NA LICU MESTA
Lenovo na CES 2020
2x World First
M. K.
1. februar 2020.

Na ovogodišnjem CES-u videli smo mnoge zanimljive, atraktivne i eksperimentalne uređaje, ali ništa nije ostavilo tako upečatljiv utisak kao Lenovo ThinkPad X1 Fold, prvi laptop sa savitljivim ekranom na tržištu.

Sajamskoj publici gladnoj novina prikazan je Lenovo Yoga 5G, prvi 5G notebook na tržištu

Sklopljen, izgleda kao knjiga u kožnom povezu, ali kada ga otvorite, dobijate monolitni OLED ekran dijagonale 13,3 inča koji funkcioniše kao gigantski tablet. Polu-sklopljen, sa ekranskim polovinama pod uglom od 90 stepeni, uređaj funkcioniše kao klasičan laptop uz koji možete koristiti ekransku, touch tastaturu, ili fizičku, wireless tastaturu koja se magnetski prilepi na „donju” polovinu ekrana. Uređaj možete sklopiti zajedno sa tom tankom magnetskom tastaturom, jer je zazor između ekranskih polovina taman toliko širok. U kancelarijskim i kućnim uslovima možete ga postaviti u full rasklopljenu formu, osloniti na sto uz pomoć ugrađenog kickstanda na leđima i (ponovo) koristiti kao klasičan laptop, ali sa površinski duplo većim ekranom. Mehanizam za savijanje ekrana prilično je složen, ali deluje veoma robusno, kao na novom Motorolinom RAZR telefonu. Po ekranu Lenovo ThinkPad X1 Fold možete da pišete i stylusom koji se dobija zajedno sa uređajem.

Beta verziju uređaja koju smo isprobali na sajmu pokretao je klasičan Windows 10 kome su dodate custom modifikacije interfejsa za raspodelu sadržaja po ekranima, ali finalnu verziju uređaja pokretaće Windows 10X, verzija Windowsa specijalno prilagođena za dual-screen uređaje.

Lenovo ThinkPad X1 Fold dolazi na tržište sredinom 2020. godine i koštaće oko 2500 USD. Uređaj je toliko seksi da jedva čekamo da nam padne šaka na detaljno testiranje.

Sledeći world first koji su ponudili sajamskoj publici gladnoj novina bio je Lenovo Yoga 5G, prvi 5G notebook na tržištu. Najavljen na prošlogodišnjem sajmu Computex kao „Project Limitless”, ovaj notebook podržava obe varijante 5G mreža (millimeter wave full-band i mreže koje rade na opsezima ispod šest gigaherca). Ultra portabilan i opremljen sa čak devet internih antena, ovaj 2 in 1 notebook baziran je na Qualcomm Snapdragon 8cx 5G platformi koja radi u sadejstvu sa Windowsom 10. Tehnološki „brak” između Qualcomma i Microsofta dugo vremena smatran je „nesvetim”, ali u poslednje dve godine bilo je dosta modela koji su ispeglali sve početne bubice povezivanja stvari koje su eksperti smatrali nedovoljno kompatibilnim.

Lenovo Yoga 5G omogućava deset puta veće brzine povezivanja sa internetom van Wi-Fi mreže u odnosu na 4G modele. Ako živite u Južnoj Koreji ili u nekim od urbanih centara Kine, uživaćete punim plućima i brzinama od četiri gigabajta po sekundi. Zaostali zapad kasni sa implementacijom 5G-a isključivo zbog carinskog rata Amerike i Kine, ali u ovoj godini bi trebalo da bude pozitivnih pomaka na ovom polju, makar u nekolicini najrazvijenijih zemalja (Velika Britanija, SAD, Nemačka, Francuska). Što se tiče Srbije, pun kapacitet ovog impresivnog uređaja možete da iskusite samo u blizini Naučno-tehnološkog parka Zvezdara u Beogradu, gde se nalazi prva i jedina eksperimentalna 5G bazna stanica u našoj zemlji.

Lenovo Yoga 5G težak je svega 1,3 kilograma i ima napredne bezbednosne sisteme, koji pored klasičnog čitača otiska prsta uključuju i IC kameru za očitavanje lica. Što se tiče baterije, s obzirom na to da se uređaj bazira na čipsetu suštinski namenjenom mobilnim telefonima, možete da očekujete da će izdržati puna 24 sata. IPS ekran od 14 inča u Full HD rezoluciji sa minimalnim ivicama omogućava osvetljenje od 400 nita, a Adreno 680 GPU omogućava prilično glatke performanse. Ne kažemo u igrama, jer se nećete preterano naigrati na procesoru koji nije x86, ali za sve „normalne” operacije nećete biti uskraćeni za speed. Odluka da se ne ide na višu rezoluciju od 1080p vrlo je pametna – 4K i među-rezolucije na ovako malom ekranu nemaju smisla, jedu bateriju i nepotrebno muče GPU. Multimedijalni ugođaj dopunjuju stereo zvučnici sa Dolby Atmos sertifikatom.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama