TEST DRIVE<>
022019<><>

Tenda P3 Powerline

Gigabitno rešenje

Imali smo manje zatišje što se tiče powerline uređaja, koji zapravo i nisu nešto specijalno zastupljeni, ali i te kako mogu da završe posao. Za one koji su bežali sa prethodnih časova, napomenućemo da su u pitanju obično dva mrežna uređaja koji za proširivanje lokalne mreže između sebe koriste električnu instalaciju. Mi smo na test dobili Tendin model P3, a ukoliko se eventualno odlučite za jedan ovakav komplet, treba da znate da se osim seta od dva (adapter kit), u prodaji može naći i samo jedan zaseban (adapter 1 pack). Razlog tome je što se u sistem dva powerline adaptera može dodati i treći.

U relativno malom plastičnom kućištu bele mat boje imamo gigabitni powerline adapter, što sugeriše i oznaka „AV1000”. P3 je uređaj koji nema prolaznu utičnicu na sebi, a na električnu instalaciju se priključuje preko euro utikača. Sam uređaj je ipak dovoljno veliki da zakloni kompletnu šuko utičnicu. Sa bočnih strana i sa strane do zida je prošaran otvorima za ventilaciju. Sa donje strane je gigabitni LAN port na koji se može povezati udaljeni računar ili svič. Do njega je ’Pair/Reset’ taster, dovoljno ispupčen da se može lako pritisnuti bez „traženja”. Sa prednje strane imamo tri LED i to „Power”, „Powerline” i „Ethernet”, a njihove namene su sasvim jasne. U kutiji dobijamo i LAN kabl.

Tenda je kod ove utičnice primenila Home Plug AV2 tehnologiju koja bi trebalo da omogući teoretski gigabitni protok kroz powerline. Priroda načina komunikacije dva powerline uređaja kroz električne instalacije je, kod uređaja koje smo do sada opisivali, bila ograničena na mnogo manji protok. Ovaj put imamo i Ethernet, i powerline brzine protoka do jednog Gbit/s. U ovom slučaju se za vektorski prenos podataka kroz električne instalacije koristi frekvencija od 2 do 86 megaherca. Broadcomov čip zadužen za P3 svoj maksimum ima do 300 metara električnih instalacija, što je i neki standard. Tenda uređaji su pritom i štedljivi, gde pri radu troše do 3,2 vata, a ukoliko nema povezanih uređaja prelazi u standby mod sa potrošnjom od svega 0,36 vata. P3 koristi i IGMP snooping funkciju, gde će „prisluškivati” mrežni saobraćaj radi praćenja slanja IP Multicasta između hosta i klijenta. Ovo je jako važno ako u sistemu imamo tri P3 uređaja. Za zaštitu podataka se koristi 128-bitna AES enkripcija. Na zvaničnom Tendinom sajtu se može preuzeti PLC configurator preko koga se adapterima može nadograditi softver, promeniti naziv mreže, uz prikaz osnovnih statusnih informacija.

P3 su najprostiji plug & play. Nije potrebna nikakva konfiguracija, a uređaji će se lako prepoznati u mreži i povezati. Sve što je potrebno je da se prvi P3 poveže sa ruterom LAN kablom, a drugi istim kablom sa klijentom. Nakon toga pritiskamo ’Pair’ dugmad na oba (ili više njih) i povezani su u roku od dva minuta. Ovo nisu Wi-Fi uređaji i za prelazak na bežičnu mrežu na P3 se mora dodati neka pristupna tačka. Za prebacivanje lokalne mreže na udaljenija mesta bez razvlačenja dodatnih kablova, ovaj powerline uređaj je odlično rešenje. I to gigabitno.

Dejan PETROVIĆ

 
MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio
PowerColor Red Devil Radeon RX 590 8GB
Inter-Tech S3901 Impulse, S3906 Renegade i M-908
Gembird USB HDD/SSD fioke
Lenovo Yoga C930 (C930-13IKB)
Asus RoG Strix Scar II (GL504GS)
LG 34WK95U 5K Nano IPS
Redline Expat Z100 – 1650
Trevi XT 104 BT i XT 108 BT
YI Ultra Dash Camera i Smart Dash Camera
Wi-Tek WI-PS308G switch
Tenda P3 Powerline
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link Omada (OC200, EAP225, EAP225-Outdoor)

Osnovno:
gigabitni powerline adapter, HomePlugAV2 standard
Ostalo:
1 x gigabitni LAN, tri LED, ’Pair/reset’ taster,
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera