TEST RUN
Peacock 2.3.5
Bezbednost pre svega
Gordana RADOVIĆ
1. jul 2020.

Pitanje privatnosti prilikom korišćenja interneta, „kolačića” svih vrsta i boja, čuvanje, deljenje i korišćenje podataka je neumiruća tema. Realnost je da uz sve informacije kojima smo zasuti, u stvari, ne znamo na šta sve pristajemo surfujući internetom, pa tako nije ni čudo da se pojavljuju internet browseri kojima je privatnost prva i najbitnija stavka.

Aktuelna verzija Peacocka zasnovana je na Chromiumu 80 i deli neke karakteristike sa drugim internet browserima sa istom osnovom

Ovog puta predstavljamo vam jedan eksperimentalni internet browser. Naziv mu je Peacock, a ono što ga razlikuje od ostalih izdanaka iz klase je da ne sakuplja nikakve podatke o korisniku, ne šalje ih nigde i ima ugrađen add blocker.

Već smo pisali o Braveu, a sada želimo da vidimo šta to ima i ovaj novi, eksperimentalni internet browser, koji postoji već nekoliko godina, ali, nažalost, dalje od eksperimenta nije odmakao. Razlog treba da potražimo u tome što je projekat open source i potpuno nekomercijalan, a takvi često sporo napreduju.

Čim podignete program videćete da je oslobođen nekih funkcija koje, recimo, Firefox ima. Nema nikakvih dodatnih opcija, prečica, čak je i padajući meni sveden na minimum. Sadrži samo nekoliko osnovnih opcija: novi tab ili prozor, History, Bookmarks, opcija About koja ne radi i Exit da izađete iz programa. Ukoliko tražite Developer Tools, naći ćete osnovne funkcije: HTML i CSS, kao i konzolu, ali ovo definitivno nije internet browser koji je orijentisan ka developerima.

Aktuelna verzija Peacocka zasnovana je na Chromiumu 80 i deli neke karakteristike sa drugim internet browserima sa istom osnovom. Međutim, ako ste se ponadali da će posledica toga što program stiže u fat free obliku biti veća brzina - moramo da vas razočaramo. To se uopšte ne primećuje!

Pošto nema mesta za prečice ispod adresne linije, tvorci su se odlučili za speed dial varijantu. Ovde nema predefinisanih izbora: sami birate sve prečice koje vam odgovaraju. U desnom uglu primetićete ikonicu koja predstavlja ugrađen add blocker i koja broji koliko je neželjenog sadržaja blokirano dok vi bezbrižno surfujete.

Podrazumevana pozadina na ekranu su, pogađate, paunovi. Slike se menjaju u unapred predefinisanom vremenskom intervalu, ali svaki put je to nova slika pauna. Da ne brinete da ćete sve vreme morati da gledate u paunove kako poziraju na različite načine, preko servisa Unsplash (unsplash.com), sa kojim je Peacock povezan, možete da unesete bilo koju ključnu reč (priroda, plaža, svemir...) i Unsplash će slati prelepe fotografije na vašu početnu stranu.

Na Home strani pronaći ćete još nekoliko opcija. Jedna je ikonica za pregledanje istorije posećenih stranica, a druga je dodavanje omiljenih stranica na listu. Najvažnija je, ipak, opcija Settings gde možete da podesite nekoliko stvari: koji Search engine želite da koristite (Google, Bing, Yahoo ili DuckDuckGo), da li želite tamnu ili svetlu radnu temu i da li želite da Discord Rich Presence bude uključen. Na kraju, možete da birate i gde želite da se skladište fajlovi koje preuzimate sa interneta. Opcije su samo dve: da li želite da to bude folder Downloads ili želite da se svaki put pojavi opcija Save as..., pa da se odlučite u tom trenutku gde želite da sačuvate fajl.

Autori upozoravaju da Peacock nije stabilan i da ga ne preporučuju za stalnu i svakodnevnu upotrebu. Takođe, nemojte najosetljivije stvari raditi preko ovog internet browsera. Kada pokrenete instalaciju antivirusni paket će verovatno prijaviti da je fajl nebezbedan. Kažu da je to zato što im je previše skupo da plate sve što je potrebno da instalacija ne bi izazivala „bezbednosne probleme”.

Čini se da smo baš dosta iskritikovali ovaj internet browser i skretali vam pažnju na to šta sve nema, a da vam nismo dali razlog da ga isprobate i kažemo šta on to ima. Glavna odlika ovog programa i ono što ga izdvaja, jeste to da ne sakuplja i ne šalje telemetrijske podatke. Na pitanje postavljeno autorima da li su sigurni da je to baš tako i da se ništa ne sakuplja, oni samo odgovaraju da su svi korisnici pozvani da na bilo koji način to ispitaju i prijave im ukoliko primete da nešto nije u redu. To nije garancija da ništa od vaših podataka neće biti sakupljeno i poslato ko zna gde bez vašeg znanja, ali ova količina transparentnosti svakako je ohrabrujuća i osvežavajuća.

Ako sa ovom karakteristikom ukombinujemo pomenuti ugrađeni add blocker, možemo reći da Peacock nudi lep paket mera zaštite od praćenja i da, ako ništa drugo, pruža dobar primer u kom pravcu bi trebalo da se kreću i drugi browseri. Nadamo se da će tako i biti, a u međuvremenu pokušajte i uverite se i sami da niko ne prati gde ste i šta radite dok „čačkate” po internetu.

Tip: internet browser

Potrebno: Windows, Linux

Veličina: 201 MB

Cena: besplatno

Adresa: github.com/peacockweb/peacock


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama