PRVI UTISCI
Iron-Man VR Demo
Bojan JOVANOVIĆ
1. jul 2020.

Kao da je bilo potrebno da prođe par godina da u Sonyju postanu svesni da su u prodaju pustili izvesni PlayStation VR. Ovaj povoljni VR set je u poslednjih godinu i kusur dana postao veoma dobro igralište na koje, konačno, dolaze i hitovi sa PC-a, ali i nekoliko ekskluziva. Jedna do njih je Iron-Man VR, veoma ambiciozni projekat studija Camouflaj, igra koja ne samo da će biti jedno od retkih visokobudžetnih VR iskustava, već i naslov sa kojim studio želi da ubije dve muve jednim udarce - eliminiše VR mučninu kod igrača i omogući potpunu slobodu kretanja na PSVR. Nedavno objavljen demo je bio dobra prilika da se to proveri.

Od trenutka kada prvi put poletite u odelu Iron-Mana, kez ne silazi sa lica sve do kraja misije

Demo verzija igre je iznenađujuće pozamašan download od čitavih 25 gigabajta, tako da zaista neće biti iznenađenje ako čitava igra bude dva do tri puta veća od toga. Sadržajno, ima tu više nego dovoljno materijala da se zanimate danima. Prvo ćete proći kratku tutorijal misiju koja je ujedno i uvod iz punog izdanja igre, zatim i kompletnu prvu misiju igre, a onda vam preostaju letenje i pucnjava po poligonu iza Starkove vile.

Glavnica demoa je relativno kratka, doduše, svega dvadesetak minuta, ali je sasvim dovoljna da stavi do znanja da developeri znaju šta rade i da se radujemo izlasku igre početkom jula. Plaža na kojoj počinjete je minijaturni sandbox i tu se igrač lepo upoznaje sa mehanikom igre i kontrolnim sistemom koji, očekivano, koristi Move kontrolere kako bi simulirao Iron-Manove mlaznice u šakama. Da, moraćete da ih nabavite ako već niste. Uporedo sa igrom biće objavljena i velika kutija u kojoj su dva Move kontrolera i disk, a cena toga će biti oko 100 evra, što je definitivno bolja kupovina, nego da ove svetleće palice kupujete odvojeno (nekada su bile smešno povoljne, ali im je u međuvremenu cena nerealno porasla).

Letenje i piju-piju laseri rade baš onako kako očekujete i kako ste viđali u filmovima. Maestralni početak u kome se vaša kaciga „budi” iz stand by režima je kao u filmovima, a nakon toga kreće prvi let prilikom kog kez ne silazi sa lica. Dok spasavate Peper iz zapaljenog aviona pomislićete da u Camouflaju barataju crnom magijom, jer igra uopšte ne izaziva onu poznatu mučninu koja je neminovna kod brzih VR igara sa puno kretanja. Autori su, takođe, uspeli da prebrode najveći problem PlayStation VR-a - okretanje leđa kameri. Ukoliko niste znali, jedina prava mana PSVR seta je uvek bila to što se oslanjao na kameru za praćenje položaja ruku igrača. To znači da, ako kamera ne vidi neku šaku, sve ume da potpuno odlepi. Ne znamo kako je rešen taj problem, ali smo tokom nekoliko prolazaka kroz demo aktivno pokušavali da „zbunimo” sistem, ali neuspešno, tako da kapa dole. To je kvalitet koji treba očekivati od igre sa Marvelovom licencom koja obećava osećaj upravljanja Iron-Manovim odelom, tako da jedinu prepreku predstavlja saplitanje o kablove. Ukoliko se bojite toga, moguće je okretanje i preko tastera - dupli klik koji trenutno okreće pogled za 180 stepeni. To je znatno manje elegantno rešenje, ali je bolje nego da čitamo nedeljama o povredama igrača dok su izigravali Iron-Mana kod kuće i razbijali nameštaj.

Što se udobnosti tiče, Iron-Man VR može da se igra i sedeći, za sve koji ne mogu ili ne žele da satima stoje u mestu. Kada koristite klik rotaciju, prisutno je standardno zatamnjivanje ekrana kako bi se izbegla mučnina. FOV je već odličan, a dizajn prikazanih nivoa dovoljno otvoren. Znači dosta i to što je poznati interfejs verodostojno prenet u igru, pa je ujedno i referentna tačka za oči. Biće ovo svakako „sinematično” iskustvo, sa povremenim autopilotom koji popravlja igračeve akcije i gurka ga u pravom smeru na ključnim momentima. To je ujedno i jedna od dve najveće brige oko kvaliteta igre (druga je puno trajanje finalne verzije).

Bilo kako bilo, nema sumnje da će Iron-Man VR biti obavezna kupovina ako imate PSVR. Igra će biti u prodaji od 3. jula.

Naš video: i.sk.rs/357568


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama