TEST DRIVE
Aruba InstantOn AP22
Teška neka tačka
Dejan PETROVIĆ
1. januar 2021.

Model Arubine InstantOn serije sa oznakom AP22 je unutrašnja pristupna tačka, u prepoznatljivom robusnom pakovanju. Uređaj je dvopojasni, izveden po Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax) standardu. Sveukupan protok na njoj je do 1,7 gigabita po sekundi. Opseg od pet gigaherca nosi podatke do 1,2 gigabita po sekundi, uz 2×2 MU MIMO (multi-user multiple-input multiple-output). Na 2,4 gigaherca protok podataka ide do 574 megabita po sekundi uz SU MIMO (single-user). Antene su, naravno, unutrašnje. Njihova predajna snaga je po +21 dBm. Na pet gigaherca, Aruba se odlučila za antenu sa pojačanjem od 5,6 dBi, a na 2,4 gigaherca koristi 4,3 dBi. Obe antene su omnidirekcione.

Na pristupnoj tački ugrađene su mnoge funkcije prema 802.11ax standardu. Osim pomenutih, OFDMA (orthogonal frequency division multiple access) omogućava opsluživanje više klijenata odjednom, tako što je povećan broj nosača paketa. TWT (target wake time) je idealan za IoT (internet of things) i uređaje koji se povremeno i prema planu povezuju na mrežu. TWT pravi plan kada će određeni klijenti imati komunikaciju. Svi Arubini InstantOn uređaji imaju ugrađene module za bezbedno čuvanje lozinki, ključeva i drugih kodova, pa ni ovaj nije izuzetak. Modulacija 1024-QAM je tu, Beamforming takođe. Za eliminisanje smetnji u saobraćaju tu je BSS Coloring. Basic Service Set Coloring dodeljuje „obojen” tag kanalu. Ovo omogućava da više pristupnih tačaka na istom kanalu budu bliže jedna drugoj. Od filtera, za automatsko uklanjanje smetnji prouzrokovanih GSM mrežama i slično, Aruba je implementirala ACC, funkciju koja omogućava neometano zajedničko funkcionisanje. I na kraju, tu je i LDPC za korekciju grešaka.

Aruba je prepoznatljiva po vrhunskoj izradi kućišta svojih uređaja. AP22 pristupna tačka ima kućište od metala i osetno je teška - pola kilograma. Za postavljanje na plafon ili zid, dobija se beli plastični nosač, u koji se AP22 montira zakretanjem i isto tako lako demontira. Preko dobijenog nosača moguće je i postavljanje na šinu spuštenog plafona. Prednji poklopac je od plastike sa odlično uklopljene dve LED - ’Power’ i ’Internet’.

Pristupna tačka se može napajati putem strujnog adaptera sa 12 volti i uz struju od jednog ampera. Adapter se ne dobija uz uređaj, jer je najbolje i najverovatnije rešenje napajanje mrežnim kablom (PoE, power over Ethernet), po standardu IEEE 802.3af sa 57 volti i 350 miliampera). Uplink Ethernet port je, inače, gigabitni i iako je postavljen u uglu, kabl se neće videti: Aruba je postavila manju metalnu kuku koja će držati kabl skriven od pogleda. Dok smo kod priključaka, AP22 ima i mikro-USB konzolni port do ’reset’ tastera.

Aruba je predvidela da se osnovna podešavanja i postavke ove pristupne tačke završe putem Aruba InstantOn aplikacije. Povezivanje se vrši preko Bluetootha (ili Zigbee) i može malo potrajati. Početni ekran InstantON aplikacije izdeljen je u pločice sa prikazom osnovnih podataka. Međutim, ovaj interfejs nestaje kada prvi put izaberete neku opciju. Tada dobijamo meni sa tabovima u donjoj traci. Site Health nam govori o stanju mreže. Networks nam daje opcije vezane za SSID, lozinku, kao i odabir bezbednosnog sistema (WPA2, WPA3). Zatim, možemo sakriti SSID, uključiti sve Wi-Fi 6 „fičerse”, birati koji frekventni opseg isključiti. Možemo proširiti pokrivenost na 2,4 gigaherca, ali na uštrb smanjivanja protoka. Klijentima možemo ograničiti protok, a možemo im dozvoliti pristup samo navedenim IP adresama. Treći tab, Clients, daje spisak povezanih klijenata. Tu su i osnovni podaci o povezanom klijentu. Aplication izlistava tabelu sa tačnom količinom prenetih podataka, kao i grupe internet destinacija gde je taj saobraćaj ostvaren. Peti tab, Inventory, daje spisak svih InstantOn uređaja u mreži. Svakom od njih možemo videti osnovne podatke, a možemo im dodeliti i statičnu lokalnu IP adresu. Dalje, tu su podaci o Ethernet portu, kao i o radio-transmisiji. Za svaki opseg prikazan je broj klijenata koji ga koriste. Zatim, prikazano je koju predajnu snagu antene koriste i koliko su opterećene.

Pristupnoj tački možemo pristupiti i preko veb korisničkog interfejsa, koji u osnovi izgleda poput onog u aplikaciji, ali je ovde to prilično animirano, tako da se izabrani tabovi iz dubine otvaraju ka nama. Deluje efektno.

Aruba je sa InstantOn serijom mrežnih uređaja omogućila da ih koriste i oni sa plićim džepom. Centralizovanim upravljanjem putem InstantOn aplikacije možemo napraviti ozbiljan sistem sa mnoštvom pristupnih tačaka, i to bez nekog velikog predznanja. O dizajnu i funkcionalnosti nećemo trošiti tastere na tastaturi, a rekosmo da je kvalitet na visokom nivou. Nakon montaže, od one-click setupa deli vas samo strujni ili PoE adapter (naravno, još bolje je da je mrežni sistem razrađen u toj meri da postoji PoE svič). Kao i kod ranije opisanog modela, AP11 (SK 4/2020, i.sk.rs/27989), i ovde je akcenat na one koji ne žele ili ne znaju da se izbore sa brdom opcija, već im samo treba okruženje kakvo Aruba nudi sad i odmah.

Osnovno: InstantOn, Wi-Fi 6, 1,2 Gbit/s @ 5 GHz, 574 Mbit/s @ 2,4 GHz

Dimenzije i masa: 160×160×37 mm, 500 g

Proizvođač: Aruba
(www.arubainstanton.com)

Kontakt: KimTec
(www.kimtec.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama