NA LICU MESTA
Samsung na CES 2020
Futurološki egzibicionizam
M. K.
1. februar 2020.

Samsungov nastup na ovogodišnjem CES-u precizno možemo da podelimo na dve celine: futurološko-egzibicionističku i praktičnu. Inicijalni nastup na press konferenciji dan pre početka sajma bio je u celosti posvećen najavi „ere iskustva”, odnosno, predstavljanjem inovacija koje tehnologiju stavljaju u službu čoveka: robot-asistent, domovi budućnosti bazirani na veštačkoj inteligenciji i pametni gradovi zasnovani na IoT (Internet of Things) konceptu i 5G mreži. Drugi, praktičniji deo njihove ovogodišnje ponude sveo se na klasično predstavljanje novih uređaja, pre svega, novih QLED 8K, MicroLED i Lifestyle televizora.

„Ono što Samsungov pristup čini jedinstvenim jeste jasno zacrtana filozofija bazirana na inovacijama u službi čoveka, koje njegov svakodnevni život čine boljim.”

H.S. Kim, izvršni direktor kompanije, konferenciju je otvorio sledećim rečima: „Era Iskustva u koju ulazimo potpuno će promeniti način na koji brinemo o sebi i svojim najbližima, kao i način na koji koristimo svoje domove i stvaramo bezbednije i pametnije gradove. Zahvaljujući najnovijim dostignućima iz oblasti robotike, veštačke inteligencije, 5G mreže i EDGE computinga, imamo priliku da zavirimo u blisku budućnost, u kojoj će ove nove tehnologije pružati znatno bogatiji ugođaj. Ono što naš pristup čini jedinstvenim jeste jasno zacrtana filozofija bazirana na inovacijama u službi čoveka, koje njegov svakodnevni život čine boljim.”

Tokom uvodnog obraćanja, H.S. Kim je najavio dolazak robota u funkciji „životnih pratilaca”, i predstavio Ballie, malog robota – asistenta koji reaguje na vlasničke komande, pomaže u održavanju kuće i funkcioniše kao digitalni ljubimac za emocionalnu i fitness podršku. Robotska loptica koja podseća na skraćenu verziju BB-8 iz nove Star Wars trilogije deluje kao simpatičan gimmick koji pre svega vrši funkciju tehnološkog demonstratora.

Samsung je na ovogodišnjem sajmu CES omogućio i uvid u njihovu viziju domova budućnosti. Uz pomoć veštačke inteligencije, ovakvi domovi „doprineće brisanju granice između fizičkog i digitalnog sveta”, transformišući prostore u kojima živimo u šta god poželimo – umetničku galeriju, teretanu ili nešto treće. Tako će uz pomoć Samsungove GEMS tehnologije, korišćenjem AR naočara, korisnici moći da vežbaju uz virtuelnog personalnog trenera ili da odu na planinarenje dok su i dalje u svojim dnevnim sobama. Iluzija prestaje da bude deo svakodnevice i postaje njena suština.

Kad izađete iz doma zakoračićete u grad... Ukazujući na porast globalne urbanizacije, Samsung je predstavio i svoju viziju pametnih gradova, u kojima će pametni sistemi uređaja, platformi i podataka učiniti urbani život bezbednijim i lakšim. Samsung naglašava da će zahvaljujući Internetu Stvari (IoT) biti omogućena i veća ušteda energije i smanjenje emisije štetnih gasova. Kombinacija 5G mreže, EDGE computing-a i veštačke inteligencije potpuno će promeniti gradski prevoz. Nastupiće nova era vozila, opremljenih petom generacijom mobilnih mreža, koja će omogućiti međusobnu komunikaciju između vozila, a samim tim i veću bezbednost na putevima.

Na CES-u 2020: Samsung Electronics predstavio je nove QLED 8K, MicroLED i Lifestyle televizore. Q950TS QLED 8K televizor je flagship uređaj kompanije Samsung – kombinuje ultratanku formu, 8K rezoluciju, surround sound audio-sistem i dolazi sa Infinity Screen ekranom koji dostiže do 99 odsto screen-to-body odnosa. Ovaj model opremljen je AI Quantum 8K procesorom uz čiju pomoć je u stanju da pruža napredni upscalling na 8K rezoluciju. Uz funkciju pod nazivom Adaptive Picture, ovaj televizor može da prilagodi prikaz sadržaja na ekranu ambijentalnim uslovima. Znači, ako je soba previše svetla, televizor će prikaz prilagoditi novim okolnostima.

Sledeća interesantna stvar u Samsungovoj sajamskoj ponudi su MicroLED televizori. Sa dijagonalama od 75, 88, 93 i 110 inča, MicroLED modeli su pogodni za različite domove, životne stilove i džepove različitih dubina. Nove MicroLED modele od 88 i 150 inča odlikuje ultratanki infinity dizajn, a korisnici mogu da povežu i više MicroLED panela, kako bi napravili nove kombinacije i prilagodili svoj televizor određenom prostoru.

Samsung širi i portfolio svojih Lifestyle televizora, novim The Sero modelom. The Sero (na korejskom znači „vertikalno”), ima mogućnost da se prebacuje sa vertikalnog na horizontalni prikaz – slično pametnom telefonu ili tabletu. Usmeren ka milenijalcima i generaciji Z (Samsungove reči), moderno dizajnirani The Sero dolazi sadrži niz funkcija za prikazivanje sadržaja na ekranu, čak i kada je isključen. Ovaj uređaj je osvojio CTA „Best of Innovation” nagradu na CES-u.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama