tako da stoji na podu. U njega je praktično sve ugrađeno: elektronika, zvučnici, standardni set konektora za povezivanje i motor koji okreće LCD panel. Masivno postolje ostavlja mogućnost da se u njega ugradi veći broj zvučnika i veće snage od onih koji su, obično, veoma ograničeni gabaritima savremeno dizajniranih, tankih modela televizora. Rezultat je, naravno, veća ukupna snaga zvučnog sistema, sasvim dovoljna da ne postoji potreba za dodatnim sound barom. Postolje se naslanja na plastični nosač sa gumenim stopama koje sprečavaju proklizavanje. U nosaču su ostavljene kanalice da se kroz njih provuku kablovi, a preko njih se stavlja poklopac da se dodatno sakriju.

U standardnom, vodoravnom položaju Sero radi kao i svi standardni televizori. Tizen 5.5 smo već probali kod Q95T modela (SK 11/2020, i.sk.rs/28845) i sve opcije i meniji izgledaju identično. Samo relativno mala dijagonala od 43 inča izgleda (po)malo neobično na tako masivnom postolju. Slika je prilično dobra. Veća gustina piksela, zahvaljujući manjoj dijagonali, odaje utisak da je slika oštrija. Upscale FHD i PAL rezolucije prihvatljivog je kvaliteta kada se u menijima isključe sve „napredne” funkcije za „ulepšavanje” slike. HDR prikaz boja je dobar, sa obzirom na peak osvetljaj od oko 420 luksa.

Trenutak kad ovaj televizor postaje zabavniji od sadržaja koji se gleda jeste rotacija ekrana. Prilikom reprodukcije video-snimka sa mobilnog telefona koji je snimljen vertikalno, na standardnim televizorima ostaju velike crne površine sa strane. Pritiskom na taster za rotaciju na daljinskom upravljaču, ekran se rotira za devedeset stepeni i vertikalni video-snimak postaje veći nego na televizorima najveće dijagonale. Za vertikalni snimak visine 94 centimetra, što pruža Sero, bio bi vam potreban standardni televizor dijagonale 75 inča. Naravno, ovde ne pričamo o rezoluciji, ni snimka, ni televizora, nego o fizičkoj veličini slike.

Uparen sa mobilnim uređajem uz pomoć Samsung linka, televizor će se rotirati automatski kad god okrenemo telefon ili tablet, tečno prateći orijentaciju ekrana mobilnog uređaja.

Kome ovo treba? Možda agencijama koje rade marketing na društvenim mrežama, pa da dodatno zadive klijentelu na prezentaciji grafičkih/video rešenja. Ili bogatoj deci koja žele još jednu igračku u sobi.

Tip: smart TV

Dijagonala: 43 inča (109 cm)

Rezolucija: 4096 × 2160 px (110 ppi)

Ugrađeni panel: IPS, 10 bita
(8 bita + FRC), 60 Hz

Pozadinsko osvetljenje: Edge LED, maks. 440 lux

Uglovi vidljivosti: 178°/178° (70°/70° bez gubitka saturacije boja)

Operativni sistem: Tizen 5.5

Zvučnici: 4 × 10 W + 1 × 10 W (woofer)

Dual Tjuner: DVB-S2/T2/C

Priključci: 4 × HDMI (2.0 CEC), 2 × USB (2.0), TOSLINK, Ethernet (LAN), Wi-Fi,
Bluetooth 4.2, WiFi Direct, DLNA, CI+ 1.4

Audio/video formati: H265, MPEG4, HEVC, VP9, MPEG2, VC1, MVC, MKV, FLAC, MP3

Ostalo: FreeSync, Alexa, Apple AirPlay 2, Bixby, Game Mode, Google Assistant, Multiroom Link, PVR via USB

Dimenzije i masa: 120 × 56 × 32 cm, ~50 kg

Potrošnja: 96 W (prosečna), <0,5 W standby

Proizvođač: Samsung (www.samsung.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama