PRST NA ČELO
Jutro će promeniti sve
Momir ĐEKIĆ
1. februar 2020.

Manevar poslanika Evropskog parlamenta, u kom je zatraženo da na evropskom tržištu postoji jedinstveni standard za punjenje najčešće korišćenih uređaja, poput telefona, tabličnih računara, e-čitača i digitalnih kamera i foto-aparata – podelio je javnost.

Evropski parlament je zanimljivo telo, puno izuzetnih govornika, boraca za slobodu ljudi, država i prava i pravde za malog i velikog čoveka na većem delu evropskog kontinenta. Iako ga napušta jedan od zanimljivijih protagonista višegodišnjeg dijaloga na temu izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz EU, Najdžel Faraž (Nigel Farage), očigledno je da će i u narednim sazivima ovo telo biti poprište veoma zanimljivih debata na temu – pa, gotovo bilo čega.

U korisnom i nadasve važnom kontekstu očuvanja životne sredine, ovo evropsko telo pozvalo se na istraživanje koje je utvrdilo da čak 51 hiljada tona elektronskog otpada godišnje otpada na stare i prevaziđene punjače elektronskih uređaja. Evropska skupština je utvrdila da je rešenje jednostavno. Potrebno je odabrati jedan tehnološki standard i implementirati ga kao jedinstven na evropskom tržištu, kako bi se smanjila potreba za diversifikacijom punjača. Prema njihovim navodima, ovo bi u znatnoj meri smanjilo pomenutu količinu otpada. Izbor tehnologije i standarda pao je na Evropsku komisiju. Ako je neko mislio da će ovo vrhunsko telo EU doneti odluku da podrži Lightning konektor, koji isključivo koriste (neki) Apple uređaji, taj ne poznaje slast Evrope za regulacijom američkih kompanija.

Kao jedinstveni standard za Evropu, Komisija je, prirodno, podržala USB-C konektor, ubedljivo najrasprostranjeniji (a noviji) kod većine uređaja i proizvođača na planeti. Bitno je istaći da se radi o trećem pokušaju za ujedinjavanje sveta punjača u poslednjih desetak godina. Iako prethodna dva nisu bila uspešna, primetno je da se sa nekoliko (desetina) vrsta punjača u posmatranom periodu ipak prešlo na tri dominantna. Pored pomenutih, još uvek je u velikoj meri prisutan mikro-USB konektor.

Uprkos tome što je u prošlogodišnjim verzijama iPada, kao i na svim novim MacBook uređajima Apple već prešao na USB-C, telefoni ove kompanije nemaju naznaku micanja sa Lightning konektora. Štaviše, u sopstvenom odgovoru na inicijativu evropskih zakonodavnih i regulatornih tela, Apple je, očekivano, osudio nominovanu politiku, naglašavajući da bi takav potez odmah generisao ogromne količine otpada (postojeće Lightning punjače bismo morali da bacimo ili da bar kupimo adapter). Apple je naručio studiju koja ima za cilj da podrži njihove tvrdnje. Za tu svrhu je, krajnje smisleno, unajmljena konsultantska kompanija Copenhagen Economics, lider u oblasti konsaltinga u Skandinaviji i važna figura i u evropskim okvirima. Rezultati ove studije govore da se gotovo polovina (49 odsto) evropskog stanovništva oslanja na punjače višestrukih standarda, dok samo 0,4 odsto „redovno ima ozbiljne izazove” u punjenju uređaja zbog nekompatibilnih punjača i kablova. Nekako, ovaj drugi broj zaista deluje nisko, toliko nisko da poziva na doživljavanje ove studije kao tendenciozne.

Još interesantniji je finansijski deo studije. Trošak prelaska na zajednički punjač koštao bi oko 1,5 milijardi evra, dok je finansijska prednost (koja se ogleda u smanjenom otpadu) označena cifrom od samo 13 miliona evra. Apple u svom komentaru tiho hvali rad evropskih tela, smatrajući da je njihov doprinos očigledan u smanjenju broja standarda u upotrebi sa „30 na 3, odnosno 2”, ali ukazuje da bi uvođenje samo jednog standarda uništilo inovacije u ovoj oblasti.

Nagradno pitanje za vas: Šta mislite, kako su se branili Sony, Samsung, LG, Philips i sve druge kompanije od kojih smo svih ovih godina kupovali tehniku, kada su im regulatori ukazivali, pa naređivali da koriste univerzalne tehnologije? Pogodili ste! Svi su se pozivali upravo na inovacije koje će biti zaustavljene. Kao što nam je poznato, desetine standarda punjenja su (hvala nebesima i svim tehnološkim dusima) u muzejima, a inovacije nikada nisu bile učestalije.

Još uvek pamtim devedesete i poseban punjač za Sony Walkman, koji sam morao da naručim iz inostranstva i čekam pola godine. Iako je formom sličio onom univerzalnom, na kom ste mogli podesiti napon i struju punjenja i koji se mogao nabaviti na buvljaku, nikada, nijedan drugi osim Sonyjevog originalnog punjača nije mogao da pogoni moj divni, mali kasetaš sa mogućnošću ubrzavanja do tri pesme unapred i unatrag. Ako je inovacija drugo ime za krađu, kojom neke kompanije zarađuju na milionima adaptera i kablića, onda joj želim laku noć. Jutro će promeniti sve!


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama