TEST PLAY
Transformers: Battlegrounds
Dragan KOSOVAC
1. decembar 2020.

Franšiza „Transformers” zauzima veoma posebno mesto u srcima ljudi koji su u nekom periodu detinjsva došli u kontakt sa robotima koji se transformišu. Ono što je tokom osamdesetih godina prošlog veka počelo kao animirana serijal petnaestominutih reklama za igračke preraslo je tokom poslednjih trideset šest godina u nezaustavljivu medijsku mašinu koja pored igračaka i animiranih serijala sadrži i dugometražne filmove, stripove i naravno - igre. Na veliku žalost fanova, igre po „Transformersima” nikad nisu bile megahitovi koji su prerasli okvire ljubitelja ove franšize, ali među njima je uvek bilo dovoljno interesantnih naslova da oni kojima je igra namenjena budu zadovoljni. Transformers: Battlegrounds je, srećom, upravo jedna od tih boljih igara sa slavnim robotima koji se transformišu. Štaviše, njenu vrednost povećava činjenica da pokušava da mlađoj publici približi taktički RPG, žanr koji obično preferiraju stariji igrači.

Ako ste ljubitelj „Transforme-rsa”, oprostićete ovoj igri što je njen gameplay prlično jednostavan

Transformers: Battlegrounds je smešten u okvire aktuelne serije „Transformers: Cyberverse”, čija treća sezona je ove godine emitovana na Cartoon Networku. Sa jedne strane, serija prati sve poznate elemente priče originalnih, G1 „Transformersa”, dok mestimično osvežava sastav timova, pre svega dodajući popularne likove iz popularnih serija i stripova iz poslednjih desetak godina. Takođe, dizajn likova je vidno stilizovaniji, a kolorit gotovo agresivno šaren, što naglašava činjenicu da serija „nišani” mlađu publiku. Radnja Battlegroundsa počinje neposredno po dolasku Transformersa na Zemlju i prati trku Autobota i Deseptikona u kojoj žele da se domognu AllSparka. Igrač je stavljen u ulogu Bamblbijevog bezimenog ljudskog prijatelja, čiji zadatak je da koordinisanjem i komandovanjem pomogne hrabrom autobotskom izviđaču i njegovim saborcima kroz seriju bitaka sa brojčano nadmoćnijim neprijateljem.

Osnovna mehanika igre izgleda kao jednostavnija varijanta proverenog XCOM modela. Nivoi su, mahom, urbane mape sa kvadratnom osnovom po kojima se različiti transformersi kreću u skladu sa karakteristikama specifičnih likova, odnosno, njihove klase i preostalih akcionih poena. Pored kretanja, akcioni poeni se troše i na napade. Pored osnovnog, tu su i specijalni napadi, jedinstveni za svakog transformera, koji mogu da se pojačaju trošenjem dodatnih akcionih poena. Tu su i ultimativni napadi koji mogu da se koriste nezavisno od akcionih poena, ali oni troše zajedničku skalu energona. Zadavanje i primanje udaraca, kao i okončavanje poteza bez trošenja svih akcionih poena podiže nivo energona, a ultimativni napadi mogu da se iskoriste sa maksimalnim nivoom snage (što troši sav energon) ili sa 50 odsto, što proširuje taktičke mogućnosti sa kombinovanjem ultimativnih napada dva lika.

Uspešno ispunjavanje misija donosi nagradu u vidu sparkova, resursa kojim između nivoa otključavate nove veštine ili direktno unapređujete specifične transformere u Wheeljackovoj laboratoriji. Likovi su podeljeni na samo tri klase: Scout, Support i Brawler. Skauti su najokretniji, ali relativno krhki. Botovi za podršku su jedini koji mogu da leče druge transformere, a tabadžije su, efektivno, tenkovi, jer idealno mlate izbliza i u stanju su da upiju mnogo protivničkih hitaca.

Očigledan problem sa Battlegroundsom je da igra ne izgleda najsjajnije. Da, sve je šareno i modeli prate estetiku iz serije, ali jasno je da niko u razvojnom timu nije imao za cilj da impresionira publiku vizuelnim aspektom igre. Audio-komponenta je, sa druge strane, veoma dobra, sa solidnim efektima i odličnim glasovima originalne glumačke postavke iz TV serije. AI protivnika, pak, nije najbolji, čak i na višim nivoima težine (ima ih tri ukupno), pa će glavna zamerka zahtevnijih igrača ovog žanra verovatno biti neizazovnost Battlegroundsa.

Kada se sve sabere, zaključak je da će ovaj naslov zabaviti dve grupe ljudi. Sa jedne strane je mlađa publika, kojoj bi punokrvni taktički RPG verovatno bio preterano kompleksan, a sa druge su pasionirani ljubitelji „Transformersa”, kojima će atmosfera ove franšize nadomestiti nedostatak u dubini gameplaya.

Potrebno: Intel i3 Skylake / AMD FX-6000, 8 GB RAM, Radeon R7 260X / GeForce GTX 750 Ti, DirectX 12, Windows 10 64-bit

Poželjno: Intel i5 Coffee Lake / AMD Ryzen 3, 8 GB RAM, Radeon RX 570 / GeForce GTX 970, DirectX 12, Windows 10 64-bit

Ova igra je: potezni, taktički RPG smešten u Cyberverse kontinuitet Transformersa

Platforma: Windows, PS4, Xbox One, Switch

Veličina: 6 GB

Studio: Coatsink

Izdavač: Outright Games

Adresa: https://outrightgames.com/games/transformers/

PEGI: 7

75


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama