TEST DRIVE<>
022019<><>

Wi-Tek WI-PS308G switch

Pristojni preklopnik

Iz nama ne tako poznate firme Wi-Tek smo na test dobili PoE svič sa oznakom WI-PS308G koji pripada grupi neupravljivih uređaja. Ime proizvođača je zapravo skraćenica od Wireless-Tek Technology Limited i u svom prodajnom asortimanu imaju kompletno pokriven mrežni program. U svojoj ponudi nemaju top grade uređaje po performansama, a koliko smo zadovoljni ovim svičem – pročitajte u tekstu koji sledi.

Prvo što nam je zapalo za oko je težina uređaja. Naime, crno metalno kućište je teško 1,2 kilograma, a osim debelog lima, razlog tome je i masivan pasivni hladnjak naponskog dela unutar sviča. Govorimo o sviču koji ima osam PoE LAN portova, preko kojih se mogu napajati mrežni PD (power device) uređaji po 802.3af/at standardu. Svič na ovim portovima isporučuje 52 volta sa 2,98 ampera. S obzirom na to da mnogi PoE uređaji rade na 48 volti, tu 802.3af/at standard stupa na scenu. Svič će isporučiti određeni napon samo ako mu povezani PoE uređaj po pomenutom standardu to „traži”. U suprotnom, port će se ponašati kao klasičan LAN port. Ovde ćemo napomenuti da je 802.3at samo nadogradnja 802.3af standarda i ogleda se u povećanju snage struje po portu do 30 vati. Portovi po ovom drugom standardu obično imaju oznaku PoE+. Na svič se mogu povezati PoE uređaji maksimalne ukupne snage od 150 vati, sa maksimalnih 30 vati po portu, tako da je 802.3at standard ispoštovan. Svih osam portova su gigabitni i postavljeni su na prednjem panelu u dva reda, tako da se kablovi mogu lako otkačiti. Wi-Tekov svič je predviđen za postavljanje u rekove i za to ima otvore na bokovima. Na prednjem panelu su 10 LED u dve grupe. U prvoj su LINK/ACT i „Power”, gde je ova prva označena brojem devet. Druga grupa se sastoji od osam LED za status svakog PoE porta. Tu je još i minijaturni „N/V” prekidač. Sa zadnje strane, osim priključka strujnog kabla, ima i DC-IN barell priključak.

Wi-Tek ima tabelu sa osam hiljada MAC adresa, a od funkcija tu su auto-learning i auto-aging. Takođe, tu je i podrška za PortV LAN. Govorimo o fizički izdvojenom domenu u okviru mreže po data link lejeru. Switching kapacitet je 16 Gbit/s. Nema podataka o ikakvim drugim funkcijama ovog sviča.

Proizvođač, osim strujnog kabla, uz svič nije dodao nikakvu prateću dokumentaciju, sem krajnje šturih informacija na zvaničnoj web adresi. Odluka o izostavljanju LAN kabla je donekle i razumljiva jer svič može biti postavljen u relativnoj blizini rutera, ali može biti i udaljen, pa je samim tim dužina potrebnog kabla relativna stvar.

Nismo nezadovoljni. Naprotiv, smatramo da je pristojno rešenje za sisteme video-nadzora ili proširivanje mreže kroz bežične pristupne tačke. Uska grla u vidu protoka ne postoje, a svič ima dovoljno „soka” i za one „najžednije”. Cena je, međutim, mogla da bude i malo niža.

Dejan PETROVIĆ

 
MSI GeForce RTX 2080 Gaming X Trio
PowerColor Red Devil Radeon RX 590 8GB
Inter-Tech S3901 Impulse, S3906 Renegade i M-908
Gembird USB HDD/SSD fioke
Lenovo Yoga C930 (C930-13IKB)
Asus RoG Strix Scar II (GL504GS)
LG 34WK95U 5K Nano IPS
Redline Expat Z100 – 1650
Trevi XT 104 BT i XT 108 BT
YI Ultra Dash Camera i Smart Dash Camera
Wi-Tek WI-PS308G switch
Šta mislite o ovom tekstu?
Tenda P3 Powerline
TP-Link Omada (OC200, EAP225, EAP225-Outdoor)

Osnovno:
8 × 1000 Mbit/s PoE LAN port
Ostalo:
Fanless, 802.3af/at, MAC address Auto-learning and Auto-aging, store and forward, full duplex mode, backpressure for half duplex mode
Proizvođač:
Wi-Tek
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera