TEST RUN
HandBrake 1.3.3
Konvertovanje bez ručne
Vladimir PISODOROV
1. jul 2020.

Da li mislite da je čudno to što jedan od najboljih video-konvertera ima naziv RučnaKočnica? Čekajte tek da vidite komandnu ikonicu za program na kojoj su koktel sa kišobrančićem i ananas. Pa, dobro, ako se na Vimbldonskom peharu nalazi ananas, što ne bi mogao i ovde. Ako izuzmemo rečeno, HandBrake donosi ispeglan i „sravnjen” upravljački interfejs koji ne nagoveštava o kakvoj zveri se, zapravo, radi. Datoteke mogu da se procesiraju pojedinačno ili „na gomili”, a program ima mogućnost da automatski skenira sadržaj direktorijuma na koji ga uputite.

U pitanju nije klasičan video-konverter i pre bismo mogli da kažemo da je to alatka za reenkodovanje video-sadržaja

Na početku moramo da kažemo da se skladištenje obrađenog materijala obavlja u jednom od tri podržana osnovna formata: MP4, MKV i WebM. S druge strane, video-komponenta može da se pakuje H.264, H.265, MPEG-2, VP8, VP9 i Theora enkoderima, dok je na raspolaganju i puna šaka audio-komplemenata. Program je prvenstveno namenjen „pretabavanju” sadržaja bez gubitka kvaliteta i zbog toga nije u pitanju klasičan program za video-konverziju koji nudi prebacivanje sadržaja u uobičajenim granicama.

Po učitavanju radne datoteke, na ekranu će se pojaviti šuma parametara podeljenih po radnim karticama. Nema razloga za paniku, jer je sve lepo sortirano i raspoređeno, tako da ćete se lako snaći. HandBrake u ovom departmentu nudi mnogo više od uobičajenih alatki iz klase, tako da se dijapazon delovanja ne završava na određivanju bitratea, izlazne rezolucije i broja audio-kanala. Recimo, na meniju se nalazi mogućnost implementiranja filtera uz čiju pomoć se obavljaju zahvati kao što su Denoise, Deblock, Shrapen, Deinterlace i slični. Svaki filter oslanja se na set predefinisanih vrednosti, odnosno algoritama koji proces obrade dodatno prilagođavaju konkretnim potrebama. Sledeća stvar je podrška za rad sa tekstualnim datotekama koje sadrže prevode i tu je podržano žongliranje formatima SRT, SSA i ASS. Naravno, HandBrake je u stanju da procesira i DVD/Blu-ray sadržaj, što dalje znači da podržava baratanje poglavljima. Kada je audio-komponenta u pitanju, korisnik osim toga što može da joj menja osnovne karakteristike može i da posegne za dodavanjem audio-podnosioca.

Prvi susret sa programom može da bude prilično zastrašujuć, ali to ne znači da ne mogu da ga koriste i oni sa nešto nižim nivoom tehničkog znanja. Naime, podržan je rad sa šablonima, koje su autori pripremili kako bi sa korisnikovih pleća skinuli jedan deo tereta. Podeljeni su po kategorijama koje jasno ukazuju na domen primene. Na primer, materijal može da se uobliči za distribuiranje na veb-servisima ili za korišćenje na specifičnim vrstama uređaja. Podržani su i šabloni koji će na jednostavan način ukazati na izlazni kvalitet, ako je to ono što vam je potrebno, pa čak i komplementi koji rezultantu oblikuju u formu pogodnu za produkciju. Korišćenje šablona podrazumeva da se praktično jednim klikom miša obavlja automatsko prilagođavanje programa specifičnim potrebama i tako eliminiše trial&error metoda za dolaženje do prihvatljivih rezultata.

Osim toga što može da se koristi za brzo procesiranje pojedinačnih datoteka, HandBrake donosi i mogućnost grupnog rada. U tom slučaju, fajlovi se postavljaju na Queue listu koja može da se oslanja na raznorodne uslove rada. Šta to znači? Pa, da niste ograničeni na to da svi fajlovi sa radne liste budu oblikovani po modelu onog prvog - za svaki je dozvoljeno definisati odvojen set karakteristika. Deo programa je i funkcija Preview koja može da operiše u Live režimu, ali se reprodukcija sadržaja ne obavlja iz samog programa. Naime, odavde možete da vidite samo odabrane frejmove video-snimka na kom radite, dok, ako budete želeli „živu” sliku, moraćete da instalirate VLC. Iako je podržana reprodukcija sadržaja i iz eksternih, sistemskih video-plejera, HandBrake se uporno rušio kada smo pokušavali da mu „poturimo” alternativu. Ukoliko se budete bavili konverzijom velikog broja datoteka, dobro je da znate da je po okončanju posla moguće automatski isključiti kompjuter, restartovati ga, oterati u hibernaciju ili na spavanje.

HandBrake nije klasičan video-konverter i pre bismo mogli da ga nazovemo alatkom za reenkodovanje video-sadržaja. Nije namenjen početnicima, ali ga zbog oslanjanja na radne šablone i oni mogu koristiti bez dodatnog ulaženja u tematiku. Ono što je najlepše od svega je to što je program za krajnjeg korisnika u potpunosti besplatan i delo je autora koji iza sebe imaju gotovo dvadesetogodišnje iskustvo u branši.

Tip: video-konverter

Potrebno: Windows, Linux, macOS

Veličina: 57,8 MB

Cena: besplatno

Adresa: handbrake.fr


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama