TEST DRIVE
XP-Pen Deco Pro S/M
Veoma solidna alternativa
Katarina JEFTIĆ
1. januar 2021.

Dalekoistočna kompanija XP-Pen poslednjih godina uspešno parira onom mnogo poznatijem proizvođaču grafičkih tabli. Njihova ponuda obuhvata modele od osnovnih malih tabli sa olovčicom, preko luksuznijih modela, pa do onih sa kolornim ekranom, gde se rezultat crtanja vidi odmah pod rukom. Do nas su stigli modeli Deco Pro S i Deco Pro M koji se nalaze negde na sredini ponude, a razlikuju se samo po veličini.

Deco Pro tabla je u osnovi izrađena od aluminijuma i njen crno-srebrni izgled ukazuje na uglađeni dizajn koji mnogi proizvođači aktivno promovišu. U delu koji je radna površina, tabla je debela svega sedam milimetara. Dodatni deo sadrži svetleći točkić i osam funkcijskih tastera.

Proizvođač tvrdi da je Deco Pro tabla direktno kompatibilna sa aplikacijama kao što su Photoshop, SAI, Painter, Illustrator, Clip Studio, GIMP, Medibang, Krita, Fire Alpaca, Blender 3D i mnogi drugi.

Pored same table, u pakovanju stiže plastična pernica koja sadrži olovku i njene dodatke, USB kabl i adaptere za mikro-USB i USB-C priključke (za korišćenje table na mobilnim uređajima). Uz olovku stiže osam rezervnih vrhova. Čitav paket daje osećaj dobro utrošenog novca, što cementira dodatni pribor u vidu takozvanih „Artist Gloves”, svilenih rukavica dizajniranih za lakše i udobnije crtanje smanjenjem trenja na površini table.

Pre korišćenja potrebno je instirati softvera preuzet sa sajta proizvođača. Primetili smo da se kompanija potrudila da čitav proces bude jednostavan i lak, tako da i korisnici bez velikog predznanja mogu da postave sve uz minimum problema.

Deco Pro ima kontrolni točkić koji omogućava različite akcije, u zavisnosti od toga kako je prethodno podešen. Naravno, to isto važi i za okolnih osam tastera. Površina točkića je osetljiva na dodir, pa to omogućava i takozvane gestove (povlačenjem prsta u nekom smeru).

Olovka ne koristi baterije, a detektuje čak 8192 nivoa pritiska. Olovka dolazi u pernici u obliku valjka sa dva poklopca sa obe strane: jedan je za izmenjive vrhove, a drugi je stalak za samu olovku, kao idealno mesto za njeno odlaganje kada trenutno nije u ruci korisnika. Olovka može da se koristi nagnuta i do 60 stepeni, bez potrebe za promenom pravca četke u programu za crtanje. Jedan taster na olovci je ekvivalent desnom kliku miša, a drugi služi za brzi prelaz između olovke i gumice, što je zgodno za brze ispravke crteža. Stabilizator ugrađen u tablu veoma je efikasan i pruža izuzetno čiste i fluidne linije, čak i u „tvrdoglavim” programima.

XP-Pen Deco ima funkciju rotacije radne površine, što je idealno za levoruke crtače, a možete je, ako baš želite, koristiti i u vertikalnom položaju.

Iako tabla sadrži sve što može da učini njeno korišćenje lakšim i praktičnijim, postoje određene negativne okolnosti koje remete njenu funkciju. Ako imate sporiji računar, aplikacija neće uspeti da se izbori sa količinom podataka koje dobija od table (usporavanje programa tokom duže upotrebe većih četkica, „kašnjenje” pri korišćenju brzih pokreta četkom i slično). Preporučujemo da uključite opciju Use Graphic Processor u Photoshopu, ali i da detaljno istražite podešavanja za svaki pojedinačni program koji koristite. Pomenusmo Photoshop, ali dajte šansu i drugim programima koji su manje orijentisani na obradu slika, a više na samo crtanje.

Točkić na tabli veoma je osetljiv na dodir, što može da dovede do zbunjivanja programa ako se prst slučajno susretne sa tačpedom na gornjoj površini dok ga vrtite. Opet, preporučujemo da pre ozbiljnog rada sa tablom posvetite vreme podešavanju prečica, pritiska i drugih parametara koji bi mogli da doprinesu celokupnom utisku, a tek onda ćete je koristiti u njenom punom kapacitetu.

Sve u svemu, Deco Pro tabla obavlja svoju funkciju sasvim solidno i korisniku pruža priličan komfor u radu. Ako ste početnik koji je voljan da uloži sredstva u ovakav specijalizovani periferni uređaj, ili ste profesionalac koji ne želi da troši novac na preskupe modele poznatijih kompanija - ova tabla je veoma solidna alternativa.

Osnovno: aktivna površina 230,76×130,16 mm / 278,9×157 mm, 8192 nivoa pritiska, 5080 lpi, USB

Ostalo: točkić/tačped + 8 tastera, olovka bez baterije, stalak i pernica za olovku, 8 rezervnih vrhova, svilene rukavice

Dimenzije: 350,5×199,5×16,5 mm / 399,7×227×16,5 mm

Proizvođač: XP-Pen
(www.xp-pen.com)

Kontakt: InvictusApps (www.graficketable.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama