TEST RUN
QuarkXPress 2020
Ima što niko nema
Gordana RADOVIĆ
1. jul 2020.

Kada je prelom teksta u pitanju, najpoznatiji programi možda jesu Adobe InDesign i Microsoft Publisher, ali pored njih postoji još izbora kada je u pitanju „izdavačka delatnost”. Jedan od njih svakako je QuarkXPress koji je prisutan u softverskom svetu već 33 godine. Za to vreme pretrpeo je mnoge preobražaje, verzije i nadogradnje, da bi se danas i dalje našao, ne samo u upotrebi, nego je i prvi izbor hiljadama korisnika. Nije nimalo jeftin, pa smo sigurni da u mogućnostima leži tajna njegove dugovečne popularnosti.

Flex opcija pruža mogućnost da ne samo lako dizajnirate veb-materijal, već i da on od samog početka bude prilagodljiv

U trenutno aktuelnoj verziji pronašli smo dobrog partnera za kreiranje i dizajniranje, pre svega, materijala za štampu kakvi su knjige, katalozi, časopisi, zatim manje obimni formati, kao što su brošure, flajeri, pa čak i čestitke, razglednice i vizit karte. Sve ovo su formati za štampani materijal, ali Quark ostaje up to date, tako da korisnicima nudi i formate za digitalnu objavu, kakve su recimo veb-stranice ili PDF-ovi.

Kada je u pitanju dizajniranje materijala za štampu, ne možemo da pronađemo veće zamerke. S druge strane, ovde nema ni nekih fantastičnih novina. Osnovne alatke su tu: za kreiranje tekstualnih polja, umetanje slika, dodavanje efekata kako slikama, tako i tekstu... Pomenućemo, recimo, Item Format Painter Tool, koji izgleda kao običan Color Picker, ali je mnogo više od toga. To je alatka koja kopira sav stajling koji ste dodali na jednoj slici ili tekstualnom polju i kopira ga gde god vi to poželite. Moćna alatka sa mogućnošću da vam olakša posao i ubrza rad.

Jako zanimljiva opcija je Flex dizajn u digitalnom objavljivanju. Ona vam pruža mogućnost da ne samo lako dizajnirate veb-materijal, već i da on od samog početka bude prilagodljiv. Prilagodljivost je već neko vreme potpuni must u dizajniranju veb-stranica, jer sadržaj mora biti čitljiv i „gledljiv” na svim rezolucijama i svim uređajima. Znajući to i prateći trendove preko tri decenije, ovu opciju ima i Quark. A ima i opciju da prevede sve što ste dizajnirali u HTML5, a tom opcijom se malo koji program može pohvaliti.

Kako nam je mogućnost dizajniranja u Flex režimu bila najzanimljivija, želeli bismo da opišemo kako to izgleda. Pre svega, kada otvarate novi dokument, neophodno je da odaberete tip Flex. Samo tada će se otvoriti sve opcije koje Flex koristi. U veb-dizajnu Flex je samo jedan od načina za kreiranje responsive veb-sadržaja, ali svakako tvorci Quarka nisu pogrešili kada su ga odabrali. Flex radnu površinu vertikalno deli na 12 jednakih delova, a linije koje vidite služe za orijentaciju. Sledeće što bi trebalo da otvorite je meni pod nazivom Flex layout Blocks (nalazi se u padajućem meniju Windows), gde ćete pronaći veće i manje delove, odnosno blokove koje možete da koristite u dizajniranju i koje ćete popunjavati tekstom, slikama, tabelama ili već kako zamišljate svoj projekat. Ovi blokovi podeljeni su na Layout sekciju, koja sadrži generalni plan čitave strane, a sekcije, komponente i osnove su manji delovi koje kombinujete i slažete kako biste rasporedili sadržaj.

Sem ove, postoji još jedna Flex opcija za one kojima se žuri ili kojima se ne radi. A to je importovanje već potpuno gotovog templatea. I kartica sa gotovim šablonima nalazi se u padajućem meniju Windows i sadrži gotove delove stranice kakvi su Header, Footer, kontakt sekcija i slično. Kada odaberete bilo koji od ovih elemenata, osmišljavanje dizajna je za vama, ali pred vama je njegovo dalje prilagođavanje, kao i sadržaja vašim potrebama uz moguću promenu boja i fotografija, kako bi sve odgovaralo vama ili vašem klijentu.

Čitajući komentare korisnika, shvatili smo dve stvari: prva je da je za ove tri decenije Quark dobio veliku zajednicu ljudi koji ga vole, učestvuju u raspravama i ostavljaju utiske, a druga da se svi slažu u tome da je korisnička podrška odlična. Svaki problem koji je bilo koji korisnik izneo bio je brzo rešen, a svaka nedoumica otklonjena.

Jedina mana koju bismo izneli ovde je tromost programa. Pre svega, naglasićemo da je ovo program koji će na vašoj mašini zauzeti preko dva gigabajta slobodnog prostora i da je prilično glomazan. To se ogleda u mnogo menija, opcija, mogućnosti ugrađenih templatea i tako dalje, pa se dešava da kada otvarate nove palete alatki ili premeštate delove interfejsa program koči, zastajkuje i deluje pomalo nestabilno. Kao da će u svakom momentu da se sruši. Nama se to ipak nije desilo, ali zakasnele reakcije svakako jesu.

Na kraju, Quark jeste majstor svog zanata i mi ga preporučujemo profesionalnim korisnicima. Cena jeste tačka spoticanja, ali za komercijalne korisnike bi to trebalo da bude i te kako isplativo.

Tip: grafički dizajn

Potrebno: Windows, macOS

Veličina: 2,28 GB (trial)

Cena: 395 evra, proba 7 dana

Adresa: www.quark.com


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama