TEST RUN
Krita 4.3.0 Beta
Od umetnika umetnicima
Gordana RADOVIĆ
1. jul 2020.

Evo odličnog softvera za bilo kakve grafičke radove i odličnog primera kako nešto može postojati dugi niz godina, biti potpuno besplatno, a uz to konstantno napredovati. Tim koji radi na ovom programu je vredan i konstantno ispravlja bagove i uvodi nove opcije i unapređenja.

U pitanju je jedan dobro osmišljen, moćan, dobro uređen i odlično dizajniran program koji ima trojaku funkciju

Pre nekoliko godina smo pisali o ovom programu (SK 8/2017) i već tada jako pozitivno ocenili njegove mogućnosti. Sada moramo da ponovimo da Krita nije samo program za crtanje (iako je ovo bila i ostala njegova osnovna namena), već i program za editovanje i 2D animacije. Opremljen je neobično velikim izborom četkica, ukoliko vam je primarno crtanje, velikim brojem filtera, ukoliko volite da manipulišete gotovim slikama, a ako ste animator, u Kriti možete da obavite sve od početka: da nacrtate likove i animirate ih tu na licu mesta. U ovom tekstu hteli bismo malo više da obratimo pažnju na najbolje alatke i mogućnosti koje Krita nudi.

Pre svega, pozabavićemo se crtanjem i slikanjem. Ponos i dika Krite su četkice i to potpuno opravdano. Kolekcija built-in brusheva stvarno je za pozavideti, a pritom je svaka od njih podložna editovanju. Odnosno, ukoliko neka četkica nije baš u potpunosti po vašoj meri, možete je malo tuneovati. Isto tako, sve što namestite i praktično napravite možete da sačuvate i da koristite ponovo kada zatreba. Još jedna zgodna opcija je okrugli brush meni. On se pojavljuje ako kliknete desnim tasterom miša bilo gde na radnoj površini, a sastoji se od čak deset četkica i drugih alatki, na primer, gumice i Smudge alatke. To je zbirka od deset alatki koje ste poslednje koristili. Sem što pamti šta sve od alatki koristite dok radite i crtate, ovaj meni sadrži Color Wheel i informaciju o trenutno aktivnim bojama i ne morate da idete dalje da biste izabrali/promenili boju koju koristite ili koja će biti pozadina. Takođe, tu su i opcije za rotiranje i uvećavanje, odnosno smanjivanje radne površine. Kada se sve to sumira, ako radite i za to vreme koristite tablu, a glavno oružje vam je „lažna” olovka, sve osnovne operacije i promene možete da načinite upravo tu, bez korišćenja miša i glavnih dijaloga i komandi. Iskusni korisnici kažu da im je trebalo malo vremena da se naviknu na ovaj metod rada, ali da se nakon perioda uhodavanja, u stvari, ne samo naviknu na logiku tog menija, već shvate da je to jedina prava logika.

Layeri su dostupni bez obzira šta radite: crtate nešto novo ili obrađujete staro, pa čak i u posebnom režimu za animacije. A opcije nisu ništa lošije ili malobrojnije od onih koje ima Adobe Photoshop. Istina, nešto su drugačije raspoređene, ali sve je tu i sve su čak isto nazvane, tako da ćete se lako snaći ako imate malo iskustva.

Od posebnih opcija, izdvojili bismo HDR slikanje. Krita je jedan od retkih programa (ako ne i jedini) koji ima ovu opciju. Nažalost, ne postoji samo jedan taster na koji ćete kliknuti i početi da vidite intenzivne boje koje možete koristiti. Za ovu opciju neophodno je da prvo vaša mašina ispunjava određene uslove, a zatim ćete na zvaničnom sajtu morati da pronađete uputstvo „korak po korak” kako da dođete do svih alatki koje će vaš budući projekat učiniti vrednim HDR „nalepnice”. Ne, nije jednostavno početi, ali vredi truda.

Jedina negativna iskustva vezana su za novu Text alatku. Iako obnovljena i napisana u Pythonu, rad ne ide glatko i intuitivno. Tekst koji želite upisuje se u odvojenom prozoru i unapred mu se određuje veličina, font, boja i ostale karakteristike. To za posledicu ima da ne znate kako će sve izgledati dok ne završite i „udarite” Save. Kasnije, ako želite da editujete rezultat, morate opet otvarati prozor - izmene ne mogu da se apliciraju na licu mesta.

Istina je da se od verzije 3.0, kada je Krita postala program ne samo za crtanje i editovanje, već i za animaciju, nije ništa toliko revolucionarno desilo. Verzija 4.0 nam je donela nekoliko novih opcija, kao što je podrška za SVG, novu Text alatku (kod koje ima još dosta mesta za unapređenje i promene), HDR slikanje i opcije čuvanja četkica koje korisnik napravi. Ipak, ništa toliko revolucionarno.

Krita iza sebe ima veliki broj volontera koji rade na tome da je poboljšaju i činjenica je da to rade: nove i poboljšane verzije pojavljuju se jako često, međutim kao da ne mogu da se sete nečeg krupnog što bi inkorporirali u ono što već postoji. Nećemo reći da su poboljšanja koja dolaze sa svakom novom verzijom zanemarljiva, naprotiv: workflow je sa svakom verzijom bolji i lakši, a dodate opcije za svaku pohvalu. Kada pogledate spisak sređenih bagova vidite da su i tu ljudi neumorni. Kao posledica svega toga, Krita je jedan dobro osmišljen, moćan, dobro uređen i odlično dizajniran program koji ima trojaku funkciju.

Tip: grafička obrada

Potrebno: Windows, Linux, macOS

Veličina: 414 MB

Cena: besplatno

Adresa: krita.org


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama