TEST RUN
Microsoft Windows 10 May 2020 Update
Pogled kroz opran Prozor
Vladimir PISODOROV
1. jul 2020.

Ako ništa drugo, Microsoft je 20H1 verziju Desetke isporučio na vreme, baš onako kako su obećali. Majski update stigao je 28. maja, puna dva dana pre isteka roka i na tome programerima iz Redmonda treba čestitati. Ipak, ni ovaj build nije prošao bez problema i trzavica, tako da su se brojni korisnici još jednom našli u nebranom grožđu, suočeni sa gomilom bagova, neverovatnih problema i bezizlaznih situacija. Na ovome svakako ne možemo da im čestitamo...

Reč je o svojevrsnom miksu, paketu koji se nalazi na pola puta između uobičajene, prolećne i tehničke, jesenje nadogradnje Prozora

Kada smo testirali preview verziju najnovijeg „velikog” updatea (SK 1/2020), zaključili smo da je reč o svojevrsnom miksu, paketu koji se nalazi na pola puta između uobičajene, prolećne i tehničke, jesenje nadogradnje Prozora. Featuresa je dosta, ali za malo koji možemo da kažemo da zaslužuje pljesak na otvorenoj sceni. U Microsoftu su odlučili da ždrpnu malo tamo, malo ovamo i da Desetku dodatno zaokruže kao proizvod. Na koncu dana, da vidimo šta je sve od najavljenih poboljšanja našlo put do korisnika.

Zvučaće trivijalno, ali iz Disk Cleanup sekcije konačno je izbačen direktorijum Downloads, koji sistem po defaultu koristi za skladištenje datoteka preuzetih sa interneta. Treba posebno naglasiti da ovaj direktorijum nije samo „dečekiran”, već da uopšte ne postoji na listi, čak ni kada posegnete za funkcijom Clean up system files. Manje iskusni korisnici, videvši da se u Downloads direktorijumu nalaze gigabajti podataka, posezali su za njegovim označavanjem i tako greškom ostajali bez gomile važnih podataka. To sada više neće biti moguće.

Task Manager doživeo je čak dve kozmetičke promene koje su vredne pomena. Ako se prebacite na radnu karticu Performance, gde se na vizuelno prijemčiv način „iscrtava” aktivnost hard-diskova, memorije i grafičke kartice, videćete da Windows pravi razliku između „običnih” i solid state diskova. Isto tako, Task Manager pokazuje temperaturu grafičke kartice i to u realnom vremenu, što do sada nije bio slučaj. Da li ovaj podatak može nekako da se izvuče na systray? Nažalost, ne može, ali isto tako temperatura može da se „meri” samo dedicated grafičkim sistemima, a ne i onim integrisanim.

Iz sekcije Optional Features korisnik može da obavi deinstalaciju bloatware sadržaja koji stiže sa Desetkom. U pitanju su uglavnom moduli korišćeni u ranijim iteracijama operativnog sistema ili jednostavno dodaci za koje Microsoft smatra da korisnicima i dalje mogu da služe. Odavde, na primer, možete da odstranite Internet Explorer 11 ili Notepad, mada za oba slučaja ne možemo da kažemo da predstavljaju novinu. Ono što jeste novina je podatak da su se na listi za odstrel našli MS Paint i WordPad, pa ako se odlučite da ih deinstalirate, oslobodićete 11,6 i 9,11 megabajta. Oba programa i dalje će se automatski instalirati, ali sada barem postoji odstupnica.

Task View, jedan od najubavijih featuresa Windowsa 10, mesto je na kome se „skladište” i virtuelne radne površine, što znači da Prozorima više nije potrebna third party alatka za ovu namenu. Virtuelne desktope možete da dodajete ili uklanjate, odnosno da se na jednostavan način prebacujete sa jednog na drugi, uvek imajući uvid u to šta se na kom nalazi. Od sada ćete moći i da ih nazivate po sopstvenom nahođenju (da, ma koliko je teško u to poverovati, ovo do sada nije bilo moguće)! Dovoljno je samo da kliknete mišem na podrazumevani naziv i otvoriće se mogućnost da ga promenite. Ono što je zgodno je to da nazivima mogu da se dodaju i emotikoni, kojima pristupate tako što pritisnete kombinaciju tastera -Win-.-.

Xbox Game Bar definitivno ne napreduje brzinom kojom smo očekivali, ali sa svakom novom verzijom Windowsa dobijemo bar po neku novu mogućnost. Nadali smo se da će ovog puta mesta biti za podršku za rad sa veb-kamerama, ali je poboljšanje umesto toga stiglo u sekciji Performance. Osim što može da prikaže zauzeće procesora, grafičke kartice i radne memorije, Xbox Game Bar u realnom vremenu, u overlay maniru, može da vas informiše i o ostvarenom framerateu tokom igranja igara. Pored trenutnog, Xbox Game Bar prikazuje i prosečni framerate, a promenu broja izrenderovanih sličica u sekundi prikazuje i na „živom”, t=60 sekundi, dijagramu.

Do podataka o mrežnim konekcijama u Windowsu 10 dolazi se na prilično jednostavan način, posetom sekciji Network Status koju možete da „pozovete” i iz polja Search. Na jednostavan način prebacujete se iz Private u Public radni režim, određujete da li se protok podataka obavlja kroz mrežu u kojoj je na snazi merenje protoka, a tu su i podaci o IP adresama i slično. Ukoliko koristite i klasičnu i bežičnu konekciju, Desetka podatke o obe ponaosob daje pri vrhu radne forme, što je novost, nudeći vam jednostavan uvid u ostvareni protok. Potonje je moguće čak i za svaki instalirani program ili sistemski servis koji je u poslednjih 30 dana pristupio internetu.

Kada budete poželeli da reinstalirate Windows, a verujte nam na reč da će taj dan doći, moraćete da žonglirate sa lokalno uskladištenim datotekama. Međutim, od verzije 20H1 instalaciju je moguće „povući” i iz clouda. U sekciji Recovery potrebno je da kliknete na taster Get started u odeljku Reset this PC i nakon što odaberete da li ćete da sačuvate lične dokumente ili pristupite brisanju svega, pojaviće se opcija koja nudi da se „iz oblaka” dobave potrebne datoteke. Ono što je prednost ovakvog sistema je da se u svakom momentu dobija najnovija verzija Desetke, sa uključenim najaktuelnijim nadogradnjama. Ranije ste morali da instalirate bajatu verziju Windowsa i naknadno obavite nadogradnju, što je proces koji je umeo da potraje. Kad smo već kod nadogradnji, da napomenemo da su apdejti dodatno segmentirani i da se neesencijalne nadogradnje smeštaju pod skutima sekcije Optional updates iz koje možete da birate kada i koje ćete pakete preuzeti i instalirati. Kada je korišćenje bandwitha prilikom preuzimanja nadogradnji u pitanju, Desetka dozvoljava da se obavi ograničavanje i prilikom foreground i prilikom background situacija. Novina je da je to moguće obaviti u apsolutnim brojevima, a ne samo u procentima, kao do sada.

Koristeći stari, dobri Windows Search Indexer Microsoft je od ugrađene funkcije Search napravio živu vatru. Koristeći Enhanced režim rada, do željenih datoteka možete da dođete očas posla, ma gde se one nalazile. U čemu je „caka”? U tome da se indeksiranje podataka obavlja u situacijama kada Desetka „oseti” da može da koristi dostupne resurse, a da to ne ometa korisnika u obavljanju svakodnevnih taskova. Indexer je postao još pametniji, pa sada prepoznaje čak devet situacija u kojima je potrebno da skine nogu sa gasa. Na primer, proces se zaustavlja kada se pređe sa ispravljača na bateriju, kada zauzetost procesora skoči preko 80 procenata, kada se aktivira Gaming režim, kada baterija „padne” ispod 50 procenata i tako dalje.

U majskom updateu iz 2019. godine dobili smo mogućnost da menjamo veličinu i boju pokazivača miša, a sada je customizacija obuhvatila i takozvani tekstualni kursor. Sekcija za rad sa njim nalazi se pod skutima oblasti Ease of Access, a funkcija je po defaultu isključena. Ovde su, zapravo, smeštene dve mogućnosti: da tekstualni kursor označite „tačkama” (na vrhu i dnu) upadljivih boja, odnosno da mu promenite debljinu. U prvom slučaju, na raspolaganju je sedam drečavih boja (uz mogućnost da odaberete neku iz palete po sopstvenom nahođenju), baš kao i klizač putem kog menjate veličinu kontrolnih „tačaka” (u pet koraka). Kada je debljina u pitanju, nju je moguće menjati preko klizača koji ima čak 20 pozicija. Promene su vidljive momentalno i to u svim segmentima operativnog sistema u kojima je moguće obaviti upisivanje ili označavanje teksta.

Mogli bismo da podvučemo crtu i da kažemo da je to - to! „Ispod haube” nalazi se barem još tuce tweakova i poboljšanja, kao što je to uvek slučaj. S druge strane, neke stvari su „ispale”, tako da još uvek nema ništa od obavljanja poziva iz aplikacije Your Phone, dok je ubavi Quick Searches ostao privilegija korisnika iz Sjedinjenih Američkih Država. Ni Notepad nije dobio nadogradnju koja se očekivala, makar i kroz Store, ali je zato na meniju jednostavnije povezivanje sa bluetooth uređajima. Microsoft je nastavio i da se igra sa Cortanom, ali to prosečnog korisnika sa ovih prostora ne tangira previše. U istu kategoriju spada i Passwordless pristup sistemu koji u vatru baca dragocenu biometriju. Tu negde možemo da smestimo i WSL 2 - Windows Subsystem for Linux, što sve ukupno znači da je Microsoft baš „legao na rudu” ovog puta, iako se to tako ne čini na prvi pogled. Inače, Windows 10 20H2, koji bi zvanično trebalo da se pojavi na jesen, već je počeo da se „kotrlja” ka insajderima u sporom ringu, ali ni tu ne očekujemo revoluciju.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama