TEST DRIVE
FSP CMT211A
Heroj koji nam je potreban
Danilo LUKINOVIĆ
1. januar 2021.

Uporno insistiranje proizvođača kućišta da mogućnosti hlađenja podrede (često upitnoj) estetici, dovelo je do toga da su svi segmenti tržišta preplavljeni modelima koji imaju minimalne ili gotovo neupotrebljive otvore na i oko prednje maske, što kućište čini svojevrsnom rernom za komponente. Zato danas, praktično, slavimo kao „heroja” kućište koje ima „otvorenu” prednju masku i ispunjava svrhu usmeravanja vazduha na ključne komponente.

Heroj ovog opisa dolazi iz kompanije FPS i nosi ne-herojski skromnu oznaku CTM211A. Da kućište ne bi ostalo neprimetno i potpuno posvećeno funkciji, FSP je primenio nekoliko zahvata. Rešetka prednje maske savijena je u špic na sredini, a iza nje se nalazi LED traka. Sa ove dve jednostavne operacije obezbeđena je jedinstvena estetika koja podseća na maske američkih automobila pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, a tu je i osvetljenje. Ono što nam se posebno dopada jeste to što su diode okrenute prema unutrašnjosti, pa neće iritantno blještati u oči korisnika. Prednja maska dodatno je sužena na uglovima da bi se postigao „brži” izgled, a tu je i nezaobilazna bočna stranica od kaljenog stakla, koja ne remeti funkcionalnost.

Na gornjoj stranici nalazi se veliki ’Power’ taster, taster za promenu LED osvetljenja, dva USB 2.0 i jedan USB 3.0 (voleli bismo da vidimo obrnuto), kao i audio-konektori. Pored njih je i logotip kompanije, ako ste zaboravili šta ste kupili. Metalna rešetka/filter, koja se pričvršćuje magnetnim tračicama, zaokružuje turu gornje stranice.

Kako je ovo više „narodni” heroj”, neki kompromisi su morali da budu napravljeni. Za početak, lim je tanji i na nekim mestima se ugiba, ali je cela konstrukcija znalački uklopljena i zanitovana i, naročito kada se unutra nalazi mašina, veoma čvrsta. Drugi kompromis su nešto manje dimenzije i jednostavna unutrašnjost. Dimenzije diktira ušteda materijala i prostora u transportnom kontejneru, ali unutra i dalje ima mesta za grafičku karticu dužine 320 milimetara, procesorski hladnjak „visine” 160 milimetara i radijatore, o čemu ćemo nešto kasnije. Jednostavnost se ogleda na nekolicini (dobro obrađenih) otvora oko matične ploče i minimumu mesta za uređaje za skladištenje podataka. Na limu koji deli unutrašnjost nalaze se otvori za jedan uređaj formata 2,5 inča, dok se u samom podrumu nalazi „kavez” formata 3,5 inča, na koji može da se montira još jedan uređaj istog formata ili jedan manji od 2,5 inča. Kavez smo stavili pod navodnike, jer je u pitanju samo parče lima sa otvorima, bez ikakvih fioka ili odbojnika. Na sreću, on može da se pomeri bliže napajanju, ukoliko želite da ugradite vodeno hlađenje sa radijatorom iza prednje maske. Pomeranjem kaveza skraćuje se prostor za kablove, pa preporučujemo kompaktno, modularno napajanje, sa pljosnatim kablovima. Prostora za sprovođenje kablova ima sasvim dovoljno, naročito ako ste njihov broj sveli na minimum, upotrebom napajanja iz prethodne rečenice.

FSP CMT211A dolazi sa četiri preinstalirana ventilatora, prečnika 120 milimetara. Ovi ventilatori stvaraju sasvim pristojnu promaju, a da pritom ne „paraju uši”. Za konfiguraciju vazdušnog hlađenja ne treba vam ništa više, iako ispod gornje stranice mogu da se montiraju još dva ventilatora prečnika 120 milimetara. Takođe, mnogi moderni radijatori ne zahtevaju ventilatore sa visokim statičkim pritiskom, pa fabrički mogu da ostanu i za vodeno hlađenje. Pomeranjem kaveza dobija se dovoljno prostora za ugradnju radijatora prečnika 240 i debljine 27-35 milimetara. Teoretski je moguća ugradnja i jednog 240 radijatora ispod gornje stranice, jer su mesta za montažu odvojena od ploče, ali kako debljina cele „skalamerije” prevazilazi 50 milimetara, ova operacija zahteva planiranje i strpljenje.

FSP CMT211A donosi odličan protok vazduha, sa zanimljivom estetikom, za frapantnih 4900 dinara. Čak dozvoljava pravljenje ozbiljnijeg loopa. Neke stvari nam se ne dopadaju: pre svega, osakaćen broj podržanih uređaja za skladištenje podataka, nešto tanji lim i samo jedan moderniji USB priključak, ali je činjenica da su to tek sitnice u poređenju sa pustinjom dela tržišta gde bi trebalo da se nalaze „provetrena” kućišta, a koja vapi za ovakvim modelima, naročito po ceni koja privlači mnogo širi krug korisnika.

Dimenzije i masa: 470 × 235 × 450 mm, 5,9 kg

Osnovno: USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio-konektori, 1 × 3,5”, 3 × 2,5”; podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: 4 × 120 mm
(3 sa RGB osvetljenjem), mogućnost ugradnje
6 × 120 mm

Ostalo: bočna stranica od kaljenog stakla, filter (metalna mrežica) za prašinu na gornjoj stranici, iza prednje maske i ispod napajanja; kontroler RGB osvetljenja

Proizvođač: FSP
(www.fsplifestyle.com)

Kontakt: Mid9 (mid9.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama