NA LICU MESTA
Asus na CES 2020
Tajvan u Nevadi
Miodrag KUZMANOVIĆNikola JEVREMOVIĆ
1. februar 2020.

Rani januarski termin CES-a donosi idealan vremenski okvir za predstavljanje uređaja koji će obeležiti godinu – megahardverske kompanije kao što je Asus svesne su da je svaka Nova godina prilika da se okrene novi list i da će svaka najava u tom periodu odjeknuti jače nego slična vest plasirana u kasnijem periodu. Dva dana pre zvaničnog početka sajma bili smo njihovi gosti na press konferenciji zatvorenog tipa, gde su nam predstavili sve i svašta.

Kompanije kao što je Asus svesne su da je svaka Nova godina prilika da se okrene novi list

Najjači utisak ostavio je ROG Swift 360Hz. Reklamiran kao monitor sa najvišom frekvencijom osvežavanja na svetu, ROG Swift 360Hz je high-end sprava namenjena ozbiljnim takmičarskim igračima. Dijagonala od 24,5 inča i rezolucija od 1080p su svedene karakteristike koje su morale da ostanu na tom nivou da bi panel mogao da fercera u 360 herca uz podršku za G-Sync. Dosadašnji brzinski rekord monitora bio je 240 herca i zahtevao je ekstremno „mastan” hardver da bi to mogao da iskoristi, a ROG Swift 360Hz odlazi korak dalje od toga. Nvidia preporučuje kartice RTX serije za postizanje približnih frekvencija, mada je brojka od 360 herca realno ostvariva samo u MOBA igrama i možda u Fortniteu – za ozbiljnije igre verovatno bi vam bio potreban računar hlađen ledom sa jupiterovih meseca. Da li vam je zaista potreban OVOLIKO brz monitor? Za single player, ne. Za multiplayer, da, ali samo ako igrate na zaista ozbiljnom nivou. Cena za ovaj monitor još uvek nije poznata, ali sigurno neće biti beznačajna.

Sledeći je ROG Swift PG32UQX, monitor sa suprotnog kraja spektra, namenjen za raskošno uživanje u single player igrama, gde rezolucija od 4K i HDR mogu da dođu do izražaja. Ovaj 32-inčni monitor sa odnosom stranica 16:9 opremljen je G-Sync Ultimate procesorom, podržava 10-bitni HDR, a sistem pozadinskog osvetljenja sastoji se od 1152 Mini LED zona koje obezbeđuju odličan kontrast i osvetljenje od 1400 nita. Kao trešnja na sloju šlaga na vrhu torte, tu je podrška za frekvenciju osvežavanja od 144 herca.

Sledeća interesantna stvarčica je ROG Pugio II, bežični igrački miš čiji su dizajneri opsednuti velikim brojevima. Opremljen je senzorom od 16 hiljada tačaka po inču koji drži fokus i pri akceleraciji od 40g i manevrima od 400 inča po sekundi. Dakle, ako budete igrali LOL vezani za Space X Falcon 9 raketni booster pri slobodnom atmosferskom padu, nećete trpeti nepreciznost koja bi mučila vlasnike nekog lesser miša. ROG Pugio II podržava igranje levom i desnom rukom, ima podesive tastere i sve druge standardne elemente koji se očekuju od modernog igračkog miša.

Naposletku, tu su igrački laptopi nove generacije, Asus TUF A15, A17 i ROG Zephyrus G14. TUF A15 i A17 pogoni AMD-ov Ryzen 4000, procesor sa osam jezgara, dok će verzije sa desetom generacijom Intel Core biti dostupne u toku godine. Oba uređaja poseduju IPS panele sa širokim uglom gledanja, s tim što im je maksimalna frekvencija osvežavanja slike nešto drugačija. Kod A15 ona dostiže 144, dok kod A17 iznosi 120 herca. GPU se takođe razlikuje, pa je vrh ponude za A15 GeForce RTX 2060, odnosno GTX 1660 Ti za A17. Kapaciteti memorije i skladišta se ne razlikuju – do 32 gigabajta DDR4 RAM-a i do jednog terabajta prostora (NVMe). Nezaobilazna stavka je autonomija, a ona iznosi skoro devet sati surfovanja ili nešto više od 12 sati gledanja filmova/serija. Laptopi će se naći u prodaji početkom aprila, a kako dolikuje ozbiljnim mašinama, boje kućišta koje su na raspolaganju svedene su na sivu i crnu.

Zephyrus G14 novo je pojačanje ROG serije. Ovaj laptop težine 1,6 kilograma ima dodatni ekran, pozicioniran na gornjoj dijagonali poklopca. Čini ga grupacija od 1215 mini-LED koje na poleđini uređaja formiraju odabranu fotografiju ili GIF animaciju u 256 nijansi. Ovaj kuriozitet srče nešto više baterije i dodaje oko dva milimetra na ukupnu debljinu uređaja (17,9), ali je svakako upečatljiv. Što se ostalih karakteristika tiče, ovo je prvi laptop sa ekranom rezolucije 2560×1440 piksela frekvencije osvežavanja od 60 herca. G14, kao i u njegov krupniji kolega G15, ima RTX 2060, što ga čini jednim od najmanjih laptopa sa ovim GPU-om.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama